Fotoğraf: Sinan Doruk / Anadolu Ajansı (Afşin Elbistan Termik Santrali)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülke genelindeki termik santrallere çevre yatırımlarını tamamlaması için tanınan süre 31 Aralık'ta sona erdi.
Türkiye'de çeşitli kentlerde bulunan 15 termik santrale baca filtrelerinin takılmasını iki buçuk yıl erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla 21 Kasım’da kabul edilmişti. Kamuyonun ve çevre örgütlerinin tepkisini çeken yasayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veto etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülke genelindeki termik santrallere çevre yatırımlarını tamamlaması için tanınan süre 31 Aralık'ta sona erdi.
Soma
Baca gazı arıtma sistemi bulunmayan ve sürekli emisyon ölçüm sistemi atıl durumda olan Manisa Soma Termik Santrali kısmi olarak kapatıldı. Soma'da termik santralden karşılanan bölgesel ısınma sistemleri yerine, vatandaşların kendi imkanlarıyla bireysel ısınma yöntemiyle ihtiyaçlarını karşılamaları halinde yaşanacak hava kirliliğinin çok daha ciddi boyutlara ulaşacağının teknik olarak değerlendirilmesi üzerine Soma Termik Santrali'nde 4 ünitede faaliyet geçici olarak devam edecek. Termik santralin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edilecek.
Zonguldak
Baca gazı arıtma sistemi bulunmayan Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali, atık sahasına ilişkin bakanlığa sunulan raporunun da yetersiz bulunması sonucu kapatıldı. 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014'te özelleştirme sonucu Elsan Enerji'ye satılan santral 2 üniteden oluşuyor.
Kütahya
Fotoğraf: Muharrem Cin / Anadolu Ajansı
Kütahya Seyitömer Termik Santrali'ne baca gazı arıtma sisteminin olmaması, Kütahya Tunçbilek Termik Santrali'ne baca gazı arıtma sisteminin bulunmamasının yanı sıra sürekli emisyon ölçüm sisteminin atıl durumda olması gerekçesiyle kilit vuruldu.
Maraş
Maraş Afşin A Termik Santrali, baca gazı arıtma ve sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin bulunmaması, atık sahasına ilişkin Bakanlığa sunulan raporun yetersiz, atıksu arıtma tesislerinin ise atıl olması gerekçesiyle kapatıldı.
Maraş Valisi Vahdettin Özkan yaptığı yazılı açıklamada "Bu çerçevede Afşin Elbistan Elektrik Üretim AŞ'nin çalışmaları 'geçici faaliyet belgesi' alıncaya kadar durdurulmuştur. Bu süreçte ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız çevre standartlarını sağlayarak, üretim ve istihdamın devamı için gerekli çalışmaları sürdürmektedir" dedi.
Sivas
Sivas, Kangal Termik Santrali baca gazı arıtma sisteminin bulunmaması ve sürekli emisyon ölçüm sisteminin atıl halde olması nedeniyle mühürlendi.
Geçici faaliyet belgesi alana 6 ay süre
Yapılan son denetimlerle çevresel yatırımlarını tamamladığı belirlenen Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santrallerine geçici faaliyet belgeleri verildi. Geçici faaliyet belgesi alan termik santrallerin, mevzuat gereğince 6 ay içinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığa başvuru yapması gerekiyor. Tüm çevre yükümlülüklerini yerine getiren termik santrallere çevre izin ve lisans belgesi verilecek. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan termik santralleri ise çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini aldı. (DB)
Haber kaynak: Anadolu Ajansı ve Evrensel