Haberin Kürtçesi için tıklayın
İzmir Barosu LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks, Artı) Hakları Komisyonu, İzmir Barosu Başkanlığı'na bağlı olarak, İzmir Barosu Yönetim Kurulu’nun 16 Ekim 2018 tarihli kararı ile resmen kuruldu.
Komisyon, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Komisyon, LGBTİ+’ların hak taleplerinin görünür kılınması açısından mesleki, kuramsal ve uygulamaya yönelik disiplinler arası bir yaklaşımla araştırma ve çalışma yapmayı hedefliyor. Faaliyetlerin koordine edilmesi ve yönetim kurulu ile iletişimin sürdürülmesi için etkinlikler, aynı cinsiyetten olmayan iki eş koordinatör aracılığı ile yürütülecek.
Amaç: Mesleki farkındalığı arttırmak
Komisyonun eş koordinatörü avukat Mahmut Şeren, amaçlarının LGBTİ+ haklarının görünür kılınması olduğunu söylüyor:
“Avukatların mesleki kapasitesini arttırmak gibi hedefimiz de var. Çünkü, ne hukuk fakültelerinde ne de avukatlık stajlarında LGBTİ+ haklarına yönelik bir farkındalık çalışması, öğretisi yok. Bu eksiklerin giderileceği bir alan yaratmak istedik ve komisyon bu şekilde ortaya çıktı.”
Konferanslar ve meslek içi eğitimler düzenlenecek
Komisyonda yaklaşık 30 avukat bulunuyor. Avukat Şeren, ilk olarak komisyon üyesi avukatların birbirleri arasında bilgi aktarımı yapacağını söylüyor:
“Sonraki işimiz de meslek içi eğitimler ve konferanslar düzenlemek. Yine LGBT+ hakları konusunda bir eğitim merkezi de kurmayı hedefliyoruz. Ayrıca, İzmir’de komisyon faaliyetlerini yürütür hale geldiğinde, Ankara, İstanbul barolarında da aynı komisyonun kurulması için çalışmalarımız sürecek.”
Komisyonun kuruluş süreci şöyle:
İzmir Barosu ve Kaos GL Derneği’nin stajyer avukatlar ve hukuk fakülteleri öğrencilerine yönelik düzenlediği seminerin ardından kurulan ve düzenli olarak bir araya gelen Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu'ndan avukatlar; bugünkü Baro Başkanı Özkan Yücel, Baro Genel Sekreteri Perihan Kayadelen'in de imzasıyla baro genel kurulunda önerge sundu.
Dönemin başkan vekili ile genel sekreterin isminin de yer aldığı önerge, 400 avukatın lehe 15 avukatın aleyhe oy kullanması sonucu oy çokluğu ile kabul edildi.
25 Ekim tarihinde verilen isim değişikliği dilekçesiyle, komisyonun adı genel kurulda kabul edilen önergeye atıfla "LGBTİ+ Hakları Komisyonu" olarak değiştirildi. (SK/EMK)