Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ekolojistlerin dayanışmasıyla düzenlenen etkinlikte farklı filmlerle yeryüzünde insan eliyle organize edilen ekolojik tahribata ve yıkıma dikkat çekilecek.
Üç gün sürecek etkinliğin programında 6 film var: "Taş ve Su", "Suyun Ölüm Tarihi", "Kötü Tohum", "Aşevçiler, Rüyalar, Otlar", "Mehla Qore" ve "Bir Avuç Tohum".
Gösterimlerinden sonra yönetmenlerle filmleri üzerine söyleşiler gerçekleştirilecek.
Etkinlikte yer alan filmlerin gösterim yer ve saatleri:
6 Mayıs:
"Taş ve Su"
"Suyun Ölüm Tarihi"
Mordem Sanat Merkezi, 19:00
7 Mayıs:
"Aşevçiler, Rüyalar, Otlar"
"Kötü Tohum"
Gaia Ekoloji Tıbbi Aromatik Bahçesi, 19:30
8 Mayıs:
"Mehla Qore"
"Bir Avuç Tohum"
Hewş Kafe, 19:30.
Mehla Qorê Fatma'nın hatırladığı ilk anısından yola çıkarak çocukluğunu geçirdiği mahalleyi yeniden kuruyor. 2015'te Suriçi'nde gerçekleşen çatışmalı süreçte yıkılan mahalleye ait fotoğrafları, eski aile albümlerini, ailedeki kadınların hatırladıklarını ve hatırlamak istemediklerini bir araya getiren film, Fatma'nın o ilk anının peşindeki arayışının izini sürüyor. Suyun Ölüm Tarihi Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf ve Dicle Vadisi'ni sular altında bırakan HES projelerini ve Ilısu Barajı'nın konu edinen belgesel, yıkımdan önce çekildi. Gazeteci ve sosyolog Ali Ergül'ün hazırladığı belgesel, 1950'li yıllardan beri Hasankeyf'i tehdit eden HES projelerine dikkat çekiyor. Taş ve Su Ilısu Barajı ile sular altında kalan Hasankeyf artık Batman'da sadece bir süs havuzunun duvarlarını süslüyor. Bu süs havuzu da tıpkı tarihî Hasankeyf gibi kendi ekosistemini yaratıyor. Görüntüleri kavramlarla eşleyerek ve aynı kavramlara farklı görüntülerin bağlamında yeniden dönerek ilerleyen Taş ve Su izleyiciyi yeniden bakmaya ve anlamaya davet ederken tanık olmanın ağırlığına işaret ediyor. |
(TY)