Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women-BM Kadın Birimi) Avrupa Birliği’nin 4,5 milyon euro mali desteği ile üç yıl sürecek bir projeyi hayata geçiriyor.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yürütülecek “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Ortaklı İş Birliklerinin Güçlenmesi” projesi, kadın haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi için sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitesinin geliştirilmesi ve yeni ortaklık imkanları ile teknik ve mali kaynaklara erişimlerinin artırılmasını hedefliyor.
Mart 2024'e kadar sürecek
Proje, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin süregeldiği alanlarda çalışan ve COVID-19 salgını sonrası artan güçlükler ve eşitsizlerle mücadele eden kadınları destekliyor. Ayrıca projenin başlıca paydaşları arasında, genç kadın ve erkekler, öğrenciler, kadın hakları savunucuları, medya çalışanları, devlet kurumları ve üniversiteler bulunuyor. Avrupa Birliği’nin 4,5 milyon euro mali desteğiyle Nisan 2021’de hayata geçen proje, Mart 2024’e kadar sürecek.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından aktarılan bilgiye göre, proje kapsamında hayata geçecek başlıca faaliyetler şöyle:
- BM Kadın Birimi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sonlanması, kadınların adalete ve insan hakları mekanizmalarına erişimi ve kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi alanlarında STK’larla birlikte ortak projeler yürütülecek. 30 STK kurumsal kapasitelerini geliştirmek üzere küçük ölçekli hibe desteklerinden faydalanabilecek.
- İklim değişikliği ve afet riskini azaltmanın toplumsal cinsiyet boyutu, veri okur-yazarlığı ve toplumsal cinsiyete duyarlı verinin savunuculuk amaçlı kullanımı gibi belirli konularda STK’ların, medya profesyonellerinin, gençlerin bilgi ve kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunulacak.
- Kırsalda yaşayan kadınların durumunu, ihtiyaçlarını ve önceliklerini toplumsal cinsiyet bakış açısıyla ele alan kapsamlı bir araştırma yürütülecek.
- Yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde desteklenecek platformlar, ağlar ve forumlar aracılığıyla STK’ların, hak savunucularının ve genç aktivistlerin bir araya gelebileceği, deneyimlerini paylaşabileceği alanlar oluşturulacak.
- STK’ların ve kadın hakları savunucularının hükümetler arası ve uluslararası konferanslara ve süreçlere katılımları için ihtiyaç temelli teknik ve mali destek sağlanacak.
- “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Akademisi” sayesinde kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında farklı gruplara yönelik eğitim materyalleri geliştirilecek ve bu eğitimler herkese erişilebilir kılınacak.
- Sivil toplum ve hükümet kuruluşları arasında diyaloğun güçlendirilmesi için faaliyetler gerçekleştirilecek.
“Kadına yönelik şiddetle mücadele AB’nin en büyük önceliği”
Konuya ilişkin açıklama yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şöyle dedi:
“Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlara yönelik şiddetle mücadele, Avrupa Birliği’nin en büyük önceliklerindendir. Bu sorunu çözme hedefimizle paralel olarak, Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı kapsamında finanse edilen proje, sivil toplum kuruluşlarının çabalarını tam da zamanında destekleyecektir. BM Kadın Birimi ile, bu ortak amaçlarımıza ulaşmada kilit rol oynayan iş birliğimizi takdir etmekteyiz.”
Projeye dair bir diğer açıklama ise Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’dan geldi. Sivil toplum kuruluşları aracılığı ile arzu edilen toplumsal cinsiyet eşitliği noktasına gelinebileceğinin altını çizen Varbanova, şunları söyledi:
“Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW), Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile verilen taahhütlerin hayata geçirilmesinde sivil toplum kilit rol oynuyor. Sivil toplum kuruluşları ve kadın hareketi, COVID-19 salgınıyla daha da derinleşen eşitsizliklerle mücadelede ve kadın haklarının ilerletilmesinde en ön saflarda yer alıyor. Sivil toplum kuruluşlarının bilgi, deneyim ve liderliğinden istifade ederek, arzu ettiğimiz eşit geleceği birlikte inşa edebiliriz.”
Ayrıntılı bilgi için: infoturkey@unwomen.org
BM Kadın Birimi | Facebook | Instagram | Twitter
(BÖ/EMK)