*Fotoğraflar: Murat Bayram/bianet
Kadın-LGBTİ+'lara yönelik şiddet davalarının takibini ve gazeteci/gazeteci adaylarının desteklenmesini amaçlayan atölyede, Kaos GL editörü Yıldız Tar, "LGBTİ+ odaklı habercilik" sunumu gerçekleştirdi.
Geçmişten günümüze medyanın dönüşümü ve LGBTİ+ temsili
Yıldız Tar, sunumunda LGBTİ+'lerin medyadaki temsilini ve medyanın geçmişten günümüze nasıl dönüştüğünü anlattı.
Tar'ın LGBTİ+ odaklı habercilikle ilgili öncelikle değindiği noktalar şöyle:
"LGBTİ+ meselesi ilk olarak, homoseksüellik algısı çerçevesinde ortaya çıktı. Homoseksüellik endişesi diye tanımlıyorum ben. Bir eşcinsel var diyelim ama aile değerleri var ve biz bu kişileri istemiyoruz şeklinde bir algıydı bu. Dolayısıyla ilk zamanlarda norm dışı görülüyorlar ve dışlanıyorlar. Bu durum da nefret söylemi ve suçunu beraberinde getiriyor.
"80'lerde sahne yasağı şeklinde karşımıza çıkıyor. Transların işkence görmesi ve tutuklanmaları, şehir dışına sürgün edilmeleri söz konusuydu. Ancak 80’lerin anlatılarında bunlara rastlamıyoruz. Daha sonra biz bunu yaşamış kişilerden duymaya başladık. Bu meselenin arka planında hep insandışılaştırma gördük.
"90’larda terör meselesi vardı. O zamanlardaki haberleri incelediğimizde anarşi ve terör ön plandaydı. Dolayısıyla bu dönemde "Travesti terörü" haberleri görmeye başlıyoruz. Medya bu dönemde hep travesti terörü olarak haberler yapmaya devam ediyor.
"2000’lerde Kaos GL’nin var olmasıyla birlikte habercilikte artık değişiklik görmeye başladık diyebiliriz. LGBTİ+ haberleri yapan, haberi yaparken de değerlere saygı duyan birkaç mecra var sadece. Bunun dışında aslında medyada hala nefret iklimi devam ediyor.”
LGBTİ+ haberlerini yeniden yazıyoruz
Yıldız Tar, daha sonra katılımcılara haber örnekleri dağıttı ve o haberler üzerinden haberin nerelerinde sorunlar olduğunu ve bunların nasıl düzelteceği üzerine konuştu. Katılımcılar bu haberleri yeniden yazdılar.
Yazılan haberlerin değerlendirmesini yapan Tar, "En önemli mesele, LGBTİ+ odaklı bir haberi hangi çerçeveye oturttuğunuzdur; yaklaşımlar, dili çok iyi olsa bile haberin bir bütünlüğü olmaz. LGBTİ+ terminolojisini kullansanız bile, haber nefret suçlarına yönelebilir" dedi.
Katılımcılara mahkeme kararı ve iddianame üzerinden de haber yazım çalışması yapıldı.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş Temel Gazetecilik Atölyesi, yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği) beş tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
Yıldız Tar hakkında
Ailesinin ve toplumun ona verdiği isim ve cinsiyeti reddettiğini ilan ettiği 2010 senesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde doğdu. Özgür Radyo'da "Gökkuşağı Sohbetleri" isimli bir LGBT tartışma programının da sunuculuğunu yaptı. Etkin Haber Ajansı'nda (ETHA) muhabirlik yaptı. Ceylan Yayınları'ndan çıkan "Yoldaş Ben İbneyim: Solun LGBT ile İmtihanı" kitabının yazarı. Kaos GL ve Pembe Hayat'ın çıkardığı "Dönmelere Doyamadık", "Medyada LGBTİ'lere Yönelik Nefret Söylemi" ve Kaos GL'nin "Çalışma Hayatında Ayrımcılık" kitaplarını yayına hazırladı. Şu anda KaosGL.org haber sitesinde editörlük yapıyor.