Haberin İngilizcesi için tıklayın
NewsLabTurkey Research Hub “Türkiye Medyasında Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Haberleri” başlıklı yeni raporunu yayınladı.
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularının medya tarafından nasıl haberleştirildiğini, hangi konuların ön plana çıkarıldığını, kırılgan grupların nasıl temsil edildiğini ve haber kaynaklarını irdeleyen çalışma; BirGün, Cumhuriyet, Diken, Evrensel, Gazete Duvar, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü, T24, Takvim ve Yeni Akit’in çevrimiçi haber sitelerinde altı aylık bir zaman dilimi içerisinde yayınlanan haberlerin analizini içeriyor.
Raporu, NewsLabTurkey Research Hub'dan Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Hazal Sena Karaca hazırladı.
Özet bulguların yer aldığı basın bültenini mail içerisinde ve ekte bulabilir, raporun tamamına şuradan erişebilirsiniz.
"Yeni Akit, Sabah ve Takvim'de HPV haberi en az"
BirGün, Cumhuriyet, Diken, Evrensel, Gazete Duvar, Sabah, Sözcü, T24, Takvim ve Posta gazetelerinde 1.08.2021/30.01.2022 tarihleri arasında yayınlanan 790 cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) haberi incelendi. Araştırmadan öne çıkan özet bulgular şöyle:
* BirGün, Gazete Duvar, Evrensel ve Diken HPV’ye ve HPV aşısının önemine ilişkin haberlere en çok yer veren medya kuruluşları. BirGün ve Diken‘in CSÜS haberlerinin yüzde 32’sini HPV içerikli haberler oluşturuyor. Sabah, Takvim ve Yeni Akit ise HPV’yi en az haberleştirenler.
* Sağlık profesyonellerinin görüşlerine başvurma oranının yüksek olması bilginin güvenirliliği açısından olumlu değerlendirilse de, içeriklerdeki ticarileşme bu noktada karşımıza çıkan bir diğer sorun.
*İncelenen haberlerin yüzde 8’i açık bir şekilde sağlık profesyonelinin veya kuruluşunun reklamını içeriyor. İnfertilite & doğurganlık problemleri ve genital estetik haberleri reklam / PR içeriklerinin en sık görüldüğü CSÜS başlıkları.
*Reklam/PR içeren bu haberler en çok Hürriyet, Posta ve Sabah gazetelerinde yer alıyor.
* CSÜS hizmetlerine erişimde dezavantajlı konumda bulunan LGBTi+lar, göçmenler/mülteciler ve engelliler haberlerde temsil edilmiyor.
* En çok haberleştirilen CSÜS konuları “cinsel işlev bozuklukları (yüzde 17)”, “infertilite & doğurganlık (yüzde 13.3)” ve “cinsel yolla bulaşan hastalıklar (yüzde 9.5)”. “Ruhsal sağlık (yüzde 0.1)”, “kürtaj (yüzde 1.3)” ve “aile planlaması & doğum kontrol (yüzde 2.4)” ise haberlerde en az değinilen CSÜS başlıkları.
* İncelenen haberlerin yüzde 10’unda yer alan alternatif tıp önerilerine en çok yer veren gazeteler Takvim (yüzde 27) ve Yeni Akit (yüzde 25).
* Cinsel sağlık ve üreme sağlığı sorunlarında aşı ve koruyucu önlemlere en çok yer ayıran gazeteler Gazete Duvar (yüzde 54), BirGün (yüzde 50), T24 (yüzde 37) ve Sözcü (yüzde 33).
Gazetelerin En Sık Haberleştirdiği CSÜS Konuları
Sabah Gebelik (yüzde 28)
T24 Cinsel Haz & Doyum (yüzde 19)
Posta Cinsel İşlev Bozuklukları (yüzde 43)
Evrensel AIDS/HIV (yüzde 36)
Gazete Duvar HPV (yüzde 32)
Hürriyet İnfertilite (yüzde 24)
"Talepler daha geniş alanda yer bulabilir"
Raporun sonuç bölümünde şöyle deniyor:
"Araştırmanın genel bulguları oldukça problemli bir medya alanına işaret etse de olumlu olarak değerlendirilebilecek bulgular da mevcut. Örneğin BirGün, Gazete Duvar, Evrensel ve Diken gibi medya kuruluşlarının HPV ve rahim ağzı kanserine yönelik ürettikleri içerikler, bu konulara ilişkin bilgi ve mevcut taleplere diğer medya kuruluşlarına oranla daha geniş yer vermeleri farkındalığın oluşması ve taleplerin daha geniş bir zemine yayılması açısından oldukça önemli.
"Mevcut şartlar içinde ana akım medyanın değiştirmesi zor olan medya rutinlerini göz önünde bulundurduğumuzda genel bir iyileşme için bu kuruluşların CSÜS haberlerine daha çok alan ayırmaları daha da önem kazanıyor."
TIKLAYIN - "Ayıpsız"da ikinci bölüm: 'HPV'
TIKLAYIN - Türkiye'de HPV aşısı yaptıranların oranı binde 9
TIKLAYIN - Askıda HPV aşısı kampanyası başlatıldı
(EMK)