Yazarlar Hande Öğüt, Elçin Poyrazlar, Aslı Tohumcu, Gönül Kıvılcım
Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu 8 Mart’a, Türkiye’de erkek şiddeti önceki yıllarda olduğu gibi bazen kamuoyunda derin etki oluşturdu, herkes erkeklerin öldürdüğü kadınlardan bazılarının ismini duydu, öykülerini öğrendi, onlar için ağladı. Bazense yalnızca şiddetin niteliğini hızlı hızlı geçen rutin haberlerde okudu, boğucu istatistiklerle karşılaşarak umutsuzluğa kapıldı ya da harekete geçmek için motive oldu, birçok şiddet vakasını ise hiç duymadı.
4 yazar
"Edebiyatçılar yazdı: Gerçek kadınlardan ilhamla" yazı dizisi, erkek şiddetiyle karşılaşmış kadınları odağa alıyor. Bu proje için temel fikir, edebiyatçıların erkek şiddetiyle karşılaşmış ama öyküleri kamuoyunca pek de bilinmeyen kadınları araştırması ve öyküleştirmesiydi. Böylelikle her gün karşılaştığımız, bazen şiddeti yeniden üreten haberlerin tersine bu sefer bu şiddetle gerçekten karşılaşmış kadınlara odaklanmak, kaybettiklerimizi anarken bu yoğun toplumsal şiddete farklı bir yerden bakabilmek mümkün olacaktı. bianet'ten Öznur Subaşı ve Evrim Kepenek'in katkılarıyla projelendirilen bu yazı dizisinde Nazan Özcan'la birlikte çalıştık. Değerli yazarlar Gönül Kıvılcım, Elçin Poyrazlar, Aslı Tohumcu ve Hande Öğüt de araştırmalarını yaparak öykülerini yazdı.
Bu yazı dizisinde yaşadıkları öyküleştirilen kadınlardan üçü, erkeklerin cinsiyetçi, ırkçı ve transfobik şiddeti yüzünden öldürdüğü kadınlar, ikisi ise şiddetten hayatta kalmış kadınlar.
Öyküler
Gönül Kıvılcım, özsavunma yapan ve geçtiğimiz yıl İsviçre’den politik oturum izni alan Yasemin Çakal’la röportaj yaptı. Yazısı “Yaşadığım için mutluyum” 8 Mart’ta bianet’te yayınlanacak.
Elçin Poyrazlar, Türkiye’ye şiddetten kaçmak için gelen ama Türkiyeli iki erkeğin tecavüz ederek, kucağında çocuğuyla öldürdüğü Suriyeli Emani Al-Rahmun’u yazdı. Poyrazlar, avukat Gülden Sönmez’le, gazeteci İsmail Saymaz’la ve davaları kadınların yararına ve emsal kararlar çıkması için takip eden Kadın Meclisleri’nden Sultan Gürsoy’la görüştü. Öyküsü “Emani’nin küpeleri” 9 Mart günü yayına girecek.
Aslı Tohumcu, özsavunma yapan ama “kasten öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezası aldığı için hâlâ cezaevinde olan Aylin Işık’ı öyküleştirdi. Aylin Işık’ın avukatı Esin Yeşilırmak’la görüştü, dava evraklarını ve Aylin Işık’ın mektuplarını okudu. “Gerçek yaşamaya devam etsin” öyküsü 10 Mart’ta yayınlanacak.
Hande Öğüt, İzmir’de geçtiğimiz aylarda artan transfobik saldırıları araştırdı. Erkeklerin birkaç hafta arayla öldürdüğü iki trans kadın Berrak Yılmaz ve Günay Özyıldız’dan ilhamla, kendisine onları hatırlatan, yakından tanıdığı, birlikte çalıştığı ve yaşadığı trans arkadaşlarından yola çıkarak yazısını kurguladı. Öyküsü “Kadınlığın değeri” 11 Mart’ta yayınlanacak.
Bu öyküler hem bildiğimiz hem de bilmediğimiz öyküler. Çünkü Türkiye’deki erkek şiddeti, bütün kadınların hayatına bir yerden dokunuyor ama her öykü farklı şekilde acı verici ve karmaşık. Bu 8 Mart’ta kadınları bu yazarların güçlü kalemlerinden selamlarken, emekleri ve ürettikleri öyküler için bu dört değerli yazara ve onlarla görüşen herkese teşekkür ediyor, şiddetle mücadeleye dayanışma içinde devam etmeyi umuyoruz.
(EÖ/NÖ)