Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Newyork kentinde 1969'da Stonewall Inn adlı barda baskı, şiddet ve ayrımcılığa dayanamayan LGBTİ+'lar ayaklandı.
Kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsettiler ve dört gün boyunca sokaklarda çatıştılar. Eylemler düzenlendiler. Bu tarih, o günden bu yana, LGBTİ+ mücadelenin dönüm noktalarından biri oldu.
Her yıl Haziran ayının sonlarında Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde, Dünya genelinde Onur Haftası gerçekleştiliyor. Burada sözü edilen onur, kişinin kendi oluşunun onurudur, kendi varoluşundan utanmayışının yansıması.
Türkiye'de Onur Haftası etkinlikleri genelde yasaklı
Türkiye'de Onur Haftası 1993'te ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı ile kutlanmak istendi ancak İstanbul Valiliği'nin yasaklaması nedeniyle o yıl gerçekleştirilemedi.
TIKLAYIN - 93'ün Yasaklı Onur Yürüyüşü
Gelişen olaylar sonucunda LGBTİ+ hakları için Lambdaistanbul ve Kaos GL'nin temelleri atıldı. İlk İstanbul Onur Yürüyüşü ise 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. İstanbul'daki en önemli Onur Haftası 2007'de İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Etkinliklerde, Türkiye ve Dünya ülkelerinden çok sayıda araştırmacı, yazar konuşmacı olarak yer aldı.
TIKLAYIN - LGBTİ Hareketi "Neredeen Nereye"
İstanbul'daki Onur Haftası etkinlikleri, 2015, 2016, 2017 ve 2018'de İstanbul Valiliği'nce engellendi ve LGBTİ+'lar tehdit edildi. Tüm engellemelere ve tehditlere rağmen, Türkiye'deki LGBT+ Hareketi, özellikle İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Mersin ve Ankara gibi kentlerde sokağa çıkıyor.
İstanbul Onur Haftası, Balkanlar ve Ortadoğu'nun en eski ve en büyük LGBTİ etkinliği. İstanbul'da Onur Haftası 22 yıldır, Onur Yürüyüşü ise 12 yıldır düzenleniyor. Bölgedeki homofobik kültür ve politikalar nedeniyle, kendi ülkelerinde bu tür etkinlikler düzenleyemeyen LGBTİ aktivistleri de, Türkiye'nin diğer illerinde yaşayanlar da İstanbul'a geliyor.
İstanbul Onur Haftası teması: "Ekonomi Ne Ayol?"
27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, 27. Onur Haftası etkinliklerine dair basın açıklamasını yayımladı.
Açıklamada, Onur Haftası'nın 24-30 Haziran'da gerçekleşeceği bilgisi paylaşıldı. Ekonomik krizin gündeme taşındığı Onur Haftası'nın teması, "Ekonomi Ne Ayol?" olarak belirlendi.
Komitenin açıklaması özetle şöyle:
"LGBTİ+'lar için bugün yaşanan kriz yeni değil! Bizler yıllardır giremediğimiz işlerde, okuyamadığımız okullarda, yaşayamadığımız evlerde, güvencesiz hayatlarımızda bu krizi her saniye durmaksızın deneyimliyoruz. Bugün kimlik ayırt etmeksizin herkesi mağdur eden bu krizin ekonomik olduğu kadar aynı zamanda politik olduğunu, kendi hayatlarımızdan biliyoruz. Yaşamımızı sürdürmek için televizyonlardan açıklanan ekonomi paketlerinden medet umamayacağımızın farkındayız.
"Tam da bu noktada ayakta durabilmek için nelere ihtiyacımız olduğunu konuşmak için soruyoruz: Ekonomi ne ayol? Ekonomik krizin baş gösterdiği dönemlerde Türkiye'de ve pek çok farklı ülkede politikacıların krizi popülist bir söylemle oy devşirmek için kullandığını yıllardır görüyoruz.
"Bu politikacılar krizin, işsizliğin baş suçlusu olarak ötekileştirilen kesimleri hedef göstermekte ve krizin faturasını bu gruplara keserek bizleri gettolara ve evlere sıkıştırmaya çalışmaktadır. Yaşadığımız kriz ne popülist politikacıların ne de entelektüel söylemlerin çözemeyeceği kadar yaşamın içinde ve gerçektir."
'LGBTİ+'lar ve diğer ezilen kimlikler özgürleşmeden, kriz çözülmez'
"Kendi pratiklerimizden de gördüğümüz gibi LGBTİ+'lar ve diğer ezilen kimlikler özgürleşmeden, hiçbir kriz çözülmeyecek" denilen açıklama şöyle devam etti:
"Krizin çalışma hayatını herkes için zorlaştırdığı çok açık, ancak LGBTİ+'lar açısından bu kriz bizlere yönelen fobiyle daha da derinleşmekte. Belli başlı sektörlere, gizli kalmaya, ya da emek istismarına açık, sağlıklı olmayan ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edilen LGBTİ+'ların nasıl hayatta kaldıklarını konuşmak için soruyoruz: Ekonomi ne ayol?
"Seks işçilerinin, beyaz yakalıların, mavi yakalıların, öğrencilerin, işsizlerin, emeklilerin, kimi zaman emekli olma hakkına dahi çeşitli nedenlerle erişemeyenlerin ve hangi konumda olursa olsun tüm LGBTİ+'ların istihdam, eğitim ve yaşamın diğer tüm alanlarına adil bir şekilde katılması ve sendikal haklarının yasal güvence altına alınması; yaşanan krizin öncelenmesi gereken çözümlerindendir. LGBTİ+'ları kapsamayan tüm ekonomik "paketlere", BAKIN BURASI ÇOK ÖNEMLİ, NAKKA* diyoruz."
Krizden kurtuluşun alternatif yolları tartışılıyor
Açıklamada son olarak şöyle denildi:
"27. LGBTİ+ Onur Haftası'nda, bizleri görmezden gelen ekonomik tartışmaları ve ezbere yapılan konuşmaları bir kenara bırakmak ve kendi sözümüzü hep beraber üretmek istiyoruz. Ekonomiden ne anladığımızı; krizin hayatlarımızdaki, bedenlerimizdeki, cinselliğimizdeki yansımalarını; krizin bizden aldıklarını ve alamadıklarını; dayanışmalarımızı, duygularımızı ve tüm bu krizden kurtuluşun alternatif yollarını İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası'nda konuşmaya, tartışmaya çağırıyoruz."
Mersin'de Onur Haftası etkinlikleri Temmuz'da
Bu yıl 5. kez yapılacak olan Mersin Onur Haftası 1 - 7 Temmuz tarihleri arasında. Onur Haftası Komisyonu etkinliklerin temasını “Hasbihal” olarak belirledi.
Mersin Onur Haftası Komisyonu’nun duyurduğu hafta “lubunyalığı, varoluşumuzu, hal'lerimizi, aşkımızı, arzumuzu, emeğimizi, bedenimizi, mücadelemizi konuşacağız” diyor.
5. Mersin Onur Haftası’nın programının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
İzmir'de toplanma yeri Kıbrıs Şehitleri Caddesi
7. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü 22 Haziran Cumartesi günü gerçekleşiyor. İzmir'deki LGBT+ dernekleri ve oluşumları, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Sturbucks önüne çağırıyor.
(EMK)
* Nakka: Lubunca'da "yok, hayır" anlamlarına geliyor.