Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yazar Aslı Erdoğan, Gazeteci Deniz Yücel, Film Yapımcısı hak savunucusu Peter Steudtner, Gazeteci-Ressam Zehra Doğan ve Gazeteci-Yazar Can Dündar 4 Mayıs Çarşamba Günü, Gezi Davası kararlarını protesto etmek için Almanya’da bir yürüyüş gerçekleştirecek.
TIKLAYIN - "Gezi"nin sekiz tutuklusu hakkında
Yürüyüşten detaylar
Yürüyüşe dair paylaşılan çağrı metninde, şöyle denildi:
"İnsan haklarından yana somut adımlar atmasını talep etmek için Başbakanlık Konutu önünde toplanacak, Türkiye’nin demokratik güçleriyle dayanışması talebiyle Parlamento’nun yanından geçerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulatılması için kararlı davranmasını istemek üzere Avrupa Birliği Temsilciliği’ne geçecek ve Erdoğan ve hükümetinin baskı rejimini protesto etmek için, son durak Türkiye büyükelçiliği’ne yürüyeceğiz.”
“Her yer Taksim, her yer direniş!” başlıklı bildiri yayınlayan 5 isim şöyle seslendi:
“2013 yazında Türkiye, tarihinin en kitlesel protestolarına sahne oldu. O yaz, Erdoğan hükümeti, İstanbul’un merkezindeki Taksim Gezi Parkı’na bir alışveriş merkezi yapma kararını açıkladı ve bir gece ağaçları kesmeye başladı. O gece, önce çevreci gençler, sonra semtsakinleri, ardından İstanbul halkı akın akın parka, ağaçları korumaya gitti.
"Hükümet, parka kurulan çadırları ateşe verince de Taksim Meydanı, binlerce insanın buluştuğu bir direniş alanına dönüştü. Bu dayanışma, bir anda Türkiye’nin her yerinde milyonların katıldığı bir protesto halini aldı. Artık gündem, park değil, hükümet baskısı, çevre yağması, tek tip yaşam dayatmasıydı. Barışçı protestolar, polisin kalabalıklara ateş açmasıyla kanlı sonuçlandı: 10 kişi öldü.
“Gezi protestosunun, kendisini devirmeye yönelik, Batı tarafından kışkırtılmış bir devrim girişimi olduğuna inanan Erdoğan ve Hükümeti, sivil toplum öncüsü iş insanı Osman Kavala’yı 4,5 yıl, yargı kararı olmadan hapiste tutarak intikam almaya çalıştı.
"Geçen hafta da, iktidar partisinden aday olmuş bir yargıcın da yer aldığı heyetin kararıyla Osman Kavala ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, Gezi Parkı’nın korunması için çabalayan yedi insan hakları aktivisti, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, 18’er yıl ceza verilerek hapsedildi. Bu, sadece onlara değil, Gezi protestolarına katılan 10 milyona yakın insana verilmiş bir cezaydı.
"Erdoğan, dünyanın Ukrayna’daki savaşla meşgul olmasından yararlanıp baskıyı artırarak tükenmekte olan siyasi ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bizler, Türkiye’de onbinlerce muhalifin halen yatmakta olduğu o cezaevlerini tecrübe etmiş eski tutsaklar olarak, rejimin yargısının Gezi kararlarını tanımadığımızı duyurmak, Gezi davasında mahkûm edilen insan hakları ve sivil toplum savunucularına sahip çıkmak ve Gezi’ye katılan milyonlarla dayanışmak için. Hepinizi bu yürüyüşe davet ediyoruz.”
"Türkiye’deki baskı rejimini simgeleyen SİLİVRİ HÜCRESİ’nin bir maketi, bu yürüyüşe eşlik edecek. Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de bu yürüyüşte aramızda olacak ve tepkilerini ortaya koyacak."
(EMK)