Kaynak ve fotoğraf: MA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır'da MA Müzik Akademisi bünyesinde kurulan ve 0-5 yaş arası çocuklara yönelik müzik eğitimi veren Zarok MA da birinci yılını geride bıraktı.
Kuruluş yıldönümü dolayısıyla 6 Temmuz'da çocuklar için düzenlenecek konser biletlerinin tükenmesi üzerine 7 Temmuz'da da bir konserin yapılacağı duyuruldu.
Diyarbakır Kayapınar ilçesi Diclekent'te bulunan merkezlerinde düzenlenecek konserlerde, Koma Ma'nın yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye ve Rojhilat'ın Mahabad kentinden de konuk sanatçılar sahnede olacak.
350 çocuk eğitim alıyor
Ma Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar, 5 yıllık süreci ve hedeflerine dair konuştu.
Kanîwar, şu an 600 çocuk olduğunu, 350 çocuğa aktif bir şekilde eğitim verildiğini kaydetti. Eğitim süreleri hakkında bilgi veren Kanîwar, "Haftada sadece bir gün eğitim veriyoruz. Ve şu an eğitim gören 350 çocuk arasında 5 yaşını dolduran öğrencilerimiz Zarok MA'dan mezun olup, MA Müzik'e geçecekler. MA Müzik'te kendi seçtikleri enstrümanlarla eğitimlerine çocuk akademilerinde devam edecekler" diye belirtti.
"Müziğim olmazsa, canım yok, ruhum yok demektir"
Kanîwar, "Müziğin Kürt kimliğinde büyük bir önemi vardır. Kürtlerin yaşamlarından müzik çıkartılırsa, toplum kaybolur. Yüzyıllık anonim müziklere sahibiz. Dengbéjler, hikâye, şarkılar ve halaylarla günümüze kadar gelmiş ve onlar olmazsa biz de yokuz. Ben sadece Kürtçe konuşsam, müziğim olmazsa, canım yok, ruhum yok demektir. Bir topluma can olan, ruh olan, o toplumun yüzyıllardan gelen müziğidir. Zarok MA çatısı altında her insan kendi kültüründe yaşayıp, kendi müzikleriyle büyüsün diye çaba gösteriyoruz. Çocuklar daha 4 aylıkken eğitim vermeye başlıyoruz. Çünkü kulak öğrenme ve dinlemeye açık oluyor. Dinleme ve öğrenmeye açık olunca da, tarihimizden gelen sanat ve kültürü onlara öğretmek bize farz düşüyor. Çocuklarımız gerçek kültürüyle büyümeli ki asimile olmasın" dedi.
"Yeter ki kendi diliyle müziğini öğrensin"
"Kürt dilini savunma, sahip çıkma misyonuna sahibiz" diyen Kanîwar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü Türkiye'de sen Kürtçe bir spora, halaya, şarkıya ve daha birçok etkeni Kürtçe öğrenemiyorsun. Dünyada 0-5 yaş arası Kürtçe müzik eğitimi veren tek biz varız. Bazen çoğu aile geliyor ve şunu diyor; burada müzik öğrenmese de olur, yeter ki kültürünü ve kendi diliyle müziğini öğrensin. İnsanlarımız Kürtçenin değerini, önemini öğretmek bizim görevimiz."
Kayyım kapatmıştı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Aram Tigran Konservatuarı, 1 Kasım 2016'da atanan kayyım Cumali Atilla tarafından kapatıldı. Konservatuarın kapatılmasının ardından işine son verilen sanatçıların kurduğu MA Müzik Akademisi, "Herkes için müzik, her yerde müzik" sloganıyla çalışmalarına başladı. MA Müzik Akademisi, geride bırakılan 5 yıllık sürede birçok çalışmaya imza attı. Akademi, 5 yıllık süreçte Jin MA, Koroya Zarokan (Çocuk Korosu), Orkestra MA, Orkestraya Ritmên Xwezayî (Doğal Ritim Orkestrası), Zarok MA ve Dengbêj Akademisi kurdu. Ayrıca 4 bin 59 çocuk ve gence Kürtçe müzik eğitimi verdi.
(AÖ)