6 Şubat’ta Maraş’ta meydana gelen ve en az 11 kent ile Suriye’yi etkileyen depremler sonrasında, yurttaşlar hayata tutunmaya devam ediyor. Depremlerin en çok etkilediği kentlerden biri olan Hatay’da erkek şiddeti çadırkentlere taşınmış durumda.
“Samandağ’da bir ortaokul karakola çevrilmiş”
Hatay’da kadınları erkek şiddetine karşı korunmadığını ve başvurularının yanıtsız kaldığını anlatan Çağdaş Hukukçular Derneğ Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Komisyonu’ndan avukat Fulya Dağlı, bianet’le şu bilgileri paylaştı.
*Defne, Antakya ve Samandağ'da kadınların erkek şiddetine karşı haklarına ilişkin kadınlarla hukuki bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Bir yandan da 6284 kapsamındaki başvuru mekanizmalarının mevcut durumunu anlamaya çalışıyoruz.
*Depremin ardından bir buçuk ay geçmiş olmasına rağmen kadınların 6284 kapsamında başvuru yapabileceği emniyet bünyesindeki aile içi şiddet büroları faal değil. Burada görevli kolluk personeli bu konuda eğitimli değil. Karakolların nerelere taşındığına yönelik bilgilendirme yapılmamış ve hasbel kader yerleri öğrenilebiliyor. Bir işkence vakası nedeniyle ifade vermeye giden yurttaşa eşlik ettiğimizde Samandağ yolu üzerinde bir ortaokulun karakola çevrildiğini öğrendik.
*Bu ifadenin ardından görevli memurlara 6284 kapsamındaki tedbirleri alıp almadıklarını sorduk. Şu ana kadar 3 kadına, kolluğun acil alabileceği tedbirleri verdiklerini ancak bunları aile mahkemesine onaylatmak üzere götürdüklerinde Hatay Adliyesi bünyesinde görevli aile mahkemesinin faal olmadığını, bu görevi yerine getirebilecek hakimliğin de olmadığını belirten bir yazı ile geri gönderilmişler.
*Yine dün Hatay barosu avukatlarından olan bir arkadaşımız adli yardım görevlendirmesi kapsamında adliyedeydi ve o da aile mahkemesinin faal olmadığını teyit etti.
*Bunun dışında ALO 183'ü arayarak sığınak talebinde nasıl bir prosedür izlediklerini sorduk ve Hatay ŞÖNİM'e başvuru yapılabileceğini belirtti fakat verdikleri iletişim numarasına ulaşılamıyor. Ayrıca birimlerini bir yere taşıdılarsa da bu konuda bilgiye ulaşamıyoruz. Pratikte yalnızca kolluk üzerinden sığınak talebinde bulunulabileceğini anlıyoruz.
6284 Sayılı Kanunun önemi ne?
6284 sayılı kanunun evli olmayan bireyleri de koruması önemlidir. 6284 sayılı kanunun evli olmayan bireyleri kapsayıp kapsamadığı tartışmalı bir konudur, bu tartışmalar Yargıtay kararlarına konu oldu.
Şiddet uygulayan kişi tanımının genişletilmesi açısından önemlidir. 6284 sayılı kanun, bu kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışları uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kişileri şiddet uygulayan kişiler olarak tanımlar.
Şiddetin tanımının yapılması ve fiziksel şiddetten farklı şiddet türlerinin dahil edilmesi açısından önemlidir. 4320 sayılı kanunda şiddetin tanımı beli değildir. 6284 sayılı kanunda şiddet, “Kişiye, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar veren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış” olarak tanımlandı.
Önleyici ve koruyucu tedbirlerin dahil edilmesi ve zorlama hapsinin getirilmesi açısından önemlidir. Bu yasa ile delil ve belge aranmadan gerekli önlemlerin derhal alınabilmesi mümkün olmuş, mülki amir ve hakim tarafından koruyucu tedbirlerin verilebilmesi sağlanmıştır. Tedbir kararına aykırılık durumları için zorlama hapsi getirildi.
Şiddetle mücadelede kurumsal yaklaşım talep etmesi açısından önemlidir. Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin (ŞÖNİM) kurulması ve uygulamaların takibi hedefleniyor.
TIKLAYIN – 6284 No’lu Yasanın tamamını okuyun
(EMK)