Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'nun (CFWIJ) şimdiye kadar kaydettiği vakalara göre;
- 2021'in başından bugüne kadar Türkiye'de en az 44 kadın gazeteci polis şiddetine maruz kaldı.
- Mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek üç kadın gazeteci evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.
- En az 13 kadın gazeteci ise sahada haber takibi yaparken gözaltına alındı. Bahsi geçen vakaların yanı sıra birçok gazeteci sahada polisin sözlü şiddetine de maruz kaldı.
Son olarak ise Suruç Katliamını anmak üzere toplanan kitleyi takip eden gazetecilere yapılan sert müdahalede en az sekizi kadın birçok gazeteci polisin attığı biber gazı ve plastik mermiye maruz kaldı.
Kampanya başlattı
CFWIJ, Türkiye'de giderek artan polis şiddetine karşı bir kampanya başlattı.
"Gazetecilere Yönelik Polis Şiddeti Son Bulsun" başlığıyla başlatılan imza kampanyasının çağrı metni şöyle:
"Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), son dönemde gazetecilerin polis tarafından doğrudan hedef alınmasını, haber takibi yapan kadın gazetecilere karşı orantısız güç kullanılmasını, uğradıkları fiziksel şiddeti büyük bir endişeyle takip etmeye devam ediyor.
"Demokratik ve basın özgürlüğünü sayan, koruyan ülke olduğu varsayılan Türkiye'de, gazetecileri doğrudan hedef alan ve sistematik hale gelen polis şiddetine son verilmesini talep ediyoruz. Gazeteciler mesleklerini icra ederken kendilerini hiçbir tehdit altında hissetmemelidir. Basın emekçilerine uygulanan polis şiddeti kabul edilemez.
"Türkiye'de bu yıl hemen her gün kadın gazeteciler polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. 2020'de kaydettiğimiz vakalara kıyasla bu yıl kadın gazetecilerin maruz kaldığı şiddet %158,82'lik bir artış gösterdi. Gazeteciler, haber yapmak için gittikleri alanlarda polis tarafından sözlü veya fiziksel tehdide ve şiddete maruz bırakıldı.
2021'de üç kadın gazeteci gözaltına alındı
"2021'de ayrıca üç kadın gazeteci, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Evrensel Gazetesi Ayşen Şahin İstanbul'daki Boğaziçi Üniversitesi öğrenci protestolarını takip ettiği, Pınar Gayıp bünyesinde çalıştığı muhalif haber kuruluşu Etkin Haber Ajansı'nda (ETHA) çalıştığı için ve Jinnews muhabiri Beritan Canözer yazdığı bir haber nedeniyle evi basılarak gözaltına alınan gazeteciler arasında yer aldı.
"Tüm bu müdahalelere yönelik CFWIJ olarak yargı, devlet ve polis eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılan kadın gazetecilerin yanında olmak için herkesi imza kampanyamıza davet ediyoruz. Kadın gazetecilerin alanda özgürce ve güvende olmasını talep ederken #GüvendeDeğiliz etiketiyle herkesi kadın gazetecileri desteklemeye, toplumsal farkındalık yaratmak için imza atmaya çağırıyoruz."
Kampanyayı imzalamak için burayı tıklayın.
(AÖ)