Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yapı Kredi Yayınları (YKY) yazar Orhan Pamuk hakkında "Veba Geceleri" adlı romanında "Atatürk'e ve Türk bayrağına hakaret ettiği" gerekçesiyle başlatılan ve takipsizlik kararı verilen soruşturmanın yeniden açılmasıyla ilgili açıklama yaptı.
Kitabın yayıncısı olan YKY, "Orhan Pamuk'un yayınevimiz tarafından yayımlanan Veba Geceleri romanında 'Mustafa Kemal Atatürk ve Türk bayrağına hakaret ettiği' gerekçesiyle yeniden soruşturma açılması kararını kaygı ve üzüntüyle karşıladık" dedi.
Açıklama şöyle:
"Ülkemize Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıran ve yayıncısı olmaktan gurur duyduğumuz Orhan Pamuk'un 'Veba Geceleri' isimli romanı, Mart 2021'de yayımlanmış ve okurlardan büyük ilgi görmüştür. Romanın yayımı ile birlikte, romanda Atatürk'ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığına dair iddialar gündeme gelmiş ve Orhan Pamuk aşağıda yer alan açıklamayla iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etmiştir:
'Üzerinde beş yıldır çalıştığım "Veba Geceleri"nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk'e hiçbir saygısızlık yoktur. Tam tersi, roman bu özgürlükçü ve kahraman önderlere saygı ve hayranlıkla yazılmıştır. Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır.'
"Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık olarak, her zaman olduğu gibi, sanatın, sanatçının ve yaratıcılığın yanında olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine arz ederiz."
"Fiili kitap yasaklarına dönüşüyor"
Öte yandan Türkiye Yayıncılar Birliği de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Belirtmek isteriz ki bunun gibi davalar yayıncı ve yazarların zamanı ve kaynakları üzerinde ağır bir yük oluşturmakta, tehdit ve gerilim atmosferi yaratmaktadır. Yazar ve yayıncıları oto sansüre yönelten bu süreç meşru eserlerin yayınlamasını da zorlaştırmaktadır.
"İfade ve yayınlama özgürlüğünün korunması ve bu özgürlüklere müdahale edilmemesi anayasal bir haktır. Bu özgürlüklerin korunması demokratik bir toplum olabilmenin belirleyici etkenlerindendir. En önemli kazanımlarımız olan özgürlüklerimizin korunması ve yüceltilmesi için mahkemelerimizin daha özenli yaklaşımına ihtiyacımız vardır.
"Türkiye Yayıncılar Birliği olarak ifade ve yayınlama özgürlüğüne yönelen her türlü yasaklama girişimine karşıyız. Fiili kitap yasaklarına dönüşen bu tür müdahalelerin demokratik toplum ilkesine zarar verdiğini hatırlatıyor, Orhan Pamuk'a kitabı nedeniyle açılan soruşturmanın derhal son bulması için yetkilileri somut adımlar atmaya çağırıyoruz."
Ne olmuştu?
İzmir Barosu'na kayıtlı olan Avukat Tarcan Ülük, Orhan Pamuk hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ülük, suç duyurusu dilekçesinde, yazar Orhan Pamuk'un ''Veba Geceleri'' isimli kitabında, "Atatürk'e hakaret ederek, halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini" iddia etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşturma kapsamında ifade veren Orhan Pamuk suçlamaları reddetti:
"Ben kitabımda kesinlikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ima eden yazılar yazmadım. Öncelikle kitabın karakteri Kolağası Kamil'in küçükken kargaları kovaladığına dair bir ifade yoktur. Kuşlara özel merakımdan dolayı kitaplarımda kargayı ele alıyorum. Çünkü ben küçükken zayıf olmam ve süreki olarak ailem tarafından kargo olarak çağrılmamdan dolayı böyle bir ilgim vardır. Türk Bayrağınında Rum eczanenin amblemiyle alakası yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Atatürk'e yönelik doğrudan bir hakaret olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Şikayetçi avukatın itirazı üzerine nöbetçi sulh ceza hakimliği takipsizlik kararını kaldırdı.
(AÖ)