Haberin Kürtçesi / İngilizesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik AYM’de açılan kapatma davasına tepki gösteren 9 siyasi parti basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, “HDP’ye kapatma davasının amacı muhalefeti etkisizleştirmek, izin vermeyeceğiz” denildi.
TIKLAYIN - Gazeteler HDP'ye açılan kapatma davasını nasıl gördü?
“Anayasal suç işleniyor”
Açıklama şöyle:
“Millet iradesini dilinden düşürmeyen, hukuk reformu ve insan hakları eylem planı açıklayan tek adam rejimi, milyonlarca seçmenin iradesini temsil eden Halkların Demokratik Partisi’nin kapatılması için harekete geçti. Demokratik siyaset yapmaktan başka suçu olmayan yüzlerce kişi en temel siyasi haklarından yoksun bırakılmaya çalışılıyor.
“Ağır bir anayasal suç işlenmektedir. Çok açıktır ki, ülkeyi salgında ölüm, işsizlik ve yoksulluk sarmalına sokan, toplumsal desteğini yitiren tek adam rejimi, iktidarın demokratik bir biçimde değişmesi umudunu yok etmek istemektedir.
‘HDP ile birlikte mücadele edeceğiz’
“Biz bu ülkenin demokratik hak ve özgürlüklerden yana kurumları olarak HDP’ye yöneltilen kapatma tehdidinin, ülkedeki bütün demokratik muhalefeti hedef aldığının bilincindeyiz. Bu saldırının hedefi, yalnızca HDP değil, toplumun büyük bedeller ödeyerek yaratığı ve geliştirdiği tüm demokratik birikimdir. Gasp edilmeye çalışılan hepimizin iradesi, saldırı altında olan demokratik hak ve özgürlüklerimizdir.
"İktidarın tüm muhalefete yönelik bu hukuk dışı saldırısına karşı ülkemizin adil demokratik barış içinde yaşayacağı günler için Halkların Demokratik Partisi’yle birlikte adalet mücadelesini sürdüreceğimizi beyan ediyoruz."
Açıklamada imzası olan siyasi partiler
Birleşik Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeşil Sol Parti.
TIKLAYIN - Pervin Buldan: Oyumuz 6 milyondu, 12 milyona yükseldi
Ne olmuştu?
Yargıtay, 2 Mart 2021’de HDP hakkında inceleme başlatmıştı.
Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobane iddianamesinin ekleriyle birlikte kendilerine gönderilmesini istemişti.
Kobane soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da aralarında olduğu HDP'li 9 milletvekili hakkında fezleke düzenlenmişti.
Başsavcılık bu fezlekelerin de örneğini istemiş, Başsavcılık kaynakları bu uygulamanın “rutin inceleme” kapsamında olduğunu belirtmişti.
Ardından, Başsavcılık 17 Mart'ta HDP'nin kapatılması istemiyle AYM'de dava açmıştı. 19 Mart'ta Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davada ilk inceleme için raportör görevlendirmişti.
(EMK)