Haber ve Fotoğraf: JinNews
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk’un bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.
"Oturması ve konuşmaya başlaması dakikalar aldı"
İki hafta önce Aysel Tuğluk’u ziyaret ettiğini ifade eden Fatma, Aysel’in durumunun iyi olmadığını kaydetti. Tuğluk’un konuşmakta zorlandığını, ağır ve çok düşünerek konuştuğunu ifade eden Fatma Kurtalan, şöyle dedi:
“Karşımdaki tabureye oturması, yerleşmesi ve konuşmaya başlaması dakikalar aldı. Çok odaklanamadı oraya. Yine telefon ahizesini alması, kulağına götürmesi ve kendini konuşur vaziyete ayarlaması hayli zaman aldı. Ardından da görüşmemizin sonunda kalkarken de aynı şey oldu. Kalkması, ahizeyi yerine bırakması oldukça zaman aldı. Bu da hastalığının ne kadar ilerlediğini gösteriyor."
“Tedavisi engelleniyor”
Kurtulan şöyle devam etti:
“Aysel’in bir an önce tahliye edilmesi, infazının ertelenmesi gerekiyor. Yaşam koşullarının değişmesi gerekiyor. Hem tedavisinin daha iyi yapılması hem de hastalığının ilerlemesinin durdurulması için Aysel’e uygun bir ortam sağlamak lazım.
"Yoksa geri dönülemez. Şu an çıksa tedavi ve koşullarının iyileşmesiyle birlikte hastalığının ilerlemesi durdurulabilir ama uzaması halinde bile bile bir insanın geri dönülemez sağlık sorunları içerisinde yaşam sürmesi demektir.”
TIKLAYIN - "Cezaevi idaresi bile Aysel'in iyi olmadığını söylüyor"
TIKLAYIN - Alaattin Tuğluk: "Bir hukuk varsa onu arıyoruz, kimseye yalvarmıyoruz"
Ne olmuştu?
Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu dönemde, 29 Aralık 2016'da tutuklanmıştı. Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlanmıştı.
16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası vermişti. Yapılan itirazların ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onamıştı.
Son olarak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti.
Annesinin cenazesi
2017 yılında Tuğluk, annesi Hatun Tuğluk’u kaybetmiş, Tuğluk'un cenazesi vasiyeti üzerine defin için Ankara'da bulunan İncek Mezarlığı'na getirilmişti. Aysel Tuğluk’un cezaevinden izinli çıkarak gittiği cenazenin defnedilmesinden kısa bir süre sonra ilk etapta 5-6 kişiden oluşan bir grup cenazeyi protesto etmek üzere toplanmıştı.
Cenazeye katılanlar, grubun sayısının daha sonra giderek arttığını ve mezarlığa saldırmaya çalıştıklarını açıklamıştı.
Saldırıların devam etmesinin ardından toprak açılarak cenaze mezardan çıkarılmak zorunda kalmış, başka bir yere defnedilmişti. Cenazeye saldıran bir kişinin emniyette İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafı ortaya çıkmıştı.
Sağlık problemleri
Annesinin ölümünden sonra hafıza kaybı yaşamaya başlayan Aysel Tuğluk'un abisi Alaattin Tuğluk bianet'e kardeşinin sağlık durumuna ilişkin şu açıklamaları yapmıştı:
"Kardeşimi iyi görmedim. Soruyu 3-4 kez soruyor. Bazı şeyleri hatırlamıyor. Mesela, aileden birisini soracak. 'Kimdi, kimdi?' diyor. Onlar yakın insanlar, tanımaması mümkün değil. Endişem, bunun ilerlemesi, geri dönülemez bir yere gelmesi, kardeşimi kaybetmemiz... Yol yakınken, tedavi istiyorum. Bir heyet daha incelesin ve ona göre karar verilsin. Şu an 1-2 ilaç veriliyor. Yeterli değil. Tedavisi biter, sonra gider yatar."
Aysel Tuğluk hakkında
Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) Eş Başkanlık yaptı. 2007-2009 yılları arasında Diyarbakır milletvekili, 2011-2015 yıllarında HDP Van milletvekili oldu.
Ayrıca HDP Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu eski Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu oldu.
(EMK)