Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş- Candan, Üniversiteli Kadınlar Derneği Ümitköy Şubesi tarafından, topluma verdiği cesaret umut, başkente ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak için verilen mücadelede, vicdanının sesi olduğu yaklaşımıyla “ yöresine değer katan önder kadın ödülü” ne layık görüldü.
Mart’ın son haftasından gerçekleşecek ödül töreni hazırlıkları için, Üniversiteli Kadınlar Derneği Ümitköy Şubesi Başkanı Senay Ertem, Başkan yardımcısı, Emel Uslu Atik ve TKD Ümitköy Komiteler Başkanı Zehra Hazer, Mimarlar Odası Ankara Şubesini ziyaret etti.
Mimarlar Odası adına, Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Şube Sekreteri Nihal Evirgen ve Şube Saymanı Muteber Osmanpaşaoğlu’nun katıldığı görüşmede, pandemi koşullarına göre alternatifli ödül töreni programı yapıldı.
“Başkentin Mimarlar Odası yönetiminde kadın temsili yüzde 70”
2012 yılından bu yana Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı’nı yürüten Tezcan Karakuş Candan değişik kesimler tarafından ödüle layık görüldü. Daha önce Ankara Kulübü Derneği tarafından Başkente Hizmet Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi tarafından, Uğur Mumcu Mücadele Ödülü, Erdal Eren Anısına Ankara'nın Sahibi Var Ödülü, Koru Rotary tarafından Mesleğe Hizmet Ödülü, Sanat Kurumu tarafından Seçici Kurul Özel Ödülü’ne layık görülmüştü.
Candan “Yöresine Değer Katan Önder Kadın ödülü” nü Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetimde kadın temsiliyetinin yüzde 70 olduğunu vurgulayarak, “Bu ödülü kadın mücadele arkadaşlarım adına alacağım” dedi.
Tezcan Karakuş-Candan hakkında 19502 sicil numarası ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyesi. Manisa doğumlu, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 1989 yılında mezun oldu. 1990–1991 yılında ODTÜ bina bilgisinde yüksek lisansa devam etti. Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmalarında yüksek lisansını tamamlayarak Latin Amerika Uzmanı oldu. Ankara Üniversitesi Kent ve Çevre Bilimlerinden, doktora dersleri aldı. Çankaya Belediyesi'nde teknik personel ve yönetici olarak görev yaptı. Çankaya Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği, Tarihi Kentler Birliği koordinatörlüğünde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, Çankaya Sağlıklı Kentler Proje ofisinde görev aldı. Çankaya Belediyesinde TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında birlikte Küçük Kara Balık'la Bilim ve Sanata Yolculuk Projesini yürüttü. TÜBİTAK Sivil Mimari Bellek Projesinde araştırmacı olarak yer aldı. Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezleri sorumluluğunu üstlendiği dönemde çok sayıda proje üretti ve yürütücülüğünü üstlendi. Şu anda Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosunda çalışmakta olup, Atılım Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görevlendirme ile "Kent ve Mimarlık, Çocuk ve Mimarlık, Mimarlıkta Çözümleme Yöntemleri, Mimarlıkta Deneyim ve Tasarım, Yapılı Çevrenin Oluşumunda Yerel Yönetimlerin Rolü" derslerini vermektedir. Yerel yönetimler, kentleşme, sosyal mimarlık, kamusal alanlar, kentsel toplumsal hareketler, yerel yönetim kampanyaları konusunda çalışmalar çok sayıda makale ve proje üretti. Mimarlar Odasında Çocuk ve Mimarlık, kamu hizmetinde mimarlığa tanıklık projesi kapsamında yayınlanmış yayınları ile birlikte Neoliberal Laboratuvar: Şili, Türkiye ile benzerlikler farklılıklar kıyaslar adlı kitabı ile Ali Hakkan ve Gökçe Bolat ile birlikte kalem aldığı Kaçak Saray kitabı bulunuyor. Öğrencilik yıllarından bu yana Mimarlar Odası'nın genç örgütlenmesinde, birçok komite komisyon ve kurullarında görev almış, Yönetim Kurulunda Sayman Üyelik, Sekreter Üyelik ve Şube Başkanlığı görevlerinde bulundu. |
(EMK)