Bolu ilinde bulunan Ayman Yaylası’nda yapılmak istenen taş ocağına için bugün erken saatlerde iş makineleri Ayman Yaylası'na girdi. Köylüler ise iş makinelerinin önüne geçerek çalışmayı durdurdu.
Seben ilçesinde yapılması planlanan HES barajının inşaatında kullanılacak olan taşları çıkarmak için, iş makineleri ile sabah saatlerinde Ayman Yaylası'na çıkan ekiplere köylüler itiraz etti. Köylüler hayvanlarını otlattıkları Karaköse mevkiinde bulunan merada taş ocağı yapılmasını istemiyor.
70 dönümlük alanda taş ocağı yapılacağının kendilerine söylendiğini kaydeden köylüler, “Buna müsaade etmeyiz. Burası bizim hayvanlarımızı otlattığımız yer. Burada dinamit patlatacaklar, her yer toz bulutu olacak, belki de canlarımız kırılacak. Taş ocağı yapıyorlar, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyor” diyerek taş ocağına karşı çıkıyor.
TIKLAYIN - Karadeniz'de 246 aktif HES var
"Daha önce de bir dağı taş ocağı yaptılar"
bianete bilgi veren köylüler, “Daha önce de yaylanın ilerisinde bir dağı taş ocağı olarak oydular. O zaman dinamit patlattıklarında, evlerimiz, hayvanlarımız zarar gördü, görüyor. Gidip orayı kullansınlar” diye konuştu.
Yetkililerin kendilerine üç yıl içinde söz konusu alanı ağaçlandıracaklarını söylediğini belirten köylüler, "Bu üç yıl içinde hayvanlarının ne olacağını bilemediklerini" kaydetti.
“Ormanlarımızdan, yaylamızdan ellerinizi çekin. Köy halkı olarak yetkililerden bir açıklama bekliyoruz. Buna müsaade etmeyeceğiz” diyen köylüler, yetkililerin yaylaya içme suyu getirmek şartıyla kendilerine engel olmamalarını istediğini belirtti.
Köy muhtarı ve Köy Cemiyeti Heyeti’nin taş ocağının yapımının durması için Valiliğe dilekçe sundukları öğrenildi. Köy halkı ayrıca Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığına da dilekçe ile başvuracaklarını ifade etti.
Köylülerin alandaki bekleyişi sürüyor.
Hidroelektrik santrali nedir? Türkiye'de kaç tane HES var?Batı Karadeniz'de meydana gelen sellerin ardından özellikle Karadeniz bölgesinde yoğunlaşan hidroelektrik santralleri (HES) yeniden gündeme geldi. Sosyal medyadaki paylaşımlarda ölümlerin de yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi Ezine Çayı üzerindeki HES'in (hidroelektrik santrali) patlaması nedeniyle ağır bilançolu selin yaşandığı iddia ediliyor. HES nedir? Euronews'ta yer alan habere göre HES'lerin avantajları ve dezavantajları ise şöyle: Dezavantajları
• Buharlaşma yoluyla su kaybına neden olur. • Yapım aşamasında doğal habitatı bozar ve çevreye zarar verir. • HES'in olduğu bölgelerde erezyon ve sel oluşumunda artış gözlenmiştir. • HES'in planlandığı bölgelerde yaşayan insanların yer değiştirmesi ihtiyacı doğar. • Zayıf inşaat, doğal afetler veya sabotaj nedeniyle meydana gelen bir arıza, nehir aşağı yerleşim yerleri ve altyapı için felaket sonuçlar doğurur. Avantajları
• Hidroelektrik enerji, her devletin uluslararası yakıt kaynaklarına bağımlı olmadan kendi enerjisini üretmesine izin veren yerel bir enerji kaynağıdır. • Hidroelektrik yoluyla üretilen enerji, güneş tarafından yönlendirilen su döngüsüne dayanır ve onu yenilebilir bir güç kaynağı haline getirir, bu da onu hızla tükenen fosil yakıtlardan daha güvenilir ve uygun maliyetli bir kaynak haline getirir. • Düşük maliyetli olması ve değeri yüksek güç alınmasını sağlar. Tüm Türkiye'de 685 HES
Kars, Erzurum, Muğla, Adıyaman, Sivas, Mersin, Denizli, Osmaniye, Artvin, Adana, Giresun, Diyarbakır, Trabzon, Maraş, Hakkari, Eskişehir, Bayburt, Antalya, Isparta, Bilecik, Erzincan, Zonguldak, Bingöl, Rize, Düzce, Iğdır, Bolu, Malatya, Nevşehir, Ankara, Muş, Tokat, Konya, Ordu, Van, Bursa, Şırnak, Niğde, Kayseri, Dersim ve daha fazla şehirde toplam 685 HES bulunuyor. Kaynak: Euronews, Karadeniz İsyandadır, Enerji Atlası |
(FD)