*Fotoğraf: KTV
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle imza kampanyası başlattı.
Diyarbakır Demir Otel yapılan toplantıya Kürt dili üzerinde çalışma yürüten dil bilimciler, dernekler, yazarlar ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz katıldı.
İmza kampanyası için açıklamayı, 21 Şubat Komisyonu adına Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî yaptı. Cizîrî, İsveç'te de dün Kürtçenin eğitim dili olması için imza kampanyası başlatıldığını söyledi.
Kampanyayı 20 İsveçli milletvekilinin başlattığını ifade eden Cizîrî, "Bu çok iyi bir başlangıç oldu. İnanıyorum ki, bizim kampanyamız başka yerlerde de dağılacak" dedi.
"Kürtçe önündeki engeller kaldırılmalı"
Cizîrî'nin ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, bugüne kadar yürütülen politikalar nedeniyle, "Türkiye'nin dil mezarlığına dönüştüğü" söyledi. Anadilin kanunlarla tanınması gerektiğini vurgulan Sancar, şöyle konuştu:
"İnsan anadili ile konuşmayı öğreniyor. Anadil kanunlarla tanınmalıdır. Bugün Kürtçeye başta olmak üzere birçok dile yönelik baskılar var. İktidarın politikaları bu ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdü. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe önündeki bütün engeller kaldırılmalı.
"Kürt çocukları okullarda, üniversitelerde anadillerinde eğitim görmelidir. Anadil sadece bir dil değil, aynı zamanda kimliği ve varlığıdır. Anadil, insanın fikir ve düşüncelerine büyük bir etkide bulunur. Anadil, insanın derisidir. Bu nedenle insan yaşam ve düşünceleri anadili ile şekillenir. Bugün 21 Şubat Anadil Günü. Bugün anadilde mücadele için tarihi bir gündür."
"Anadili Anayasal temelde kabul edilmeli"
Arap olduğunu ve anadilini sokakta öğrendiğinin belirten Sancar, şunları söyledi: "Kürt halkı da dilini okul da öğrenemiyor. Arap, Süryani, Laz, Çerkez halkları da anadillerini okullardan öğrenmiyor. Devlet Kürtlere nasıl yaklaşıyorsa, aynı şekilde dillerine de yaklaşıyor.
"Tekçi bir politika yürütüyor. Anadilin anayasal temelde tanınması ve kabul edilmesi gerekir. Resmi bir şekilde tanınmayan dil kendini koruyamaz. Anadil tanınıp kabul edilmezse o dil yaşayamaz. Bu da bir gerçekliktir. Kürtler anadillerini büyüklerinin söylemlerinden öğreniyor. Bugün maalesef dilleri büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Sadece Kürtçe değil, diğer diller de aynı şekilde tehlike ile karşı karşıyalar."
(RT)