Fotoğraf: cottonbro / Pexels
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sigaraya son zam yılbaşının hemen ertesinde geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 36 olarak açıklamasından sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı mevzuat uyarınca Yİ-ÜFE’deki 6 aylık değişimi ÖTV tutarlarına yansıttı.
Böylece 4 Ocak’ta sigaradaki özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 47,39’luk zamlandı. Bu durum da paket başına 4 TL gibi bir oranda yansıdı. Peki oldukça ses getiren ve tartışılan zamlar sigara içme oranını düşürüyor mu?
Cevabı NG Araştırma’nın 4-6 Ocak tarihleri arasında, Türkiye geneli 1768 kişiyle yaptığı araştırmada. benderimki.com aracılığıyla 15 yaş üzeri kişilerde yapılan araştırmaya göre sigara içtiğini belirten her 4 kişiden 3’ü zamların sigara tüketimini azaltmadığını söylüyor.
Zam mı sağlık mı daha endişe verici?
Zamların sigara tüketimini azalttığını düşünenlerin yüzde 61’i koronavirüs sonrasında sigara tüketiminde değişiklik olmadığını söylüyor.
Genel olarak zamların ve koronavirüsün sigara içmeyi nasıl etkilediğine bakıldığında, kişisel ekonominin kişisel sağlığın önünde geldiğini görülüyor.
Zamlar içilen sigarayı daha fazla azaltırken, sağlık endişesi aynı etkiyi yaratmıyor.
Araştırmaya katılan katılımcıların yarısı 1-10 yıl arası sigara kullandığını söylerken, diğer yarısı ise 10 yıldan fazla süredir sigara içtiğini belirtiyor.
Ayrıca lise çağında olan 15-18 yaş aralığındaki her 3 katılımcıdan 1’i sigara içtiğini söylüyor.
Aylık 600 TL harcanıyor
Katılımcıların yüzde 53’ü günde 1 paket veya daha fazla sigara içtiğini ifade ediyor. Katılımcıların 1 paket sigaraya ortalama 20 TL harcanıyor. Her 4 kişiden 1’i sigaraya aylık 600 TL üzerinde harcama yaptığını söylüyor.
(HA)