Fotoğraf: csgorselarsiv/Şehlem Kaçar
Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Bu tarz davalardaki heyetlerin daha toplumsal cinsiyet eşitliğini bilen insanlardan oluşmasını isterdim. Bir insanın yaşadığı tacizi defalarca defalarca anlattıracak bir şekilde kurulmamalı bu davalar.
"Kadının beyanı esastır prensibi ilkesinin uygulanmasını isterdim. Kendimi kanıtlamaya çalışmak çok zor oldu. Fakat güçlüyüm, bunu yapacağım.
“Sanki yel değirmenlerine karşı savaşıyorum. Fakat davamdan geri adım atmayacağım. Suçlunun gerekli cezayı almasını istiyorum.”
Öğretmen G.E.’yi 2019 Mart ayında Barselona’dan İstanbul’a dönerken uçakta fotoğrafını çekerek taciz eden erkek yolcunun yargılandığı dava, Kartal’daki Anadolu Adliyesi 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya G.E.’nin avukatı Aylin Mert ve erkeğin avukatı katıldı.
“Avukat mağdur suçlayıcılığı yaptı”
Duruşma hakkında bilgi veren G.E., şunları söyledi:
“Tanık dinlendi. Tanık, benimle aynı anda seyahat eden bir arkadaşımdı. Fotoğrafımı çeken erkeği ilk gören kişi, gidip bu arkadaşıma anlatıyor. Bu nedenle çok önemli onun tanıklığı.
"Kendisi neler olduğunu anlattı. Gergin bir duruşma oldu. Çünkü sanığın avukatı, benim tanığımı saçma sorularla yanıltmaya çabaladı.
“Tanığın anlattığı şey şuydu: Şüphelinin kendisinin fark edildiğini anlayınca uçağın tuvaletine kaçıp orada fotoğrafları sildiği ve uzun süre tuvalette kaldıktan sonra dışarı çıktığı, ardından kabin memuru tarafından telefonuna bakılınca bir şey bulamadığıydı. Ben uçakta olmama rağmen o da uçakta olması gerekirken dışarı çıkmıştı.
"O da (tanık) etrafa bakarak, araştırarak henüz pasaport kontrolünden geçmeyen şüpheliyi gören kişiydi. Onu da polise vermiştik. Şüpheli ceketini değiştirmişti. O nedenle biz onu daha önce fark etmemiştik.
"Çok zor fark ettik. Pasaport polisine haber verdiğimizde şüpheliyi gözaltına aldılar. Karakol sürecinde de yanımdaydı bu arkadaşım. Bu tanık fotoğrafı çektiği anı gören kişi değildi ancak gören kişinin bu durumu anlattığı kişiydi.
"Karşı tarafın avukatı iki noktadan arkadaşıma sözlü olarak saldırdı. Valizi almayan biri nasıl ceket değiştirebilir diye sordu. Yanındaki çantada olamazmış gibi.
“Madem siz de olayın şahidiydiniz neden sizin de ifadenize başvurulmadı diye soruldu. Oysa birinci dereceden tanığımız vardı, onun tanıklığına o süreçte ihtiyaç duymadık.
“Davanın gidişatının etkilemeyecek sorular da sordu. Sonuç alamadı ve şöyle bir iddiada bulundu: 'Meslektaş oldukları için birbirlerini koruyorlar'.
"Bizim senaryo yazdığımızı, uydurmamız olduğunu iddia etti. Söz ettiğimiz kanıtlarla kanaat oluşturmaya çalıştığımızı iddia etti. Beni suçladı."
“Müvekkilimin psikolojisi düşünülmedi”
Davanın avukatı Aylin Mert de şöyle dedi:
“Bir kadının tacizini anlatması çok zor. Bunu anlatması ve bunu kanıtlamaya çalışması bile zorken mağdur olarak benim müvekkilimin psikolojisi düşünmeden konuşamaz. Bunların önlenmesi gerekiyor. Müvekkilim yel değirmenlerine karşı mücadele ediyor.”
Mahkemenin kararını 29 Haziran’daki duruşmada vermesi bekleniyor.
(EMK)