Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yayımladığı raporda genç işsizlik sorununu ve gençlerin Türkiye'de nefes alacak alan bulmakta zorlanmasını işledi.
Tanrıkulu, 19 Mayıs'ı işaret ederek gençlerin "bayram" coşkusu yaşayamadıklarını söyledi.
Tanrıkulu, raporda yurt dışına gitmek için gençlerin sosyal medyada binlerce haberleşme grubu kurmasına, gençlik festivallerinin yasaklanmasına ve gençlerin yurt dışına gitmek istemesine dikkat çekti.
TIKLAYIN - İşsiz, umutsuz, kaygılı: "Ev genci"
Verilerle genç göçü
Raporda ilk olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanan Tanrıkulu, 2019 yılında 330.289 kişinin yurtdışına göç ettiğini, bunların büyük kısmını da 25-29 yaş arasındaki gençlerin oluşturduğunu söyledi.
Daha sonra Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık 2020 yılı Eylül Ayında yayımladığı "Gençlik Araştırması"nın bilgilerini paylaşan Tanrıkulu, şu bilgilerin altını çizdi:
- 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76'ı "daha iyi bir gelecek için" yurtdışında yaşamak istemektedir. Araştırmada, katılımcılara sorulan "Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?" sorusuna gençlerin 46,7'i "işsizlik/istihdam sorunu", yüzde 8,8'i "hayat pahalılığı", yüzde 7,6'ı ise "adalet" yanıtı verdi.
- "Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurtdışına gitmek ister misiniz?" sorusuna gençlerin yüzde 76,2'i "Evet kesinlikle giderim", yüzde 14'ü ise "Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem" yanıtı verdi.
"gencissizler.org"
İşsizliğe dair yine TÜİK verilerinden faydalanan Tanrıkulu, şu bilgileri paylaştı:
- 15 - 34 yaş arasında TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı genç işsiz sayısı 2 milyon 287 bin iken, aynı yaş grubunda geniş tanımlı genç işsiz sayısı 3 milyon 584 bine kadar çıkmaktadır.
- Olumsuz emek piyasası koşullarından ötürü ümidini tümden yitirip iş gücü dışında kalan genç sayısı 676 bindir.
- Buna ek olarak iş bulma ihtimali düşük olduğu için iş başvurusu yapmayan, aktif olarak iş arayan ama hemen başlayamayacak olan ve iş bulsa çalışmaya hazır gençlerin sayısı 621 bine ulaşmıştır.
- DİSK-Ar'ın "İşsizlik ve İstihdamın Görünümü, 2022 1. Çeyrek" Raporuna göre, gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 41.
Tanrıkulu, raporunu şu sözlerle sonlandırdı:
"TÜİK tarafından açıklanan %21,0 oranındaki dar tanımlı işsizliğin çok üzerinde, %30,3 oranıyla geniş tanımlı genç işsizlik bulunmaktadır. Türkiye'de işsizlik sorunu, özellikle de gençlerin iş bulamaması, atama bekleyen üniversite mezunlarının durumu sürekli tartışılmaktadır.
"Bu konuda istatistikler, araştırmalar yayımlanıyor, ancak, işsizlerin örgütlenip 'gencissizler.org', 'Atanamayan öğretmenler platformu' gibi isimler altında bir araya gelmesi, sadece bu konuya ilişkin internet siteleri, sosyal medya hesapları açılması bile ülkemiz gençlerinin içinde bulunduğu vahim durumu ortaya koymaktadır."
(TY)