Fotoğraf: Yurtsuzlar sosyal medyası
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Normalleşme sürecinde üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi öğrencilerin barınma sorununun boyutunu ortaya çıkardı. Bazı üniversitelerde dersler başlamış olmasına rağmen hala kalacak yer bulamayan birçok öğrenci var.
Üniversite öğrencileri yurt eksikliği ve yüksek fiyatlar nedeniyle sorun yaşarken kadın öğrenciler ayrıca aile baskısı ve okuldan uzak kalma gibi durumlarla da mücadele etmek zorunda.
"Depresyona girdim"
bianet'e konuşan üniversiteli kadın öğrenciler, yurt bulamadıklarında eve geri çağrıldıklarını belirtti. Osmaniye’de yaşarken Ege Üniversitesi'ni kazanan Nazlı A. uzun bir süre kalacak yer bulamadığı için akrabalarının her gün arayıp okulu dondurmasını istediklerini söyledi:
"O kadar üstüme gelindi ki depresyona girdiğimi söyleyebilirim. Psikolojimi bozdukları için üniversite benim için eziyet haline gelmişti. Hayatıma çok normalmiş gibi o kadar müdahale ettiler ki nefessiz kaldığımı hissettim. Ama her ne kadar uğraşsalar da kendi psikolojimle de bir savaş içerisindeyim ve kendim için üniversiteye gideceğim."
“Taciz korkusundan okulumuza yakın yerlerde yaşamak istiyoruz”
Devlet yurduna başvuran Nazlı A., kendisi gibi çevresindeki çoğu kadın arkadaşına da yurt çıkmadığını belirtti. Nazlı A. eve çıkmanın ise kadın öğrenciler için erkekler kadar kolay olmadığına dikkat çekti:
"Erkekler hemen birilerini bulup eve çıkabiliyor, yerleşebiliyorlar. Ama kadınlarda durum aynı değil. Ya aile problem oluyor ya ev sahipleri istemiyor ya da güvenebileceğimiz biri olmuyor. Ayrıca okula gelip giderken erkeklerin metroda, otobüste taciz korkusu olmuyor ama biz bu korkuyla yaşıyoruz. Bu yüzden okula yakın yerlerde kalmak istiyoruz ama bu da şu an pek mümkün değil."
Özel yurtların pahalılığına vurgu yapan Nazlı A., buna rağmen özel yurtlarda yemek verilmediğini ve çamaşır yıkamak için ekstra ücret talep edildiğini söyledi: “Ailem zaten bu ücretleri karşılayabilecek durumda değil.
"12.sınıfta okuyan kardeşim var. Sınıfımdan ev tutanlar oldu ama ilk kez gideceğim bir şehirde eve çıkmak yine çok masraflıydı. Uzun bir süre kaydımı dondurmayı düşündüm."
“Ailem okulumu dondurmamı istedi”
Samsun'da yaşayan ve İstanbul Kültür Üniversitesi'nde burslu okuyan İlayda I., devlet yurdu başvurusunda 9 bininci yedek olduğunu söyledi. Üniversiteyi geçen yıl kazanan İlayda I., okulu yüz yüze eğitime başlasa da derslere gidemediğine dikkat çekti:
"Okulum açılalı 3 hafta oldu, derslerden geri kaldım. Ders seçimi 15 Ekim’de son, derslerimi seçmem gerekiyor ama seçim yaparsam yok yazılacağım."
Özel yurtların çok pahalı olduğunu söyleyen İlayda I., "İstanbul’da teyzem var, orada kalmayı düşündüm ama 3 saatlik mesafede. Oradan her gün gidip gelmem imkânsız. Kendi şehrime yatay geçiş yapmayı düşündüm, o da olmadı" dedi.
Okulun yurduna başvuran ancak '2 ay sonra belli olur' yanıtını alan İlayda I. belirsizlik yüzünden zorlandığını söyledi.
"Nerede kalacağım ve ne yapacağım belli değil. Ailem kalacak yer ayarlayamadığımız için “Okulunu dondur” diyor. Yapacak hiçbir şeyim yok şu an ve geleceğe dair iyi hissetmiyorum."
“Yurt yapsınlar”
Antalya'da yaşayan ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazanan N.B, devlet yurt başvurusunda 5 bininci yedek olduğunu söyledi. Okulu 20 Eylül'de başlamasına rağmen kalacak yer bulamadığını belirten N.B., şöyle dedi:
"İstanbul’da yaşayan bir akrabamızda kalıyorum. Ev okula uzak olduğu için her gün okula 2 buçuk saat yol gitmek zorundayım ve bazı derslere geç kalıyorum." dedi. N.B. kalacak yer sorunu yaşamasının yanı sıra “İstanbul’da ne işin var kız halinle, başına bir şeyler gelir, İstanbul seni yutar yaklaşımıyla karşılaşıyoruz."
Devlet yurduna ihtiyacı olduğunu ekleyen N.B., yurt sorunu yaşamaya başladığında ailesinin eve geri çağırdığını ifade etti:
"Çok üzüldüm. Üniversiteyi kazanmak için 1 sene boyunca ben boşuna mı çalıştım? Devlet ya da belediyelerden çok bir beklentim de yok aslında. Görmüyorlar mı bu öğrencileri? Yurt yapsınlar. Özel yurtlar aylık asgari ücretten fazla istiyor. Bir tanesi dalga geçer gibi 34 bin lirayı peşin istedi."
(CA/EMK)