Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 17 Mart’ta Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.
Kasım 2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde olan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş, partilerinin kapatılmak istenmesi talebini bianet’e 3 soruda yanıtladı.
“Her koşulda bir çıkış bulunacak”
Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin’in Anayasa Mahkemesi’nde HDP’nin kapatılması için dava açmasına ilk tepkiniz ve yorumunuz nedir?
Partimize yönelik kapatma davası da tek tek bizlere açılan davalar gibi siyasi amaçlıdır. Seçimi AKP’ye kazandırma hedefi taşımaktadır. Ancak hem hukuk önünde hem de sandıkta bütün bu haksız saldırıları boşa çıkaracağımızdan eminim.
Savcı sizin de aralarında olduğunuz 687 HDP’li için “siyaset yasağı”, HDP’nin mal varlığına el konulması ve hazineden yardımın kesilmesini de istedi. Buna dair ne söylemek istersiniz?
Bizim siyasi mücadele yürütmemiz için herhangi bir yere üye ya da aday olmamıza gerek yok. Mücadeleyi de parayla ya da para için yürütmüyoruz. Bu tür girişimlerden hiçbiri bizleri mücadelemizden alıkoyamaz.
Sizce HDP’nin yeni yol haritası nasıl olabilir? Nasıl şekillenir?
Buna elbette HDP yönetimi karar verecek. Eminim ki halkın iradesini ve temsil hakkını güvence altına almak için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Her koşulda bir çıkış yolu bulanacağına inanıyorum.
Ne olmuştu?Yargıtay, 2 Mart 2021’de HDP hakkında inceleme başlattı. Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobane iddianamesinin ekleriyle birlikte kendilerine gönderilmesini istedi. Kobani soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da aralarında olduğu HDP'li 9 milletvekili hakkında fezleke düzenlendi. Başsavcılık bu fezlekelerin de örneğini istemiş, Başsavcılık kaynakları bu uygulamanın “rutin inceleme” kapsamında olduğunu belirtti. 17 Mart 2021 Çarşamba günü ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) dava açtı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, yazılı açıklamasında, Anayasa'nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 90. maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiğinin düzenlendiğini belirtti. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Prof. Dr. Mithat Sancar partilerinin kapatılmak istenmesine tepki gösterdi Avrupa’dan da tepki yükseldiAvrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi'nin ortak açıklamasında, HDP'ye kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi kararından son derece endişe duyulduğu kaydedildi. TIKLAYIN - Erdoğan İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı TIKLAYIN - “Yargıçlara ‘talimatlarıma uymayın’ dese daha anlamlı olurdu” Almanya: Parti kapatma son çare Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan paylaşılan mesajda da HDP’ye kapatma davası açılmasının hukukun üstünlüğü ilkesi noktasında şüphe uyandırdığı ifade edildi. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "HDP'nin AB'nin terör örgütü listesinde yer alan PKK ile arasına net şekilde mesafe koymasını bekliyoruz" denildi. |
(EMK)