31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı dün İstanbul'da gerçekleşti. Boğazı yarışarak geçen yüzücüler heyecanlı bir bekleyişe neden oldu.
Yarışta, erkeklerde birinciliği Melikşah Düğen (48:28), ikinciliği Efe Erduran (48: 32), üçüncülüğü de Artur Artamonov (48: 53) kazandı. Kadın sporcular bu yılın dereceleriyle, yarışlara damga vurdu.
Kadınlarda, birinciliği Ilgın Çelik (47:19), ikinciliği Hilal Zeynep Saraç (47:26) ve üçüncülüğü Şira Nur Eroğlu (50:09) kazandı.
Bu yıl, yarışların sonuçlarının başka bir özelliği daha vardı. 31 yıldır ilk kez, iki kadın, erkeklerin birinci ve ikincisinden daha iyi derece yaptı.
bianet olarak yarışta dereceye giren kadınları aradık, kadın sporcu olmanın hayatlarına bıraktığı izi sorduk.
Yarışın birincisi Ilgın Çelik, kazandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, birinci olması nedeniyle medyanın kendisine yer verdiğini söyledi. Yarışın ikincisi Hilal Zeyneb Saraç ise başarısına rağmen medyanın kendisine yer vermemesine bir anlam veremediğini belirtiyor:
“Basın benden hiç söz etmedi buna çok üzüldüm. Oysa biraz daha dikkat etselerdi benim de erkek yüzücülerden daha hızlı derece yaptığımı görürlerdi.”
"Basının yüzme sporuna ilgisi az"
Saraç, 2003 yılından bu yana profesyonel olarak yüzüyor. 2011 yılından beri de milli takımda.
Açık su branşıyla da antrenörü Gjon Shyti’nin tavsiyesi üzerine tanıştığını söyleyen Saraç, medyaya tepkili:
Ben şu an antrenörüm Gjon Shyti ile birlikte yeni yarışlara hazırlanıyorum. Özellikle açık su branşında Türkiye'yi temsil etmek istiyorum. Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edip bu başarıyı Türkiye'ye kazandırmak istiyorum."
"Kadından mühendis olur mu, algısını kırmaya çalışıyorum"
Üniversitede elektrik elektronik mühendisliği bölümünde okuyan Saraç, aynı zamanda mesleki anlamda karşılaşabileceği cinsiyetçilikle mücadele ettiğini söylüyor:
"Kadından mühendis olur mu?Algısını kırmaya çalışıyorum"
Üniversitede elektrik elektronik mühendisliği bölümünde okuyan Saraç, aynı zamanda mesleki anlamda karşılaşabileceği cinsiyetçilikle mücadele ettiğini söylüyor:
"TED Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliğinde okuyorum ayrıca hukuk ek dalı yapıyorum. Üniversiteme %100 ÖSYM bursuyla girdim. Yüzme branşında Türkiye'de büyük yaşlara sporcu kalmıyor maalesef.
"Türkiye'de havuz yarışlarında yarışan yaşı en büyük uzun mesafe serbestçisiyim. Ayrıca açık su branşında yaşı en büyük milli sporcuyum. Türkiye'de hem eğitim hem spor bir arada yapılamaz, kadın mühendis mi olur gibi ön yargıları kırmaya çalışıyorum.
"Çok yetenekli gençlerimiz var. Benden sonra gelen genç nesillerin yapamazsın denilenleri başarmaları için örneğe ihtiyaçları var. Ve ben de bunu gerçekleştirmeye çalışıyorum."
İki bin 400 yüzücü yarıştı
59 ülkeden 2400 kişinin yarıştığı yarış etkinliklerinin onur konukları, 2009’da 5 kıtayı yüzerek geçen atlet Marcos Diaz ve WOWSA tarafından 2018 yılının açık su yüzücüsü seçilen Ion Lazarenco Tiron idi.
Yarış için Dominik Cumhuriyeti’nden gelen Diaz ve geçtiğimiz günlerde Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilen yüzücü Lazarenco, Show Swim etkinliği için Boğaz’da yüzdü.
Türkiye’nin tanıtımına katkı sunan "Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu" kabul edilen yarışta, 59 ülkeden yerli ve yabancı toplam iki bin 400 yüzücü mücadele etti.
Yurt dışından 1200, yurt içinden 1200 yüzücünün katıldığı etkinlikte dereceye giren isimlere plaket ve madalya verilirken İstanbul Boğazı'nın en hızlı isimleri Samsung'dan özel ürün kazandı.
Boğaz'da kulaç şöleni yaşanırken, kıyıda da festival havası vardı. 2009'da 5 kıtayı yüzerek geçen atlet Marcos Diaz etkinliğin onur konuğuydu. (EMK)
* Fotoğraflar: DHA ve Samsung basın bülteni