Haberin Kürtçesi için tıklayın
İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Jîna Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrasında başlayan gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 342'ye yükseldiğini, hakkında idam kararı verilen tutuklu sayısının 5'e çıktığını duyurdu.
Hayatını kaybeden 43 kişi 18 yaş altında
Norveç merkezli IHR'ye ait internet sitesinde yayımlanan raporda, ülkede yaklaşık 60 gündür süren gösterilere ilişkin bilgi verildi.
Anadolu Ajansı'nın aktaraımına göre, ülkedeki 31 eyaletten 23'üne dair verilerin yer aldığı raporda en çok can kaybının Sünnilerin yoğunlukta olduğu Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşandığı belirtildi.
Raporda, Sistan-Beluçistan eyaletinde 123, Tahran'da 39, Mazenderan'da 33, Kürdistan'da 32, Gilan ve Batı Azerbaycan'da 23'er, Kirmanşah'ta 14, Elborz'da 15, Huzistan ve Horasan-ı Rezevi'de 5'er, İsfahan ve Zencan'da 4'er, Merkezi ve Loristan'da 3'er, Kazvin, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Doğu Azerbaycan, Erdebil, İylam, Buşehr ve Hemedan'da ikişer, Simnan ve Kirman'da da birer kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Hayatını kaybeden 43'ünün 18 yaş altı, 26'sının da kadın olduğu belirtildi.
Raporda, gözaltına alınanların sayısının 10 binin üzerinde olduğu aktarılırken, şu ana kadar beş kişi hakkında da idam kararı verildiği bilgisi paylaşıldı.
IHR, 11 Kasım'da yayımladığı raporda, Emini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 304 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.
Ülke geneline yayılan gösterilerde 40'tan fazla güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
İran'daki protestolar
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede protestolara yol açmıştı.
Olaylarda resmi kaynaklardan net bilgi verilmese de Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, gösterilerde 200'den fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu. Gösterilere katılan binlerce kişi de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
ABD, AB, İngiltere ve Kanada, Mahsa Emini gösterilerinde polisin eylemcilere yönelik müdahalelerini kınayarak bazı İranlı güvenlik yetkililerine ve "dezenformasyon yapan" ülke medyasına yaptırım kararları almıştı.