Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamalarından sonra CHP'nin başörtüsü serbestliği ile ilgili TBMM’ye bir kanun teklifi verdi.
Kılıçdaroğlu’nun teklifine siyasilerden tepkiler ve destekler geldi.
Peki, başörtüsü takan Müslüman kadınlar bu konuda ne düşünüyor? Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyor mu?
“LGBTİ+’ların yaşam haklarına dair AKP özeleştiri versin”
İlahiyatçı Fatma Yavuz, Kılıçdaroğlu’nun bu adımının “Helalleşme” söylemlerinin destekleyicisi olduğu görüşünde. Kılıçdaroğlu’nun adımını “önemli” ve “desteklenmesi gereken bir adım” olarak tanımlayan Yavuz, bianet’e şu değerlendirmeyi yaptı:
*Kemal Kılıçdaroğlu’nun adımını destekliyorum.
*Benim gibi düşünen başka Müslüman muhafazakâr kesimler olduğunu da biliyorum.
* “Hellaşme” görüşmesinde bu konu gündeme gelmişti ve Kılıçdaroğlu da “gereken adımı” atarız demişti. Bu adımı o toplantının devamı olarak görüyorum.
*Laiklik bu ülkede erozyona uğratıldı. Yaşam tarzına ilişkin çok fazla müdahalenin olduğu dönemler oldu. Haliyle insanlar bundan rahatsız oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu adımı bu kesimleri rahatsız etse de, İran gibi olunacak noktasında, bu algının haksız olduğunu düşünüyorum.
*LGBTİ+ hakları da evet, önemli. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yaptığı bir hata yok ki, bu anlamda özeleştiri sunsun. Bu konudaki hatayı AKP yapıyor ve o nedenle bu konuda bir özeleştiri yapmak gerekiyorsa AKP yapmalı.
*Ayrıca, adalet, ayrımcılık, eşitlik gibi kavramların torba bir yasaya konması meselenin özünün anlamını yitirmesine neden oluyor.
*Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu adımının desteklenmesi gerektiğini ve kendisi açısından bir özeleştiri olduğunu düşünüyorum.
“Destekliyorum, önemli bir adım”
İnsan hakları savunucusu ve eski AKP’li Fatma Bostan- Ünsal da başörtüsü konusunda asıl samimiyet sınavına girmesi gerekenin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu söyledi. bianet’e konuşan Bostan-Ünsal, şu noktalara dikkati çekti:
*Geçmiş dönemlerde bu konuda kötü tecrübe oldu. Bu nedenle başörtüsüne dair yasa teklifi değerli. Özelikle Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelmesi çok daha değerli.
*Ayrımcılığa dair bir yasa teklifi de olabilirdi elbette ama yasal olarak bunun sağlanması çok önemli.
*Ayrıca başörtüsü disiplin yasağı olarak geçiyor, bir düzenleme ile çözülebilecek bir sorun.
*Önceden bu konu gündeme geliyordu, AYM kararı ile iptal ediliyordu.
*Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu adımı siyasi bir hamleden ziyade bir samimiyet adımı olarak görüyorum. Bu samimiyet sınavına Kemal Kılıçdaroğlu’nun değil, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ihtiyacı var. Merve Kavakçı’nın vekilliğinin düşürülmesinde etkisi büyüktür.
*Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu adımı çok kıymetli ve birçok çevrede olumlu karşılandı.
*Başörtüsü konusunda “laiklik” karşıtı bir korku beslemeye çalışıyorlar fakat bunun çok geride kaldığını düşünüyorum.
*Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında yapılan açıklamaların konuyu bulandırmak amacıyla yapıldığını düşünüyorum.
*Minik bir düzenleme meselenin çözümüdür ve samimiyet adımıdır. Bunu görmek hepimizi mutlu etti.
Yasa teklifinden detaylarYasa teklifi üç maddeden oluşuyor:
Erdoğan ve Bahçeli ne dedi?MHP lideri Devlet Bahçeli bu haftaki grup toplantısında "Yeni bir teklif getirilmesi istismardır" dedi.bbcTürkçe'de yer alan habere göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsü serbestisine “yasal güvence” çıkışı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “anayasal güvence” hamlesiyle yanıt verirken, “aile kurumunun güçlendirilmesi”ni de içerecek şekilde bir anayasa değişikliği istedi. Düzenlemeyle ilgili kulislerde "Macaristan modeli" örnek gösteriliyor. Erdoğan konuşması sırasında, “Hatta bununla kalmayalım, kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım” diyerek “aile kurumu” tarifi yaptı. Cumhurbaşkanı'nın sözleri Macaristan’da LGBTİ+ bireyleri hedef alan düzenlemeleri akıllara getirdi. Muhalefet ne dedi?HDP Grup Başkanvekili: "CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz"Artı Gerçek gazetesine konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin hazırladığı başörtüsü teklifinin karşısında olmayacaklarını söyleyerek destek vereceklerine işaret etti. “Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yaklaşımını da partimizin çalışmalarının bir yansıması olduğunu düşünüyoruz” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadının hiçbir kıyafeti tartışma konusu olmamalıdır. Başörtüsü de kesinlikle yasak kapsamından çıkarılmalıdır; bugüne kadar bu konunun tartışılıyor olması da vahamet tablosunu ortaya koyuyor. "Biz HDP olarak kadın giyiminin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu egemenlik biçimlerinin tamamına karşıyız. Ve toplumun bir kısmını oluşturan başörtülü kadınlar özgür değilse, diğer kadınların da özgür olduğunu kimse iddia edemez. Bu, ancak her kademedeki kadınların özgürleşmesiyle gerçek anlamını bulabilir. Aksi halde kadın - erkek eşitliğinden söz etmemiz mümkün değildir." “Beyaz tülbent Kürt toplumu için barışı çağıran bir çığlıktır. Buna benzer meselelerde bizim yaklaşımımız aynıdır, farklılık arz etmiyor." dedi: "Başörtüsü takmak isteyen kadınlar kesinlikle hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmamalıdır. Bizim zaten yaklaşımımız her zaman böyleydi. Kadınların kendi bedeni, kendi kıyafetleri, kendi kararları üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunan bir yerdeyiz. Bu nedenle CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz.” Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da destekledi. Davutoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sn. Kılıçdaroğlu’nun bütün alanlarda başörtü özgürlüğünü yasal teminat altına alma çağrısını toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum" dedi. |
(EMK/AÖ)