Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesiyle ilgili Cemal Metin A. ile diğer sanıkların yargılandığı davada mahkeme kararını verdi.
Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Cemal Metin A. hapishaneden SEGBİS'le bağlandı. Mahkeme, 23 aydır tutuklu A. 'ya
Fail Cemal Metin A. ve kardeşi Mertcan A. “Canavarca hisle öldürmek”, failin annesi Ayten A., babası Selim A., boşandığı Eda K. ile ortağı Şükrü Gökhan O. ise “Suç delillerini gizlemek” suçundan yargılandı. Duruşmaya, taraf avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, tutuksuz yargılanan Mertcan Avcı, Pınar Gültekin’in ailesi hazır bulunurken, fail Cemal Metin Avcı ise tutuklu bulunduğu Afyon Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer failler ise duruşmaya katılmadı. MA'daki habere göre, duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve çok sayıda kadın kurumu da takip etti. |
ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi, ceza haksız tahrik indirimiyle 23 yıla indirildi. Sanık savunmasında "vicdanım rahat" demişti.
Anadolu Ajansı'Nın haberine göre, tutuksuz sanık Mertcan A., annesi Ayten A., babası Selim A., boşandığı eşi Eda K. ve ortağı Şükrü Gökhan O.’ın ise beraatine karar verildi.
Gültekin Ailesi'nin avukatı Rezzan Epözdemir, kararı üst mahkeme taşıyacaklarını açıkladı.
Gültekin ailesi tepkili
Gültekin'in annesi Şefika Gültekin, "Benim kızımı diri diri yaktılar. Hak, hukuk, adalet bu değil" dedi.
Baba Sıddık Gültekin, "Benim sadece kızım ölmedim benim bütün ailem öldü... Ben artık kendimi yakmak istiyorum!" dedi. Sıddık Gültekin, "27 yaşında bir kızı diri diri yakan birine sadece 23 yıl verildi.
"Beni anlayan var mı? Ben isyan ediyorum. Benim isyanım çok büyük olacak. Benim isyanım 10 yıl konuşulacak. Cumhurbaşkanı bu olayın takipçisi olacaktı. Dolmabahçe'de kadın cinayetlerine karşı verilen iftar yemeğine benzemez. Gelsin Muğla'ya görsün" dedi.
"Sözleşme'nin iptali iyi oldu" demişti
Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin A. 12 Temmuz 2021’de görülen beşinci duruşmada, sosyal medyada ‘linç edildiğini ve bu nedenle mağdur olduğunu’ savunmuştu. A, ayrıca “İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi iyi oldu” diye konuşmuştu.
Epözdemir: Erkek şiddeti ile etkin mücaele Muğla 3. Ağır Ceza'da başlayın
Gültekin Ailesi'nin avukatı bianet'e konuştu ve kararın hukuk garabeti olduğunu belirtti. Epözdemir şunları söyledi:
"Karar hukuk tarihi açısından bir garabettir. Maktüleyi önce odunla, sonra kömürle en sonunda yakamayınca benzinle canlı iken yakan bir sanığa haksız tahrik indirimi uygulandı.
"Cinayetin her aşaması tasarlandı. Telefonunu dört parçaya ayıran sanık yeri tespit edilmesin farklı yerlerden sinyal gelsin diye sim kartını da üçe ayırdı.
"Kendisi de savunmasını üç kere değiştirdi. Hukuk açısından garabet. Soruşturma aşamasında ezberlenmiş bir savunma vardı. Önce, “para talep etti” dedi, sonra kovuşturma açısından “hemcinslerinden videomu çekti” dedi. Ortada bir video yoktu. Mahkemedeki savunmasında “Beni bıçaklamaya çalıştı, kendimi tutamadım” dedi. Bu büyük bir utanç veren bir karar. 14 buçuk yıl cezaevinde kalacak.
"Ben mağdur ailelerin avukatlığını yapıyorum böyle cezalar verilirse bir katleden diri diri yakan bir erkek hakkında böyle bir karar verilmesi diğer erkekleri cesaretlendiriyor. Sürekli olarak Pınar’In hayatı tartışmaya açıldı. Ortada bir video yok şantaj yok neye göre haksız tahrik indirimi verildi biz de bilmiyoruz. Anlamadık.
"Erkek şiddeti ile mücadele edeceğiz diyorlar buyursunlar gelsinler bu mücadeleye Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlasınlar. Karar hukuki değildir. Türkiye açısından utanç verici bir karardır. Üst mahkemeye taşıyacağız erkirse uluslararası platformlara taşıyacağız."
