Fotoğraf: Süryaniler.com
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Asuri/Süryani halkının binlerce yıldır aralıksız bir şekilde kutladığı, bu yıl 6771’incisi kutlanan, Akitu Bayramı dünyanın en eski bayramı olarak biliniyor. Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanan bayram baharın gelişini sembolize ediyor.
Diasporada kutlanıyor
Asuri/Süryani halkının yeni yılı; baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden Akitu Bayramı; Türkiye’deki tekçi zihniyet ve baskıcı uygulamalar nedeni ile uzun yıllar kutlanamıyor. Türkiye’de 2005 yılında yasakların kalkmasıyla Asuri/Süryani halkı onlarca yıl aradan sonra tekrar bayramlarını kutluyor.
Tarih boyunca Asuri/Süryani halkının yoğun olarak yaşadığı Mezopotamya’da 1915 Seyfo Soykırımı başta olmak üzere daha sonra yaşanan katliamlar nedeni ile günümüzde Asuri/Süryani halkının nüfusu büyük oranda azaldı.
Türkiye, Irak, Suriye, ve İran’da yaşayan Asuri/Süryaniler 1 Nisan Akitu Bayramı'nı hem anavatanlarında hem de diasporada her yıl coşkuyla kutlamaya devam ediyor.
"Barış bereket getirsin"
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları da yazılı bir açıklama ise Akitu Byaramı’nı kutladı.
Şöyle dedi:
“Her yurttaşın eşit koşullarda bir arada yaşamasını, nefret söylemine ve saldırılara karşı dayanışmanın yükselmesini diliyoruz. Farklı halkların ve inanç gruplarının kendi kültürlerini, anadillerini, kimliklerini özgürce kullandıkları ve geliştirdikleri bir ülke olmak için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha bu vesile ile paylaşıyoruz.
“Asuri/Süryani halkının Akitu Bayramı'nı kutluyor, Akitu Bayramının tüm insanlığa bereket, barış, özgürlük ve adalet getirmesini diliyoruz.
! ܐܟܝܬܘ ܒܪܝܟܐ”
Akitu Bayramı hakkındaAraştırmacı yazar Zeynep Tozduman’ın bianet’e yazdığı yazısında verdiği bilgilere göre, uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetlerin başlama dönemini ifade eden bu bayramda halk tarlalarda ya da kırlarda piknik yapar, toplu yemekler yerdi. Eski Mezopotamya'da Akitu festivalinin en çarpıcı kutlaması ise yeniden dirilişin sembolize edildiği törenlerdi. Buna göre tapınılan yüce tanrının sureti tapınaktaki yerinden alınır, görkemli bir geçit merasimiyle önceden belirlenen ve genellikle nehir kenarında kurulu olan Akitu tapınağına (Bit Akiti) götürülürdü. Bu tören, yüce tanrının yer altı alemine inişini ve baharla birlikte tekrar yeryüzüne çıkışını sembolize ederdi. Babil'de ise arpa ekimi öncesi bir kutlama yapılıyordu ve buna da Akitu Festivali adı verilmişti. Bu festival, sonbahar ekinoksuna denk gelen günde başlardı. Keldani Bayramı da 1 Nisan'da kutlanır. Akitu, antik Akad dilinde arpa anlamına geliyor. İbrahim Genç de bayramı anlattığı bianet yazısında, dünyanın en eski bayramı olarak bilinen Akitu bayramının yeni yılı, yeni hayatı, bereketi ve dirilişi sembolize ettiğini yazmıştı. Uzun yıllar kutlanmasına izin verilmeyen bayram, 2005’te Mardin, Midyat'ta içeriği boşaltılarak devlet nezdinde "Süryani Bahar Bayramı" adı altında kutlandı. Türkiye’de bugün 18 bin Süryani var. |
(EMK)