F. Şebnem Karagöl, Selen Urundul, Özüm Özkan Gündoğan, Ayşe Savran, Demet Akay, Oya Tığlı, Nazire Diker…
Kimi mühendis, kimi işletmeci bu 7 kadının ortak özellikleri İstanbul Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunlar Derneği’nin (ODTÜMİST) yönetimine seçilmeleri.
Derneği'nin 20. Olağan Genel Kurulu 26 Haziran'da gerçekleşti ve derneğin yönetimine 7 ODTÜ mezunu kadın seçildi.
“Yeni nesil bir oluşum biçimi”
ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden 1979’da mezun olan F. Şebnem Karagöl, derneğin “kadınlaşma” sürecini bianet’e anlattı.
“Değişiklik, yönetim kurulumuzun oluşma aşamasına yansıdı bile” diyen Karagöl, şuna dikkat çekti:
Şöyle ki; mevcut yönetimde yer alanlarla, mevcut Çalışma Kurullarında görev almış olup, müteakip faaliyetlerini, Yönetim Kurulunda sürdürmek isteyenlerden bir çekirdek kadro kuruldu öncelikle.
“Bu kadro, her seviyede tecrübe ve aklın kararlara katılmasının bir değişim ve olumlu bir katkı potansiyeli oluşturacağını dikkate alarak, yönetim organının özellikle gençlerle tamamlanması konusunda hızlıca ortak görüş oluşturdu ve çağrı yalnızca gençlere yapıldı. Bu yeni nesil bir oluşum biçimiydi.
“Yönetim kurulumuzun asıl listesinde 7 kadın, yedek listesinin yarısında 2000 sonrası mezun üye var ki, bu durum oldukça sıra dışı. Yönetim Kurulu üyelerinin hemen hepsinin ODTÜMİST ve/ veya başka bir STK deneyimi var.
"Dolayısıyla, üyelerimiz, kolektif akılla iş yapma deneyimi olan, kurum kimliğini ve kültürünü egolar üstünde tutmaya özen gösteren, risk ve kazançları toplum yararına uzun vadede sürdürülebilir kılma noktasında, rasyonel çözümler üretme kapasitesine sahip, özgüveni yüksek bireylerden oluşuyor.”
"7 kadın bir araya geldik"
Dernekte kadın olmanın “zor olmadığını” belirten Karagöl, “Kurumun varlık nedeni olan ODTÜ’de nasıl kadın olarak var olabilmek hiç zor olmadıysa, mezunlar derneğinde de değil.
"Tam tersi daha doğru olabilir, en azından ODTÜ için…, ODTÜ’de erkek olarak var olabilmek zor mu sorusunu erkek öğrenci ve mezunlara yönlendirebiliriz. Ayrıca, yönetimde alışılmışın dışında, 7 kadın olarak bir araya gelmiş olmamız çoğu erkek arkadaşımız tarafından coşkuyla karşılandı ve bizi her konuda destekleyeceklerini ilettiler” diyor.
“Sorunlara kayıtsız kalmayacağız”
Yönetimin detaylarına da bilgi veren Karagöl, şu noktalara dikkat çekiyor:
“Yönetimimiz 7 asıl ve 7 yedek olmak üzere 14 kişiden oluşuyor. Bütün toplantılarımızı birlikte yapıyoruz. Yedek üyeler içinde 4 erkek arkadaşımız var. Yukarıda anlattığım gibi Yönetim Kurulu’nun çekirdeği oluştuktan sonra bir taraftan kurumsal hafızanın devamlılığı gözetilerek yüzde 30 oranında önceki Yönetim Kurulundan üyeler, diğer taraftan, bakış açıları ve yorumlarının yönetim biçimine katkı sağlayabileceği genç bir kadro oluştu.
"Gençlerin hepsi yapılan çağrılara olumlu baktı ama “Çok sevinirim, gurur duyarım ama bu olabilir mi, ben yönetim kurulunda yer alabilir miyim?” diye soran gençler oldu!
“İlk 7’nin sadece kadınlardan oluşması bir gerçek ama özellikle planlanarak ortaya konmuş bir iddia değil. 7/14 ‘ün 2000 sonrası mezun olması ise tamamen bir tercih meselesi.
“Ayrıca, bu Yönetim Kurulu, dernekte bulunan toplam 15 çalışma Grubunun 12’sinin katılımcısı olmuş üyelerden oluştu. Bu da bir başka tercih. Çalışma Kurullarında önceden çalışmış arkadaşların nasıl bir yönetim tarzı ile etkin çalışabilecekleri konusundaki tercih ve deneyimleri, bu suretle, doğrudan yönetimin içine yansıdı ve neticede temsil gücü yüksek, derneğin tamamını kucaklayan bir kurul ortaya çıktı. İcraatla yönetim arasında dolaysız ilişkiler ve kadınıyla, genciyle, tecrübesiyle, enerjisiyle, birbirine alan tutan, şeffaf ve dengeli bir ekip..
“Değişim Hocam” bu yönde bir yeni bir yaklaşımdır. Geçmişi reddediş değildir. Kurulduğu günden bugüne kadar ODTÜMİST’te katkı sağlayan her şeye teşekkür ederiz. Geniş bir yelpazede oluşmuş, genç bir kadro ile derneğimizin nasıl daha iyiye gideceği, sorunlarının neler olduğu ve nasıl çözüleceği konusunda, sakin, net, kararlı bir üslupla çalışmak için buradayız. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar bizlerin sırtına büyük sorumluluklar yüklemekte.
"Rant projeleri ile doğanın katledilmesi, eğitim sistemindeki eksiklikler ve çarpıklıklar, insanların özgürlüklerinin kısıtlanması, ekonomideki gelgitler gibi bir dolu olumsuzluk bir arada yaşanırken, tüzük sınırları içinde, bir taraftan Odtümisti daha güçlü bir kurum kılmak, diğer taraftan mezunlarımızın ve gençlerimizin beklentilerine cevap vermek üzere, iyi bir kadro ve üyelerimizin desteği ile, hiçbir soruna kayıtsız kalmayacağız."
ODTÜMİST hakkındaİstanbul’daki ODTÜ Mezunları 1986 yılında, ODTÜ Mezunlar Derneği İstanbul şubesi olarak, Altan Lostar başkanlığında ilk kez aynı çatı altında toplandı. O yıllardan başlayarak önce ‘Çağrı’ sonra ‘Baraka News’ süreli yayınları, ODTÜ Mezunlar Bülteni ve son olarak ‘Baraka’ dergileri yayınlanmaya başladı. Forumlar düzenlendi ve Burs Havuzu Çalışma Grubu ile diğer çalışma grupları-komitelerin bugüne taşınan temelleri atıldı. 3 Kasım 2000 tarihinde ise şube feshedilerek İstanbul Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği, ODTÜMİST resmen kuruldu. ODTÜMİST kuruluşundan bu yana üye sayısını arttırarak faaliyetlerini sürdürüyor. |
(EMK)