Haberin Kürtçesi için tıklayın
Mor Çatı, erkek şiddetine dikkat çekmek için hazırladığı videoda “Bazıları için karantina bir ömür sürüyor” diye seslendi.
Bazıları için karantina bir ömür sürüyor https://t.co/gpoquyzcwE
— Mor Çatı (@morcativakfi) May 31, 2020
"Sosyal izolasyon kadınların en sık maruz kaldığı şiddet biçimi"
Mor Çatı’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Koronavirüs salgını sürecinde sağlık önlemi olarak hayatımıza giren ve sosyal ilişkilerimizi özlemle anmamıza neden olan sosyal izolasyon, kadınların en sık maruz kaldığı şiddet biçimlerinden biri.
“Erkekler kadınların aileleri, yakınları ve arkadaşları ile iletişimlerini kısıtlayarak, nereye gideceklerine, kiminle görüşeceklerine karışarak hatta sokağa çıkmalarına dahi izin vermeyerek şiddet uyguluyorlar.
‘Destek bekliyoruz’
"Mor Çatı yeni iletişim çalışmasında sosyal izolasyonun bazı kadınlar için bir ömür boyunca devam ettiğini vurguluyor. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 30 yıldır kadınların şiddet görmediği bir dünya için çalışıyor, destek ve dayanışmanızı bekliyor…”
Mor Çatı hakkında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla feministler tarafından kuruldu. Mor Çatı'da erkek şiddetine karşı mücadele feminist yöntemlere dayalı olarak yürütülür ve kadınların özgür ve eşit koşullarda yaşadığı, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve erkek şiddetinden uzakta bir yaşam kurabilmeleri hedeflenir. Erkek şiddetinin, toplumda kadınlarla erkekler arasında var olan eşitsizliklerden kaynaklandığı ve kadın dayanışmasını güçlendirerek eşitsizliklere karşı mücadele etmenin gerekli olduğu düşünülür. Bu amaçla dayanışma merkezi ve sığınakta kadınları güçlendirici sosyal çalışma yapılır. Kadınlarla birebir dayanışma kurmanın yanı sıra şiddetle mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için ulusal ve uluslararası sözleşme, kanun ve yönetmeliklerin uygulamaları izlenir, raporlanır ve karar vericilere gerekli politikalara dair öneriler sunulur. Alandaki bilgi ve deneyimi paylaşmak için şiddet alanında çalışan kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, barolar ve belediyelerle atölyeler yapılır. Ulusal ve uluslararası kadın örgütleri ile dayanışma içinde kampanyalar ve eylemlilikler yoluyla patriyarkaya karşı, kadınların özgür ve bağımsız hayatlar kurabilmeleri için mücadele edilir. |
(EMK)