Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır” kampanyası kapsamında Ağrı Taşlıçay ilçesine bağlı Sinek Yaylası'nda koçer kadınları ziyaret ettikten sonra kente bağlı Ziro köyünde kadınlarla bir araya geldi.
“Üretimlerimizi uygun koşullarda satamıyoruz”
Heyette HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un yanı sıra HDP Kadın Meclisinden Mukaddes Erdoğdu, Kadın Koordinasyonundan Feray Mertoğlu, Tülay Koçak ile Hazal Karabey, Parti Meclisinden Hatice Akdağ ve Tevgera Jinén Azad (TJA) aktivisti Hacer Karaoğlan yer alıyor.
Jinnews'te yer alan habere göre, Koçer kadınların sorunlarını ve taleplerini dinledikten sonra Ziro köyüne geçen heyet, burada ikram edilen çaylar eşliğinde kadınlarla sohbet gerçekleştirdi. Sorunlarını anlatan kadınlardan kimisi emeklerinin görünmemesinden yakındı, kimisi ise coğrafyanın olumsuz koşullarına eklenen iktidarın Kürt politikasına tepki gösterdi.
Kadınlardan biri sorunlarını şöyle anlattı:
“4 kız kardeşiz. Biri tekstil de diğeri de otelde çalışıyor. Benim açımdan eğitim bir tek okulda değil. Benden iki küçük var hem çalışıyor hem okuyorlar. Her yer eğitim bizler için. Ekonomik açıdan yoksulluk var. Merkezde bir tekstil açılmış, kadınlar çalışmaya başladı. Ama servis yok. Köyde esnaflar var onlar götürüyorlar.
"Asgari ücretin altında alıyorlar. Sabah 08.00 akşam 19.00’a kadar çalışıyor. Çiftçilik bitti. Biz yıllarca pancar üreticiliği yapıyorduk. Kota geldi özelleştirme geldi. Elde avuçta hiç bir şey kalmadı. 50 tane meyve ağacı baraj altında kaldı. Hayvancılık bitti. Fasulye satıyoruz. Belli başlı müşteriler var. Arayıp sipariş veriyorlar. Geçen sene 5 liraydı. Bu sene 6 lira diyoruz."
Baraj kanalı için meyve ağacı kesildi
Köylerinde aynı zamanda ekolojik yıkımın Hidro Elektirik Santralleri’yle (HES) sürdüğünü de vurgulayan kadınlar, “Köylünün tarlasındaki meyve ağaçları sökülerek baraj kanalı geçirilmiş, Kapalı baraj kanalı yapıldığı için araziye istimlak bedeli yerine sadece 50 meyve ağacına karşılık 800 TL ödendi. Baraj kanalının üstündeki topraklarda bir üretim yapılmasının önüne geçildi" ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN- Yoksulluğun kadınlaşması yazı dizisi-1: "Elde yok avuçta yok, 4 çocuk var"
TIKLAYIN – Yoksulluğun kadınlaşması yazı dizisi -2"Gelirimiz yok, çöpten geçiniyoruz"
(EMK)