Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Başkanı Erhan Akalınlar, kazıları halen süren Zerzevan Kalesiyle ilgili duyarlılık çağrısında bulundu.
Diyarbakır’a 45 kilometre uzaklıkta, Çınar ilçesine bağlı, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerindeki 912 rakımlı bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi ve Yerleşkesinin gün yüzüne çıkarılması için yedi yılı aşkın süredir kazılar sürüyor.
UNESCO kalıcı listesine aday
Erhan Akalınlar, son iki yıldır, pandemiye rağmen, Zerzevan Kalesi ve içinde bulunan Mithras Tapınağı’nı görmek için dünyanın farklı coğrafyalarından binlerce insanın bölgeye akın ettiğini ifade etti.
DİTAV da 2022 yılını Zerzevan Yılı olarak dünyaya ilan etti.
2020’de Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı UNESCO’nun Tarihi ve Kültürel Miras Geçici Listesine dahil edildi.
Akalınlar, kalıcı listeye de gireceğine inandıklarını belirtti:
“Bu sebeple sorumluluk sahibi etkili şahsiyetlerden oluşan güçlü temsiliyetleri ve kurumları Zerzevan’a davet ediyoruz. Bir Zerzevan duyarlılığına ve sahiplenilmesine ciddi ihtiyaç var. DİTAV olarak Zerzevan Kalesini ve barındırdığı değerleri dünyaya tanıtmak istiyoruz.
“Şehirler sadece yeme-içme kültürü ya da sanayi-ticaret sunumuyla “ben varım, buradayım” demez, dememeli. Tarih, geçmişten bu yana ardında ne bırakmış, belki de anlaşılmaya değer olan tam da budur… Bu sebeple bir kez daha deklare ediyoruz, 2022 Zerzevan yılı olsun.”
Zerzevan hakkında
Zerzevan Kalesi, Romanın sınır lejyon karakolu olmasının yanı sıra pagan Romanın muktedir asker ve bürokratlarının inancı Mitraizm’e ait en doğudaki yeraltı Mithras Tapınağını da içinde bulunduruyor.
Bu kadim mekan, Perslilerin Kral Yolu, Asurların Ticaret Yolu olarak isimlendirdikleri 3 bin yıldan fazla aktif olarak kullanılmış, günümüzde Diyarbakır-Mardin şosesinde bulunan çok değerli bir yaşam alanı. Bu sebeple Romalılar dışında, milattan önce 880’li yıllara dayanan Asur izlerinin de kazılarda ortaya çıktığı bir yerleşke konumunda. (AS)