*Fotoğraflar: Murat Bayram/bianet
Kadın-LGBTİ+'lara yönelik şiddet davalarının takibini ve gazeteci/gazeteci adaylarının desteklenmesini amaçlayan atölyede, feminist avukat Selin Nakıpoğlu, "Medeni kanun, mevcut düzenlemeler, yargı paketleri" sunumunu gerçekleştirdi.
Selin Nakıpoğlu, 6284 Sayılı Yasa-İstanbul Sözleşmesi-Medeni kanun üçlüsüne ilişkin kadın haklarına saldırılar, mevcut düzenlemelerin basında ele alınması, birinci yargı paketi, ikinci yargı paketine dair beklentiler, kadın ve çocuklar açısından esas yapılması gereken regülasyonlar, baroların ve kadın STK’ların müdahilliği meselelerini aktardı.
Şiddet ve şiddet türleri
Nakıpoğlu, şiddet kavramını açıklayarak şiddet türlerini şöyle sıraladı:
- Fiziksel
- Sosyal
- Dijital
- Cinsel
- Sözel-duygusal şiddet
Cinsel saldırı suçlarına yönelik suçlarla ilgili birimlerin nasıl bir yol izlediğini Dünya’dan örneklerle aktaran Selin Nakıpoğlu, “Tecavüz Kriz Merkezleri var mesela ve bu merkezler çok önemli. Türkiye’de de cinsel suçlarla ilgili çalışan birimler var ancak yeterli değil” dedi.
Kadına yönelik şiddetten bahseden Nakıpoğlu, kadına yönelik şiddetin diğer suçlara göre nasıl farkları olduğunu şöyle sıraladı:
* %98 erkekten kadına uygulanır.
* Fail, şiddete maruz kalanı başka suçlardan olduğundan çok daha iyi tanır.
* Ne kadar zarar verebileceğini bilir, tehdit, saldırı veya psikolojik baskı için pek çok fırsatı vardır.
* Dışarıda bir yabancıdan hafif bir şiddet gördüğümüzde şikayet ederiz ama ev içinde çok daha ağır da olsa belki bir daha olmaz diye düşünerek şikayet edilmeyebiliyor. O nedenle ölüm oranı yüksek bir suçtur.
6284 sayılı yasa
Nakıpoğlu, 6284 sayılı yasayı ve yasanın önemini anlattı ve şöyle devam etti:
"6284 sayılı yasada, şikayet üzerine mülki amirler, hayati tehlike varsa geçici koruma tedbiri sağlar. Kendisi ve çocuklarına barınma yeri, gerekirse kreş imkanı sunar. Geçici maddi yardımla birlikte psikolojik, hukuki, mesleki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmetine karar verebilir.
"Gecikmesi halinde bu tedbirleri kolluk kuvvetleri tarafından verilir ve takip eden ilk iş günü mülki amire onaylanır."
Avukat Nakıpoğlu, hakimlerin şiddet gösteren ve gören kişiler hakkında vereceği kararları anlattı.
Hakimlerin şiddet gösteren kişi hakkında verebileceği kararlar şöyle:
* Kişinin evden uzaklaştırılması
* Mağdura ve gerekirse yakınlarına, iş yerine, okula, konuta yaklaştırılmaması
* Mağduru iletişim vasıtası ile rahatsız etmemesi
* Mağdurun şahsi ve ev eşyalarına zarar vermemesi
* Konuta içkili, uyuşturucu almış olarak yaklaşmaması
* Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi
* Tedbir nafakasına hükmetme
* Bir sağlık kuruluşunda tedavi ve muayenenin sağlanması
Hakimler şiddete maruz kalan kadın hakkında ise şöyle kararlar verebilir;
* Tanık koruma kanunu hükümlerine göre kimlik ve sair bilgilerin değiştirilmesine, tedbir nafakası bağlanması
* İş yerinin değiştirilmesi
* Tapu kütüğüne aile şerhi koyulmasına karar verebilir.
6284 sayılı yasanın diğer kanunlardan farkını aktaran Nakıpoğlu, "bu yasa bir bir tedbir talebi olduğu için karar en kısa sürede çıkar ve şahit gerekmez. Dava ile ilgili hiçbir ücret talep edilmez ve zorlama hapsi içerir" dedi.
İstanbul sözleşmesi
Türkiye ile birlikte hali hazırda 13 ülkenin taraf, 25 ülkenin imzacı olduğu sözleşmeden bahseden Nakıpoğlu, "'Sözleşme 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi ve ilk imzacısı Türkiye'dir" dedi.
Yeni Akit gazetesinin 6284 sayılı yasaya ve İstanbul Sözleşmesi'ne dair yaptığı karalama haberlerine bakıldı.
Sözleşmenin uygulanması konusundaki ısrarın nedenlerinden ve arabuluculuk-uzlaştırma konularından bahsedildi. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş Temel Gazetecilik Atölyesi, yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği) beş tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
Selin Nakıpoğlu hakkında
İstanbul Barosu avukatı, Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi. 2004 senesinden beri İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi üyesi, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllü avukatı, Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği üyesidir. 2013-2016 seneleri arasında Hürriyet Acil Yardım Hattı’nın avukatlığı yapmıştır. Kadın ve çocuk hakları konusunda dava takibi yapmakta, eğitimler ve paneller vermektedir.