Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Meclis’te sahnelenecek bir tiyatro gösterisinde kadın oyuncuların sahneye çıkmasını engellediği iddiasını sordu.
Yüceer’in Meclis’te düzenlenecek Çanakkale Savaşı Anması etkinlikleri kapsamında sahnelenecek tiyatro oyunuyla ilgili soru önergesinde, iddialar şöyle aktarıldı:
“Gösteriden önce ‘acil toplantı’ ile kadın oyuncuların sahneye çıkarılmamasının kararlaştırıldığı, erkek oyuncuların sahnede oyunu sergiledikleri sırada kadın oyuncuların konukların arkasında merdivenlerin üzerinde bekletildiği, oyunun bitiminin ardından TBMM’den çıkartıldığı ileri sürülmektedir.
“Vedalaşan asker–anne koreografisinde kadınların erkeklere sarılmamasının istendiği, sahnedeki Atatürk büstünün ve fotoğraflarının da sizin talimatınızla kaldırıldığı iddialar arasındadır.”
CHP’li Yüceer, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a şu soruları yöneltti:
* Kadın oyuncuların sahneye çıkmalarının bizzat sizin tarafınızdan engellendiği iddiası doğru mudur?
* İddia doğruysa Çanakkale anmasında kadın oyuncuların sahneye çıkarılmama gerekçesi nedir?
* Gösteriden 1 saat önce yapılan “acil toplantının” konusu nedir?
* Gösteride kaç erkek, kaç kadın oyuncu yer almaktadır?
* Çanakkale Savaşı’nda Mücahide Hatice Hanım’ın, Nezahat Onbaşı’nın, Zeynep Mido Çavuş’un Mehmetçikle omuz omuza çarpıştığı tarih kaynaklarında yer almaktadır. Çanakkale Savaşı’nı konu alan bir oyunda kadının yok sayılmasının gerekçesi nedir?
* 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığınız mesajda Çanakkale Zaferi’nin mimarı Atatürk’ü anmadığınız gerçeğinden hareketle, iddia edildiği üzere sahnedeki Atatürk büstü ve fotoğrafları da sizin talimatınızla mı kaldırılmıştır?
* Kadınlardan rahatsızlık duymanızın gerekçesi nedir?
Oyuncular Sendikası'ndan tepki
Oyuncular Sendikası da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, yaşananları eleştirdi, "Ortaçağ karanlığına dönmeyi reddediyoruz" dedi.
Sendika bu durumun yaşanmasına neden olan tüm yetkilileri istifaya çağırdı.
Oyuncular anlattı
Tiyatro sanatçısı Övgü Özgürce, BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek’e şunları söyledi:
“Son dakikada yapıldıysa bir tahrik etme unsuru olabilir mi diye düşünüp inadına çıkıp söylemek istedik sözlerimizi ama olmadı. Oyunda bizim olmamız da onların kendi isteğiydi. Bize anlatıldı ve günlerce bunu çalıştık. Ama son anda Mustafa Kemal resimlerini bile istenilmedi. 12 dakikalık gösterimiz 4 dakikaya düştü. Biz de kenarda merdivenlerde şiirlerimizi söylemek zorunda bırakıldık.”
İsmini vermek istemeyen bir başka oyuncu ise şöyle konuştu:
“Oyun bitiminde selam vermedik ama onlar bunun ne demek olduğunu anlamamışlardır tabii ki. Çoğumuz sinirden ağladık, direnemedik. Şöyle bir an var, kostümlerimizi giymiş merdivenlerden iniyorduk ki İsmail Kahraman’la karşılaştık. ‘Bayan oyuncular çıkmıyor değil mi, aferin’ dedi. Asker kostümlü arkadaşlara da ‘Siz kaçıncı alaydasınız’ diyerek güya espri yaptı, kimse gülmedi. Esas amacı teyit almaktı.” (ÇT)
* Fotoğraf: Haydar Aktaş - Ankara / TBMM (AA)