AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ikinci yargı paketinin hazırlıklarında sona gelindi.
TIKLAYIN - Yargı Reformu Hangi Kanunda Ne Değişiklik Getiriyor?
İkinci yargı paketinde birçok suç grubundan cezaevine giren yurttaşların hapis yatacağı sürede indirime gidilecek.
Paketin içerisinde daha önce gündeme gelen ancak kamuoyundan yükselen tepkilerin ardından geri adım atılan, “çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” hükmünün de yer alacağı öne sürüldü.
Ayrıca, nafakayla ilgili değişiklik düzenlemesinin de bu pakette yeniden gündeme geleceği iddia ediliyor. Bu yeni düzenlemede, nafaka süresinin 3 ila 5 yıl arasında değişebileceği ön görülüyor.
Nafaka Platformu: Vazgeçin
103 sivil toplum örgütünden oluşan Nafaka Hakkı Kadın Platformu (TCK 103 Kadın Platformu) “Yargı Reformu, bahanesiyle kadın ve çocuk haklarının gasp edildiğini” belirtti. Platformdan yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
”İkinci Yargı Paketi’nde yer aldığı söylenen çocukların istismarcılarla evlendirilmesi durumunda cezanın ertelenmesi hükmüne itiraz ediyoruz! Bir kez daha yineliyoruz: Tecavüzü aklayacak, çocukların cinsel istismarını meşrulaştıracak, çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirmelerin önünü açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz!
“İkinci Yargı Paketi’nde çocukların istismarcılarla ‘belirli şartlarda’ evlendirilmeleri durumunda cezanın erteleneceğine yönelik hükmün bulunduğu iddialarını basına yansıyan haberlerden dehşet içerisinde izliyoruz. Haberlere göre, İkinci Yargı Paketi’ne gireceği iddia edilen yeni düzenleme çocuk ile cinsel istismar faili arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması ve evlendirilmeleri durumunda hükmün ertelenmesini kapsıyor.
“2016’da belirttiğimiz gibi, altını çizerek bir kez daha belirtiyoruz ki, çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak, tecavüzü affedecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz.
“Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla mücadele etmek, çocuk yaşta zorla evlendirmeleri önleyecek düzenlemeler getirmek, kadın ve kız çocuklarının kazanılmış yasal haklarını korumak devletin sorumluluğudur. Kız çocuklarının tüm haklarını ihlal etmeye yönelik bu hükmün gündeme getirilme olasılığına karşı yetkilileri uyarıyoruz, böyle girişimler varsa derhal ve bir daha asla gündeme getirilmemek üzere vazgeçilmelidir."
Torun: "Yargı paketi makyajdan ibaret"
Kadın Cinayetleri Platformu üyesi avukat Tuba Torun da Yargı Paketi’ndeki ilgili değişiklere tepki gösterenlerden.
"Yargı Reformu” adı altındaki paketin yargıyı bağımsız ve tarafsız yapmak yerine “yapıyormuş” gibi görünen maddeler içerdiğini söyleyen Torun, “Yargı paketi makyajdan ibaret. Asıl amacının yargıdaki aksaklıkları gidermek olmadığı açık” dedi.
Özellikle nafakaya dair değişikliğin tamamen “suni mağdur erkekler” gündemi üzerinden yapılmak istendiğini söyleyen Torun, değişikliğin tamamen yapay tartışmalar üzerinden geliştiğine dikkat çekti.
TIKLAYIN - Ayda 150 TL Nafaka Alan Emine K. Soruyor: Asıl Nafaka Mağduru Kim?
Nafakanın süresiz olmadığını ve ilgili yasaların bunu açıkça ifade ettiğini söyleyen Torun şöyle konuştu:
“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 No’lu yasalar da saldırı altında. Kadınların psikolojik olarak güç kaynağı olan ve boşanmalarda en büyük destekçisi olan nafakayı kaldırıp kadınları eve ve erkeklere mahkum etmek istiyorlar.
“2015 yılında Boşanma Komisyonu raporunda belirtilen birçok maddeyi kendi istedikleri gibi hayata geçirmek istiyorlar. Orada da çocukların istismarcılarla evlendirilmesi gündeme gelmiş ancak kamuoyu baskısı nedeniyle ertelenmişti. Bu sefer anlaşılıyor ki bunu kafaya koymuşlar. Buradaki amaçları evliliklere teşvik etmek. Eğer böyle bir değişiklik yapılırsa hukuk eliyle erken yaşta evlilikler ve çocuk istismarı meşrulaşır.”
Arın: “Amaç, ekonomik şiddet uygulamak”
Mor Çatı avukatlarından kadın hakları savunucusu Canan Arın da Yargı Paketi’ndeki maddelere tepki gösterenlerden. Nafaka hakkının sınırlandırılmasındaki amacın kadınlara ekonomik şiddet uygulamak olduğunu söyleyen Arın şöyle konuştu:
“Bazı mahkemeler, yasada olmamasına rağmen bunu uygulamaya bile geçti. Kadınların nafaka hakkı uygulamada sınırlandırılmaya başlandı. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ın nafakaya dair olumsuz sözleri sonrası oldu bu. Onun sözünü referans kabul edip nafakayı uygulamada sınırlandırmaya başladılar. Bu asla kabul edilemez.
“İstiyorlar kadınlar, şiddete sessiz kalıp eve mecbur kalsın. Bu ülkede AKP eliyle cins kırımı yapılıyor.
“Çocukları da erken yaşta evlendirmek istiyorlar. Ucuz iş gücü üretimi olsun. Kız çocukları erkenden evlenince evine itaat edecek itiraz hakkı azalacak. Bunu öngörüyorlar.
"Aile erkekliğin devam ettirildiği en önemli alan. Bunu devam ettirmek istiyorlar. İstanbul Sözleşmesi, 6284 No’lu yasaya yönelik saldırıların altında da bu var.” (EMK)