Türkiye’de cinsiyetler arası eşitlik mücadelesinin yakın tarihi “Dayanışma Güçlendirir: Afişlerle Kadın Hareketinin Son 40 Yılı” koleksiyonu ile İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde sergilenmeye başlandı.
“Dayanışma Güçlendirir: Afişlerle Kadın Hareketinin Son 40 Yılı” adlı afiş sergisi, Türkiye’de 80’li yıllarda başlayan “kadın hareketi/ikinci dalga feminist hareketin” verdiği mücadelenin günümüze kadar uzanan sürecini, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Afiş Koleksiyonu içinden seçilen orijinal afişlerle anlatıyor.
1980’li yıllardan bugünlere, Türkiyeli kadınlar, cinsiyetlerinden dolayı yaşadıkları ayrımcılığı, teorik ve politik olarak ortaya koydukları, tartıştıkları, itiraz ettikleri, çözüm ürettikleri gösteriler, protestolar, mitingler, konferanslar, yayınlar, araştırmalar, kampanyalarla deşifre ettiler.
Dilek İmamoğlu: "Bu yolda yalnız değiliz"
Serginin açılışına, İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın, İBB Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Filmmor Kadın Kooperatifi iş birliğinde gerçekleştirilen serginin açılışına Dilek İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı ve kadın hareketinin temsilcileri katıldı.
Erkek egemen sisteme karşı verdiği mücadelenin günümüze kadar uzanan süreci anlatan koleksiyonların açılışında konuşan Dilek İmamoğlu, şöyle dedi:
“Bu yolda yalnız değiliz. Açılışını yaptığımız sergide, direnen ve harekete geçen öncülerin afişlerini göreceksiniz. Geçmişten günümüze gelen mücadelede bir yolculuğa çıkacaksınız.Serginin başlığında da dediği gibi dayanışma hepimizi güçlendirir. Yeter ki, tek olmadığımızı bilelim, yılmayalım. İçimizdeki o güçlü kadına inanalım. Çünkü biz, çağdaş güçlü Türk kadınlarıyız."
"Kadın hareketi güçlü"
Serginin küratörü Doç. Sevgi Uçan Çubukçu şunları söyledi:
“Kadınların insan haklarının kazanılması temelinde gelişen kadın hareketi, sadece kadınların özgül sorunlarını görünür kılan bir toplumsal muhalefet hareketi değil, aynı zamanda toplumsal ve siyasal alanda kemikleşmiş ayrımcı ve dışlayıcı ilişki ve mekanizmalara dönük bütünsel bir eleştiri de ortaya koydu.
"Böylelikle kadın hareketi, ataerkil sistemin feminist eleştirisine, politik alanın göz ardı edemeyeceği bir meşruiyet kazandırdı. Bu anlamda, Türkiye kadın hareketinin son 40 yıllık tarihini oluşturan çok sayıda olgu ve bilgi birikiminin, kendi gerçekliğinden çok daha büyük bir etkisi olduğunu vurgulamamız gerekir."
“Dayanışma Güçlendirir: Afişlerle Kadın Hareketinin Son 40 Yılı” sergisi Türkiye kadın hareketinin kazanımlarını da ortaya koyuyor. Sergi, 27 Mart tarihine kadar Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açık olacak. (EMK)