Haberin Kürtçesi için tıklayın
Arjantin’de bir süredir kürtaj hakkı için mücadele eden kadınların çabası sonuç verdi. Arjantin Senatosu, kürtajı yasallaştırdı.
Arjantin Senatosu tarihi yasa değişikliğini 38 oyla 29'a karşı bir çekimserle onayladıktan sonra kürtajı yasallaştıran en büyük Latin Amerika ülkesi oldu.
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, seçim vaatleri arasında bulunan ülkede kürtajın yasal hale getirilmesini içeren yasa tasarısını 17 Kasım'da Kongreye sunmuştu.
Guardian’ın haberine göre, Buenos Aires'in neoklasik kongre sarayı önünde nöbet tutan kadınlar kararı büyük bir coşkuyla karşıladı.
Guardian’a bilgi veren, gazeteci Ingrid Beck, "Kadın hakları mücadelesi her zaman zordur ve bu sefer bir salgınla mücadele etmek zorunda kaldık, bu yüzden bu sonuçtan çok memnunum" dedi.
Arjantin'de bugün, daha önce Temsilciler Meclisi'nden geçmiş olan kürtaj yasası Senato'da oylanacak.
— KİH-Yeni Çözümler (@kadinih) December 29, 2020
Arjantinli kadınların yanındayız!
Hemen şimdi tüm kadınlar için ücretsiz, erişilebilir kürtaj hakkı istiyoruz!
#EsAhoraSenado #AbortoLegal2020 https://t.co/KpEDirQPwy
Kürtaj yasası neyi kapsıyor?
Aralık ayının başında Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde, dün ise Senato’da onaylanan tasarı, hamileliğin 14. haftaya kadar isteğe göre sonlandırılması ve gerekli tedavinin ücretsiz sağlanmasını içeriyor.
Öncesinde, Arjantin kanunları, tecavüz sonucu olması veya annenin sağlığını tehlikeye atması durumunda hamileliğin sonlandırılmasına müsaade ediyordu.
Kadınlar eylemdeydi
Kürtaj yasağı karşıtları ve taraftarları, kanun tasarısı tartışılırken, Kongre binasının önünde gösteri düzenlemişti.
Kürtajın yasal hale gelmesini isteyenler ellerinde yeşil bezler taşıyarak tasarının onaylanması için, tasarıya karşı çıkan, genellikle sağ görüşlü ve dini grupların oluşturduğu göstericiler ise ellerinde açık mavi bezlerle gösteri düzenlemişti.
Af Örgütü'nün Arjantin'deki Direktörü Mariela Belski, “gebeliğin gönüllü olarak kesilmesi” yasasının onaylanacağından emin olduğunu söyledi ve dünyanın en kısıtlayıcı kürtaj yasalarından bazılarının bulunduğu bir bölgeye yüksek sesle bir mesaj gönderdi. Rakamlar çok iyi görünüyor” demişti.
Türkiye'de kürtaj hakkı
Türkiye. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 sayılı Nüfus Planlaması Yasası, kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı. Türkiye'de hamileliğin 10. haftasına kadar kürtaj yasal. Ancak "suç sonucu meydana gelen gebeliklerde" 20 haftaya kürtaja kadar izin veriliyor. Ancak, hükümet yetkililerin yaptığı kürtaj karşıtı açıklamaları nedeniyle, "kürtaj yasak" algısı yaratılmış durumda.
bianet'e konuşan "Kürtaj: AKP ve Biyopolitika" isimli kitabın yazarı Dr. Sedef Erkmen, şöyle demişti: "Karşılaştığımız tüm zorlukları ifşa etmeliyiz! İktidar her yaşamdan bahsettiğinde, nasıl bir yaşam, yaşamayı mümkün kılan koşullar ne sorularını sormalıyız"
Anayasa Mahkemesi (AYM) çocuk yaşında cinsel istismar edilen kadının kürtaj talebinin engellenmesi davasında “kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine” Eylül 2020'de karar vermişti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri gebeliğe bağlı ölümlerin yüzde 13'e varan oranda güvenli olmayan koşullarda gerçekleştirilen kürtaj sebebiyle yaşandığına işaret ediyor. (EMK)
Görsel: Sosyal medya