Haberin İngilizcesi için tıklayın
“8 Mart’ın, TBMM tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ adıyla tatil günü olarak ilan edilmesi Türkiyeli kadınlar için büyük bir kazanım olacaktır. Bu ayrıca, Türkiye’de her gün artarak devam eden kadına yönelik çok yönlü şiddetin önüne geçilmesi için de önemli bir adım olacaktır.”
Bu cümleler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un Meclis’e yazılı olarak sunduğu dilekçede yer aldı.
Tosun, dilekçesinde, 8 Mart Kadınlar Günü’nün tatil edilmesine ilişkin, 2429 Sayılı Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.
17.03.1981 tarih ve 2429 Sayılı Bayram ve Genel Tatiller Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi MADDE 1- 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2. Maddesinin birinci fıkrasında "ve 15 Temmuz günü" ibaresindeki "ve" bağlacı kaldırılarak "15 Temmuz günü" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve 8 Mart Günü" ibaresi eklenmiş; 2. maddenin (C) bendinde "ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü" ibaresindeki "ve" bağlacı kaldırılarak "15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve 8 Mart Günü" ibaresi eklenerek aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; ve (D) bendinde yer alan "ve 15 Temmuz günü" ibaresindeki "ve" bağlacı kaldırılarak "15 Temmuz günü" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve 8 Mart Günü" ibaresi eklenmiştir. "Madde 2- Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü, 15 Temmuz günü ve 8 Mart günü genel tatil günleridir." "C) (Değişik 25/10/2016-6752/2 md.) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatili, 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tatilidir." "D) (Değişik:20/4/1983 -2818/1 md.) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü, 15 Temmuz günü ve 8 Mart günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir." MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. MADDE GEREKÇELERİ MADDE 1 – Madde ile 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü tatili olarak belirlenmesi öngörülmüştür. MADDE 2 – Yürürlük maddesidir. MADDE 3 – Yürütme maddesidir. |
"Türkiyeli kadınlar için kazanım olur"
Ayrıca, Tosun’un dilekçesinde öne çıkan detaylar şöyle:
"* Toplumsal cinsiyet eşitliği karnesi açısından bakıldığında Türkiye’nin bugün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu görülmektedir. Türkiye’nin, eğitim, sağlık, siyaset ve iş hayatı başlıklarında incelendiği Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2018 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre cinsiyet eşitliği araştırmasında Türkiye 149 ülke arasında 130. sırada yer alıyor.
*Geliştirilen yasalara ve kadın mücadelesine rağmen kadına yönelik ekonomik, fiziksel, duygusal, toplumsal vb. şiddet devam etmekte, kadın cinayetleri her yıl katlanarak artmaktadır. Kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik alandaki etkinlikleri gittikçe kısıtlanmakta, erkek egemen sistem toplumun her tabakasında her geçen gün daha da hissediliyor.
*Bu bağlamda, dünyanın dört bir yanında ezilen, haksızlığa ve adaletsizliğe maruz kalan, erkek egemen sistem tarafından köleleştirilen kadınların mücadelesinin simgesi olarak kabul edilen 8 Mart’ın, TBMM tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ adıyla tatil günü olarak ilan edilmesi Türkiyeli kadınlar için büyük bir kazanım olacaktır.
* Bu ayrıca, Türkiye’de her gün artarak devam eden kadına yönelik çok yönlü şiddetin önüne geçilmesi için de önemli bir adım olacaktır." (EMK)