Kadınlar, sosyal medyada karar tepki gösterdi
Sanık Cemal Metin A.'ya verilen indirime tepki gösteren kadınlar, sosyal medyadan "güvende değiliz" diye seslendi. tepkilerin bazıları şöyle:
Böyle böyle cesaretlendiriyorsunuz. Böyle öldürüyorsunuz bizi.
— Çağrı Sarı (@cagri_sari) June 20, 2022
Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet verildi. Ama haksız tahrik indiriminden 23 yıl verildi. Kardeşi beraat etti.
Pınar Gültekin canlı canlı yakılarak işkenceyle öldürüldü. Katili Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla düşürüldü. Yani bir kadını yakarak öldürmenin cezası 23 yıl!
— Canan Kaya (@ckayacanan) June 20, 2022
Türkiye kadınlar için hiç güvenli bir ülke değil!
Bu savunma değil, bunu söyleyen kişi müdafi değil. https://t.co/GoY40BTCnI
— eylemümit (@Eylemselalan) June 20, 2022
Pınar Gültekin’in avukatı: “Katile haksız tahrik indirimiyle müebbet, işbirlikçi ailesine tüm delillere rağmen beraat kararı verildi.İşkenceyle katledilen kadınlar için neden hala emsal kararlar verilemiyor? Bunu burada bırakmayacağız. İstinaf Mahkemesi’ne, Yargıtay’a gideceğiz.” pic.twitter.com/bVlYx9bBHv
— irem aydemir (@iremxyd) June 20, 2022
Muğla'da kadın örgütleri, Pınar Gültekin davasında katil Metin Cemal Avcı'ya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden çıkan ödül gibi kararı protesto etmek için yürüyor❗️#KadınlarKatlediliyor#ErkekAdaletSeyrediyor #Susmuyoruz#İstanbulSözleşmesi'ni geri alacağız@dilekaybulut @BodrumKadin pic.twitter.com/6FDWvi0Yxk
— Kadın Koalisyonu (@kadinkoalisyonu) June 20, 2022
Ne olmuştu?
Muğla'nın Ula ilçesinin Akyaka Mahallesi'nde yaşayan Pınar Gültekin, 16 Temmuz'da günü evinden ayrıldı. İstanbul'da yaşayan abla Sibel Gültekin, telefonda görüştüğü kardeşinden bir daha haber alamadı.
Kardeşinin hayatından endişe duyan abla, annesi Şefika Gültekin ile birlikte Muğla'ya geldi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin'in bulunması için ailesi tarafından Akyaka Karakol Komutanlığına kayıp ihbarında bulunuldu. İhbarın ardından genç kadının bulunması için jandarma ekiplerince arama çalışması başlatıldı.
Sibel Gültekin, kardeşinin Akyaka'da kendi evinde kaldığını belirtip, "Onunla en son geçen perşembe günü saat 15.00 sıralarında telefonla görüştüm. Menteşe ilçesindeki alışveriş merkezinde olduğunu söyledi. Daha sonra telefonu kapandı ve bir daha ulaşamadık. Gerekli yerlere durumu bildirdik. Akyaka'da ertesi gün görüldüğü söylendi" dedi.
Şüphe üzerine gözaltına Cemal Metin A., ilk ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmese de delilleri görünce suçunu itiraf etti. A., çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hâkimliğince “canavarca hisle insan öldürmek” suçundan tutuklandı.
A.’ya cinayet yerinde, gece yarısı keşif yaptırıldı. Şüphelinin bütün anlatımları kameraya kaydedildi. Kayıtlar soruşturma dosyasına girdi.
Dava süreci
Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Cemal Metin A.'nın "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan A.nın da "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Yargılama sürerken Mertcan A.'nın tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ek iddianamede ise sanık A.'nın anne ve babası ile eski eşinin de aralarında olduğu bazı yakınlarının suç delillerini yok edip gizlediklerine dair haklarında yeterli şüphe bulunduğu kanaatiyle ayrı ayrı cezalandırılmaları istenmişti.
Yargılama sırasında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca "canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme suçuna iştirak" suçundan Mertcan A. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesince savcılığa iade edilmişti.
Başsavcılığın itirazını kabul eden üst mahkeme, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesinin "iddianamenin iadesi" kararının kaldırılmasına ve evrakın gereğinin yapılması için Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesine iadesine hükmetmişti. Üst mahkeme, verilen karar kesin olduğundan kanun yollarına başvurma olanağının da bulunmadığına oy birliğiyle karar vermişti.
Pınar Gültekin'in annesi Şefika Gültekin hakkında da duruşmada söylediği sözler nedeniyle tehdit ve hakaret suçlamasıyla 4 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenmişti.
(EMK)