Kuzey Kıbrıs’ta vicdani redde ilişkin düzenlemeler içeren Askerlik Yasa Tasarısı Meclis’e sunuldu.
Böylece vicdani ret hakkının tanınmasıyla ilgili hukuki süreç de resmen başlamış oldu.
Meclis İçtüzüğüne göre; yasa tasarısı, Resmi Gazete’de yayınlanarak, 20 gün boyunca halk bilgilendirilecek.
Ardından Meclis’teki Hukuk Siyasi İşler Komitesi’ne gönderilecek.
Komitedeki görüşmenin tamamlanmasının ardından yasa tasarısı Genel Kurul’a gidecek ve yapılacak oylama sonucunda kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunulacak.
Akıncı’nın yasayı imzalaması için 15 günlük süresi var. Bu sürenin ardından Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe girecek.
TIKLAYIN - Kıbrıs'ta Önce Askerlik Sonra Seferberlik
Kanatlı: Tasarıda sorunlu 2 nokta var
Tasarının Meclis’e sunulmasını bianet’e değerlendiren Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel sekreteri ve “Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi” aktivistlerinden Murat Kanatlı, tasarının Meclis Başkanlığı’ndan sonra Doğuş Derya Başkanlığı’ndaki Hukuk Siyasi İşler Komitesi’ne gideceğini ve bu aşamada tasarıdaki bazı olumsuzlukların giderilmesi için çalışacaklarını söyledi.
Vicdani Ret İnisiyatifi olarak kendilerinin de Komitedeki görüşmelere katılacaklarını ifade eden Kanatlı, tasarıdaki olumlu ve olumsuz noktaları şöyle yorumladı:
“Askerlik süresi kadar sivil hizmet öngörülüyor. Vicdani ret hakkı için herkes başvurabilecek. Askerlik yapmayanlar da, şu an askerlikte olanlar da, askerlik yapmış ama seferberlikten muaf olmak isteyenler…
“Taslakta vicdani retçiler için ‘Herhangi bir şekilde cezalandırıcı olmayan sivil kamu hizmetinden’ bahsedilirken, öte yandan ‘askerin görevlendirmesiyle sivil hizmet yaptırılır’ deniyor.
“Asker ancak askeri bir kampta veya kurumda görevlendirebilir. Burada bir sıkıntı var. Askerlik kurumunda sivil görevlendirme uluslararası standartlara aykırı.
“Kimin vicdani retçi olup olamayacağına karar verecek olan komite biraz teknik kalıyor. Başbakanlıktan biri, oradan buradan biri… Bu kurulun teknik değil, vicdani retle ilgili fikir yürütebilecek bir mekanizma olması gerekiyor. Mesela Güney'de bir sosyoloji, bir psikoloji profesörü bu işi yürütüyor.”
Yasa değişikliğinde neler var?Kıbrıs Yeni Düzen Gazetesi vicdani retle ilgili yasal değişiklik teklifinde özetle şu maddelerin yer alacağını aktardı: * Yasa tasarısının yasalaşması halinde bir Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu kurulacak. Bu kurul konuya ilişkin başvuruları görüşüp karara bağlayacak. * Kurul'un onayladığı kişiler, askerlik süresi kadar bir süre askeri bir eğitime tabi tutulmaksızın silahlı kuvvetlerde veya kamu kurumlarında uygun görülecek sivil hizmet vererek yapabilecek. * Altı isimden oluşacak ve Başbakanlık müsteşarının başkanlık edeceği kurulda, askeri temsilci, sosyolog, Anayasa hukukçusu, Başsavcılığı temsilen bir savcı ve eğitim işleri ile görevli bakanlığın temsilcisi yer alacak. * Kurul'a başvuran vicdani ret başvuru sahipleri, kuvvetlerin görevlendirmesiyle askerlik süresi kadar bir süre, kamu kurumlarında yerine getirmelerine karar verildiği hallerde bahse konu kişilerin öğrenim durumları, mesleki beceri ve yetenekleri dikkate alınarak kamu yönetiminde, hizmet koşulları bakımından herhangi bir ayrımcılığa uğramadan ve cezalandırıcı nitelikte olmamak kaydıyla görevlendirilecekler. |
TIKLAYIN - Kuzey Kıbrıs’ta Vicdani Ret Yasası Meclis’e Gitmek Üzere
TIKLAYIN - Kuzey Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanı: Vicdani Ret Hakkı Meclise Gelecek
(EKN)