İl ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu görev ve yetkisinin verilmesine ilişkin düzenlemeyi içeren yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre Bakanlar Kurulunca 28 Kasım'da yürürlüğe konulması kararlaştırılan Evlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.
Bakanlık belirleyecek
Yönetmeliğe göre, İçişleri Bakanlığı, il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verebilecek. Müftülüklerde evlendirme memurluğu yetkisi verilecek personel, bakanlıkça belirlenecek.
Yönetmelikte görevlilerin yetki sınırlarına ilişkin de düzenlemeye gidildi:
“Bu yönetmelik hükümlerine göre kendilerine evlendirme memurluğu yetkisi verilen görevlilerin bu yetkileri, büyükşehir belediye başkanları için büyükşehir belediye hudutları, diğer belediye başkanları veya görevlendirecekleri memurlar ile müftülük görevlileri için yetki alanında bulunan il, ilçe, belediye ve köy hudutları, muhtarlar için o köy hudutlarıyla sınırlıdır.”
Ayrıca bakanlıkça görevlendirilecek yetkililer ve mülkiye müfettişleri, bütün evlendirme daire ve memurlarını, valiler, kaymakamlar, il ve ilçe nüfus müdürleri, belediye başkanları, il ve ilçe müftüleri ilgili evlendirme daire ve memurlarını denetlemeye yetkili olacak.
Mülteciler de başvurabilecek
Yönetmelikteki "Evlenme Ehliyeti ve Engelleri" madde başlığı "Evlenme Ehliyet Belgesi Düzenlenmesi" şeklinde değiştirildi. Buna göre, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki yabancılardan, ikamet izni dışında Türkiye'de bulunan pasaportsuz, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunanlar ve uluslararası koruma başvuru sahipleri ile geçici koruma kapsamına alınanların müracaatları da evlendirme memurlarınca kabul edilebilecek.
Mültecilerin evlenme manilerinin bulunup bulunmadığı il göç idaresi müdürlüklerince, tutulan dosyalarındaki bilgi ve belgelere göre tespit edilerek evlenme ehliyet belgesi düzenlenecek. Bu belgelere göre yapılan evliliklere ilişkin evlenme bildirimi il göç idaresi müdürlüğüne yapılacak.
Ne olmuştu?
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin; doğum kaydını yazılı belge yerine sözlü beyanla yapılmasının önünü açan tasarı kamuoyunda yoğun tepki topladı. Tepkiler üzerine konuşan Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” dedi, tasarı 19 Ekim 2017’de TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi.
100’e yakın kadın ve LGBTİ örgütünün “Bu Yasalar Böyle Geçmez” kampanyasıyla karşı çıktığı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Kasım’da onaylandı.
Türkiye’de 1398 belediye ve 81 ilde, 919 ilçede evlendirme daireleri bulunuyor. 18 binden fazla köy muhtarı var ve köy muhtarlarının nikah kıyma yetkisi var. (AS)