Fotoğraf: csgorselarsiv.org
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hatırlatma*Bu haberde çocuğun üstün yararını gözeterek, detaylı anlatımlarına yer vermedik. İlgili raporlar bizde mevcut. *Haber, erkek şiddeti ve istismar açısından tetikleyici olabilir. Herhangi bir psikolojik tetiklenme olursa Mor Çatı'ya ve ilgili birimlere başvurmanızı öneriyoruz. |
"Vaka, Y.B.Y. ile oyun terapisi seanslarına başladığımda, sonradan gelişmiş öfke, korku ve hiperaktivite bulguları göstermekteydi.
“Aynı zamanda cinsel istismar şüphesiyle tarafıma başvurulmuştu. İlk 3 seansta cinsel istismara dair sözel veya metaforik ifadelerde bulunmayan Y., ciddi anlamda güven problemi yaşıyordu.
"Çocuklar güvenli bağ kurmak için zamana ihtiyaç duyarlar ve cinsel istismar gibi travmalarından söz etmek için karşılarındaki yetişkinin kendisi için güvenilirliğini uzun süre sınarlar.
“Benim kendisi için güvenilir bir yetişkin olduğumdan emin olana kadar, sadece öfke ve korkuya dair oyunlar oynadı, bu oyunlar da çok kısa süreli ve birbiriyle bağlantısızdı, çoğunlukla beni sınamaya yönelik oyunlardı.
"Ancak vaka ile aramızda terapötik bağ ve güven ilişkisi geliştikten sonra, 4. seans ve sonrakilerde cinsel istismara yönelik açık, net sözel ve metaforik ifadelerde bulunmaya başladı. Y.’nin seanslarda cinsel istismara dair sözleri şöyle.”
Uzman bir psikoloğun hazırladığı bu ve buna benzer raporları görmeyen İzmir’deki Selçuk Asliye Hukuk Mahkemesi, 3 yaşındaki Y.’nin geçici velayetini kendisini istismar eden babaya verdi.
İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşayan Refik Y. ve Nazlı U. boşanma kararı aldı. Selçuk’ta Aile Mahkemesi olmadığı için konu Asliye Ceza’ya devredildi.
Refik ve Nazlı’nın boşanma süreçleri devam ederken, o zaman 3 yaşındaki Y.B. ve M.M.’nin velayeti için de dava açıldı.
Nazlı U.’nun avukatları 24 Mart 2021’de görülen duruşmada, mahkemeye babasının Y.B.’yi istismar ettiğini kanıtlayan uzman raporlarını ve psikolog görüşlerini de sundu.
Ancak mahkeme, tek bir psikoloğun hazırladığı sosyal inceleme raporunu (SİR), dikkate alarak, çocuğun geçici velayetini babaya verdi. Anne ile çocukların görüşmesi için her hafta cumartesi günlerini belirli saatleri görüşme saati olarak tespit etti. Davanın bir sonraki duruşması 9 Haziran’da görülecek.
Avukatlar karara itiraz etti
Bu kararın ardından anne Nazlı U.’nun avukatları karara itiraz etti. İtiraz dilekçesinde çocuğun istismara uğradığı yönündeki bulgular tek tek açıklanırken, şu ifadelere yer verildi:
“Çocuğun babaya verilmesinin genel sebebi de 21/02/2021 tarihli sosyal inceleme raporudur. İşbu sosyal inceleme raporuna 05/03/2021 tarihinde itiraz etmemize rağmen itirazlarımızı karşılar nitelikte çocuk psikiyatri alanında uzman hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni bir sosyal inceleme raporu alınmadan, tıbben müşterek çocuk Y.B.’de bulunan fiziksel bulguların alanında uzman psikiyatri doktoru tarafından değerlendirilmeden tek bir pedagogun raporunun esas alınarak müşterek çocukların geçici velayetinin davacı babaya verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur."
Avukatlardan uzmanları mahkemede dinleyin talebi
Yine avukatlar Özgür Baykal ve Fırat Güneş, çocuğun mağdur olduğuna işaret ederek, şu noktalara da dikkat çekti:
“Daha önce mahkemeye sunduğumuz tüm bu raporlarla, müşterek çocuğun babası tarafından istismar edildiği açıkça anlaşılırken, raporda bu hususlar değerlendirmeye alınmamış ve müvekkilimizin müşterek çocuk ile davacı baba arasındaki şahsi ilişkiyi engellemeye çalıştığı sonucuna varılmıştır.
“Dosya geneli ve tarafımızca sunulan raporlar incelendiğinde müvekkilimizin çabalarının nedeni açıkça görülecektir.
“Tarafımızca sunulan doktor raporları ile haklı iddiamızın mukayese edilebilmesi için çocuk psikiyatri alanında uzman bir hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni rapor alınması sonucunda yaşanılan mağduriyet konusunda daha sağlıklı sonuç alınacaktır."
Yeni SİR raporu alınsın
Avukatlar Özgür Baykal ve Fırat Güneş, itiraz dilekçelerinde öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilerek geçici velayetin babaya verilmesi kararından vazgeçilmesini, sosyal inceleme raporuna itirazın kabul edilmesini talep etti.
Avukatlar Baykal ve Güneş ayrıca, mahkeme dilekçesinde, belirtilen eksik hususları gidermek suretiyle çocuk psikiyatri alanında uzman hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni bir sosyal inceleme raporu alınmasına karar verilmesini, uzman psikologların mahkemede dinlenilmesini talep etti.
Ancak, mahkeme tüm bu talepleri de reddetti.
Keskin: Anne perişan oldu
İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin de davaya ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bu dosya bana ulaştığında gözlerime inanamadım. Çok küçük, bebek sayılabilecek çocuk baba tarafından istismar ediyor. İstismara rağmen çocuğun babaya verilmesi akıl alır değil. Anne perişan olmuş durumda. Bu annenin sesini kimse duymuyor. Anne adalet arıyor. Herkesin bu durumu görmesini istiyoruz. Ortada büyük bir mağduriyet var.
"Çocuğu babaya teslim eden aile hakimi ile annenin yaptığı suç duyurusuna ilişkin takipsizlik kararı veren savcı evli. Bu da olayın başka bir tarafı. Anne ne yapacağını bilemez durumda.
"Şimdilerde çocuğu kaçırıyor gibi görünüyor fakat eğer çocuğu babaya teslim ederse raporlarla istismarı belgelenmiş babaya çocuğu teslim etmiş olacak. Bu kararın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Çocuğun velayet hakkının babadan alınıp anneye verilmesini istiyoruz.”
DetaylarSİR raporları velayet davalarında en çok tartışma konusu olan alanlardan. Mahkemeler, genellikle SİR raporlarını dayanak göstererek çocukları babaya veriyor. Bazı yerel kaynaklardan edindiğim bilgiye göre, SİR raporu almak ise tamamen ekonomik durumla alakalı. Bir baba, 7-10 bin TL arası verip "çocuğun anne ile bağı yok" gibi ifadelerin yer aldığı SİR raporlarını aldırabiliyor. Mahkemelerde, SİR raporu ile annesinden alınmış çok sayıda çocuk olduğu tahmin ediliyor. TIKLAYIN - Çocukları için direniyor: Ben uyumuyorum, herkes rahat uyusun! TIKLAYIN - Gayrimenkul patronu erkek, velayeti aldı nafaka da istiyor Kanun ne diyor?6100 sayılı Hukuk Muhakemesi Kanunu'nun 293. maddesine göre; taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez. Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir. Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz. |
(EMK)