Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras hayatını kaybetti.
Sükrü Andaç: Hayatı üretimdi
Uras'ın ölüm haberini duyuran Milliyet gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç yaptığı açıklamada yazarın İstanbul'da özel bir hastanede bir süredir tedavi gördüğünü söyledi:
"Bir süredir rahatsızlığı vardı.
“Sadece ustamız değil Türk ekonomisinin devlet planlamasından başlayıp birçok özel grubun bugünlere gelmesinde katkısı olan bir isimdi.
“Hayali, hayatı üretimdi. Değerli bir ismi kaybettik Allah'tan rahmet diliyorum."
"Ayşe Teyze öksüz kaldı"
Uras, Milliyet gazetesindeki köşe yazılarında, ekonomiyi, kendi ürettiği 'Ayşe teyze' ve 'Ali Rıza amca' örnekleriyle herkesin anlayacağı seviyeye indirerek anlatmasıyla da tanınıyordu
“Üç gün önce birlikteydik, bayramın birinci günü de birlikte olacaktık ama nasip olmadı. Son ana kadar iyiydi hayata direndi gözündeki heyecanı hiç kaybetmedi. Ayşe Teyze karakterine yazılarında hayat vermişti. Ayşe Teyze öksüz kaldı desek yeridir. Önemli notlara işaret eden muazzam bir isimdi."
Uras en son Mayıs ayı sonunda kurdaki sart dalgalanmalar hakkında Cumhuriyet gazetesine görüş vermişti.
TIKLAYIN - İktisatçı Güngör Uras: Tahtakale'de Şimdiye Kadar İşlem Durdurulmuş muydu Hatırlamıyorum
Milliyet'teki son köşe yazısı ise 9 Ağustos 2018 günü yayınlanmıştı; yazının başlığı "ABD'de Borç Krizi" idi.
Güngor Uras'in cenazesi 22 Ağustos 2018 Çarşamba günü Bebek Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Güngör Uras kimdir?
Ekonomist, akademisyen, gazeteci, yazar.
İlk ve orta öğrenimini Ankara'da TED Yenişehir Koleji'nde tamamladı.
yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 'Mali Şube'sinden mezun oldu. 1988'de Boğaziçi Üniversitesi'nde doçentliğe hak kazandı 1994'te Marmara Üniversitesi'nde Profesör oldu.
Çalışma hayatına Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile başladı. Daha sonra Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak görev yaptı. 1974 - 1980 yılları arasında TÜSİAD Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Aksigorta İdare Meclisi Başkanlığı yaptı.
1993 yılına kadar İ.Ü. İktisat Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi, 2001 yılına kadar da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak çalıştı.
1968 yılında Türkiye İktisat Gazetesi`nde köşe yazarlığına başladı ve sırasıyla Rapor, Tercüman, Güneş, Sabah, Yeni Yüzyıl, Dünya ve Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığını sürdürdü.
Kitapları:
Halk Kredisi ve Türkiye’de Tatbiki (Ege Matbaası, Ankara 1955), Küçük Sanayiciler İçin Kooperatif (Ajans Türk Matbaası, Ankara 1965), Gelişmekte Olan Ülkelerde Tarım Kooperatifleri (Margeret Digby’den tercüme, Doğuş Matbaası, Ankara 1966), Tarım Kooperatifleri ile Devlet Arasındaki İlişki (Doğuş Matbaası, Ankara 1966), İkinci Beş Yıllık Plan Özel Sektör İçin Neler Getiriyor? (Odalar Birliği Basımevi, Ankara 1967), Sanayiciler İçin Teşvik Tedbirleri (Kağıt ve Basım İşleri A.Ş., İstanbul 1968), Devalüasyon Öncesi ve Sonrası Ekonomik Gelişme Politikası (Odalar Birliği Basımevi, Ankara 1971), Tarım Satış Kooperatifleri Sistemi Yoluyla Tarım Ürünleri Fiyat Destekleme Politikasının Finansmanı Sorunu (Şark Matbaası, Ankara 1971), Türkiye’de Sermaye Piyasası (Şark Matbaası, Ankara 1973), Türkiye’de Yabancı Sermaye Yatırımları (Formül Matbaası, İstanbul 1979), Borsa (Sabah Yayını 1990), Ekonomide Özal'lı Yıllar -1980 /1990 (Afa Yayını 1993) (HK)