Kaynak: The Nobel Prize
Haberin Kürtçesi için tıklayın
2021 Nobel Edebiyat Ödülü yazar Abdulrazak Gurnah'a değer bulundu.
Nobel Prize'dan yapılan açıklamada ödül gerekçesinde, "Kültürler ve kıtalar arasındaki sömürgeciliğin etkilerini ve mültecilerin kaderini tavizsiz ve merhametli bir şekilde ele alması nedeniyle" denildi.
İngilizce yazan ve Birleşik Krallık'ta yaşayan Tanzanyalı bir romancı, 1948 yılında Zanzibar'da dünyaya geldi.
Dikkat çeken romanları arasında hem Booker hem de Whitbread Ödülü için kısa listeye giren "Paradise" (1994), "Desertion" (2005) ve Booker için uzun listeye giren ve Los Angeles Times için kısa listeye giren "By the Sea" (2001) yer alıyor.
Yazarın "Kumdan Yürek", "Sessizliğe Hayranlık", "Deniz Kenarında", "Son Hediye" ve "Terkediş" kitapları Türkçede, İletişim Yayınları'ndan okurla buluştu.
World exclusive: Listen to our interview with 2021 literature laureate Abdulrazak Gurnah on the value that refugees can bring to a country. #NobelPrize pic.twitter.com/AkejPuzVjo
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2021
Öte yandan ödül açıklandıktan kısa süre sonra Nobel Ödülü'nün resmi Twitter adresinden "Daha önce Abdulrazak Gurnah kitabı okudunuz mu?" sorusu üzerinden yapılan ankete bir saat içinde verilen yanıtlarda şu sonuç çıktı: Yüzde 93 hayır, yüzde 7 evet.
Abdulrazak Gurnah hakkında
Doğu Afrika açıklarındaki Zanzibar adasında doğan Gurnah, 1968'de İngiltere'ye öğrenci olarak gitti. Abdulrazak Gurnah 1948'de doğdu ve Hint Okyanusu'ndaki Zanzibar adasında büyüdü, ancak 1960'ların sonunda mülteci olarak İngiltere'ye gitti.
Aralık 1963'te İngiliz sömürge yönetiminden kurtuluşun ardından, Zanzibar, Başkan Abeid Karume'nin rejimi altında Arap yurttaşlara yönelik baskı ve zulme yol açan bir devrim yaşadı; katliamlar yaşandı. Gurnah, mağdur etnik gruba mensuptu ve 18 yaşında okulu bitirdikten sonra ailesini terk etmek ve o zamana kadar yeni kurulan Tanzanya Cumhuriyeti olan ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Gurnah, yakın zamanda emekli olana kadar, Canterbury'deki Kent Üniversitesi'nde İngiliz ve Postkolonyal Edebiyat Profesörü olarak görev yaptı ve esas olarak Wole Soyinka, Ngũgĩ wa Thiong'o ve Salman Rushdie gibi yazarlara odaklandı.
(AÖ)