Fotoğraf: @Saudi_Gazette
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Said'in, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hükümeti kurma görevini Najla Bouden Romdhane'a verdiği belirtildi.
Najla Bouden Romdhane, hükümeti kurması halinde "Tunus'un ilk kadın başbakanı" olacak.
Başkentteki Tunus Mühendislik Okulunda jeoloji dalında Öğretim Görevlisi olan kariyeri boyunca birçok görev aldığı Yüksek Öğrenim Bakanlığında son olarak Dünya Bankası programlarının uygulanması üzerine çalışıyordu.
#BREAKING: Tunisian President Kais Saied tasks Najla Bouden Romdhane with forming a new government as soon as possible pic.twitter.com/vsnKzdIDEt
— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) September 29, 2021
Neler olmuştu?
Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra, 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımladı.
Yeni kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelere göre, Tunus Cumhurbaşkanı'na, Bakanlar Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla "yasama metinlerini" çıkarma yetkisi verildi.
Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu artık Meclise değil, Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu olacak. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyecek.
Cumhurbaşkanı'na ayrıca her türlü Cumhurbaşkanlığı kararını halk oylamasına sunma yetkisi de verildi.
Tunus’ta kadın hakları
Gazeteci Hediye Levent, Evrensel’deki yazısında Tunus’taki kadın haklarına dair şunları yazmıştı:
Tunus’ta kadın-erkek eşitliği, çok eşliliğin yasaklanması ve medeni kanunla evlilik gibi haklar 1956 anayasası ile garanti altına alındı. Miras, aile kurumu içindeki yerleri, toplumsal hayata ve ekonomiye katılımları dahil her alanı etkileyen bu düzenleme Tunuslu kadınlara yıllar içinde bilinçli ve örgütlü bir mücadele geleneği kazandırdı.
Bölgenin dışarıdan en modern ülkesi gibi görünen Lübnan’da bile bugün şerri değil medeni kanunla evlilik için mücadele edildiği göz önüne alındığında Tunus’un ve Tunuslu kadınların fersah fersah önde olduğu açık. (EMK)
*Haberi, Evrensel, sosyal medya ve Anadolu Ajansı'ndan derledik.