Haberin İngilizcesi için tıklayın
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ile Namütenahi Tiyatro Topluluğu, 2004’te ailesinin öldürdüğü Güldünya Tören’in hikayesini anlatan “Öz” isimli tiyatro oyunu için bir araya geldi.
Akrabasının cinsel saldırısı sonrası hamile kalan, bebeğini doğurduktan sonra da ailesi tarafından 22 yaşında öldürülen Tören’in anısına Öz’ü Sinem Nazlı Demir yazdı.
Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 26 Kasım Cumartesi günü Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde seyirci ile buluşacak.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey, Namütenahi Tiyatro Topluluğu ile aralarında gelişen iş birliğini şu sözlerle özetledi:
“Oyunun hem yazarı ve hem oyuncusu olan Sinem Nazlı Demir, Cumhuriyet gazetesinde muhabirlik yapıyor. Sinem Demir kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı haberleriyle de ilgilenen ve takip eden bir muhabir. Daha önce de derneğimizin davaları ve mücadelesi ile ilgili onlarca haberimizi yapmıştı.
“Sinem Hanım aracılığı ile Namütenahi Tiyatro Ekibi, bize ulaşıp böyle bir oyunu derneğe destek amacıyla sergilemek istediklerini söylediler. Öncesinde de Namütenahi Tiyatro Ekibi uzun zamandır derneğimizi takip ediyormuş. Biz de bu oyunun Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası olan 25 Kasım haftasında yayınlanması için iş birliği teklifini kabul ettik.”
“Derneğe bir nebze katkımız olsun istedik”
Öz’ün yazarı Sinem Nazlı Demir oyunun ortaya çıkış sürecini şu cümlelerle açıkladı:
“18 yaşımdayken kadına yönelik erkek şiddeti ile ilgili araştırmalarıma başlamıştım. Güldünya Tören’in haberini gördükten sonra kadınların hikayelerini ve erkek zulmünün hayatlarımıza nasıl etki ettiğini daha iyi anladım.
“Girdiğim bir tiyatro ekibinden kuralları eleştirdiğim için kovulunca kendi ekibimi kurdum. Kurduğum ekibimle uzun süren provalardan sonra oyunumuzu tamamladık.
"Bir süredir çalışmalarını takip ettiğimiz Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ile iletişime geçmemizin sebebi de son zamanlarda artan çocuk istismarları konusunda derneğin gösterdiği inanılmaz çaba oldu. Bu alanda emek veren önemli bir derneğe bir nebze de olsa katkımızın olmasını istedik.
“Haberini dahi okuyamadığımız kadınların hikayesi”
“Oyun, Güldünya’nın hayatına kısa bir bakışla sunuyor. Çocukluğu, gençliği, tecavüze maruz bırakıldığı zaman ve sonrası... Her bir kırılma noktasını Güldünya’nın gözünden seyirciye gösteren ancak bunu yaparken de kadınlara ‘anlatılan sizin hikayenizdir’ diyen biyografik bir metinle sahneye çıkıyoruz.
"Çünkü biliyoruz, bir kadına yönelik işlenmiş bir hak ihlali aslında hepimizi ilgilendirir. Gözümüzü kapatmanın, yaşatılanların ciddiyetini anlamamıza engel olmadığını anlamamız lazım. Haberini okumaya dahi dayanamadığımız olayları yaşayan kadınları duymak zorundayız.
“Bu oyunun yazım, prova ve sahnelenme aşaması ekibimiz için sancılı geçti. Güldünya Tören’in hikayesini anlatırken, her hafta her biri değerli bir yaşamı hak eden başka kadınların katledildiğini görüyor ve okuyorduk. Bu oyuna çalışmak ve oyunu oynamak bizi mücadeleci ancak zor bir coğrafyada büyümenin verdiği kırılganlıkla büyüttü. Motivasyonumuz ise seyircilere şu ifadeleri iletmek: Duy, gör, bil. Yaşarken yaşat.
“Güldünya’nın mücadelesini hatırlatmak boynumuzun borcu”
Müjde Tozbey herkesi şu sözlerle oyuna davet etti:
“Güldünya’nın mücadelesini hatırlamak ve hatırlatmak boynumuzun borcu. Dostlarımızdan 26 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 20.00 de Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’ni ve Namütenahi Tiyatro Ekibini yalnız bırakmamalarını diliyoruz.”
(ED/HA)