Kadın Zamanı Derneği’nden aktivistler, 6 Şubat’ta Maraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından bölgeye gitti. Tanıklıklarını ve ömerilerini bir raporla kamuoyuna duyurdu.
????6 Şubat Depremleri Tespit ve Talepler
— Kadın Zamanı Derneği (@kadinzamanider) March 2, 2023
6 Şubat Maraş merkezli olan ve 11 ili etkileyen depremlerde saha çalışmalarımızla oluşturduğumuz tespit ve acil talepler???????? pic.twitter.com/OgetHaYVrg
Rapordan öne çıkanlar şöyle:
*Parklarda düzensiz biçimde kurulan çadırların kadınların konaklamasına uygun olmadığını gördük. Kadınlar çadırlarda güvenli hissetmediklerinden dolayı geceyi çocuklarıyla birlikte ortak alanlarda kurulan ateșlerin bașında geçiriyor.
*Kadınların șiddetten korunmasını sağlayacak bir girișim mevcut değil. Aynı zamanda bu illerdeki karakollar ve adalete erișim mekanizmaları da ișler halde olmadığı için kadına yönelik șiddetle mücadelede bașvuru yöntemine ilișkin yapılmıș bir bilgilendirme de mevcut değildir.
*Deprem öncesinde boșanma așamasında olan veya koruma kararı aldırmıș, 6284 sayılı kanundaki tedbirlere bașvurmuș kadınlar takip edilmiyor; dolayısıyla nasıl korundukları belli değil. Bu bakımdan bölgede kadına yönelik șiddet vakalarının takibine ilișkin çözüm mekanizmalarının olmaması ilerleyen süreçte șiddetin artmasını tetikleyecektir.
*Devlet mekanizmalarının kadınları ikincil konumda gören politikası depremin üzerinden geçen 20 günde hala bir çözüm yolu üretememiștir.
*Kaçırılan ve yine depremden sağ kurtulan çocukların ailelerine ulaștırılmaması halkın tedirginliğini daha da arttırarak zaten güvensiz bir ortamın güven problemini daha da derinleștirmiștir.
*Gönüllülük esasıyla giden ekiplerin çalıșmalarına onay verilmemesi, mevcut çalıșmalara dahil edilmemesi toplumsal bir güvensizliğe ve çaresizlik duygusunun hissedilmesine neden olmuștur.
*Öncelikle șiddet nedeniyle șikayetçi olan, koruma tedbirlerine bașvuran ve bu nedenle açılmıș davalarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları müdahil olmakta ve davayı takip etmektedir. Bu sebeple acilen bölgede hali hazırda devam eden dosyalara, dava açılmamıș olsa dahi koruma kararlarına ilișkin bir risk analizi yapılmalıdır.
*Bu risk analizi tarafların ikisinin de hayatta olması durumunda kadının șiddetten korunması için öncelikle șiddet uygulayandan ayrı bir yerde barınma imkanının olușturulması, gerekirse yakın illere sevkinin sağlanarak 6284 sayılı kanundaki tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi sağlanmalıdır.
*Adresinin bulunmasında sakınca bulunan kadın ve çocuklara ilișkin bu bilgiler iller arası ulașımı sağlayan kamu görevlilerine verilerek ulașım güvenli șekilde sağlanmalıdır.
(EMK)