Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek.
Zirve öncesi, Gülseren Onanç başkanlığındaki organizasyon komitesi, bugün gazetecilerle bir araya geldi.
Onanç, son yıllarda hem dünyada hem Türkiye’de kadınların kazanılmış haklarında gerileme olduğunu vurgularken, toplantıda bu gerilemenin altında yatan nedenlerin vatandaşların aktif katılımıyla tartışılacağını ifade etti.
Prof. Dr. Fatmagül Berktay da bu gerilemenin arkasında yatanın “kazanımlar karşısında oluşan erkeklik krizi” olduğunu söylerken, “Erkekler bu krizi kadınlara şiddet uygulayarak, kazanılmış haklarını gerileterek, yasaları uygulamayarak telafi etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
Berktay, Türkiye’de bir sorunun ise eşitlik kavramının içinin boşaltılması söyledi:
“Türkiye’de eşitlik yerine adalet kavramı çıkarılıyor. Eşitlik sanki ‘aynılık’mış gibi sunuluyor. Halbuki kadınlar farklılığı onaylayan ve içeren bir eşitlik anlayışı savunuyor. Kimse erkeklerle aynı olmak istemiyor, niye istesin?”
CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse de farklı partilerden farklı görüşlerden kadınların zirvede bir araya geleceğini söylerken, “Siyasi görüş bu birliktelikte ikinci planda. Kadın hassasiyetiyle yola çıkmamız çok önemli” diye konuştu.
Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi programı ve detaylı bilgi için tıklayın.
“Erkeklerin ve gençlerin katılımı önemli”
İki gün sürecek zirvede 30 konuşmacı ve moderatör olacağını söyleyen Onanç, zirveye özellikle gençlerin ve erkeklerin de katılımını önemsediklerini belirtti:
“Kadının eşit olmadığı bir ülkede adaletin sağlanamayacağına inanan tüm aktif vatandaşları kapsayacağımız bir zirve yapacağız. Zirve, kolektif bir inisiyatif tarafından imece usulü düzenleniyor. Hepimiz kadınların eşitlik mücadelesine sivil toplumda, akademide, politikada destekleyen bireyleriz. Bazılarımızın CHP ile yakın ilişkisi var ama o kimliklerimizle değil, kadın hakları savunucusu kimliğimizle buradayız.
“Çanakkale’de düzenlene Adalet Zirvesi’nde CHP kadın meselesinin yeterince tartışılmadığını düşündü ve bu zirve sonucu ortaya çıkacak siyasi söylemin CHP tarafından sahiplenileceğinin işaretlerini verdi. Bu zirveyle yanyana durmayı, gelecek mücadelesini birlikte güçlendirmeyi amaçlıyoruz.
“Katılımcı profilini önemsiyoruz. Sanki kadın sorunu kadınların sorunuymuş gibi algılanıyor ve bu toplantılara sadece kadınlar geliyor. Şimdiye kadar yapılan katılımcı kayıtlarının yüzde 25’i erkek. Yüzde 10’u öğrenci. Hedefimiz yüzde 50 erkek ve yüzde 30 öğrenci katılımı sağlamak.”
Zirvede neler var?
Zirve 30 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde Wow Hotel’de düzenlenecek zirvenin organizasyon komitesinde Bertil Emrah Oder, Çiğdem Aydın, Emel Armutçu, Fatma Köse, Fatmagül Berktay, Gülseren Onanç, Hülya Gülbahar, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nuray Özbay, Sensiz Olmaz Takımı, Sevgi Uçan Çubukçu, Tijen Mergen, Yasemin Bektaş ve Zeynep Alemdar yer alıyor.
Konuşmacılar arasında gazeteciler Nevşin Mengü, Şirin Payzın, Ayşe Arman, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü gibi isimler yer alıyor.
Zirvede düzenlenecek oturumlar şöyle: “Eşitlik Olmadan Adalet Olmaz”, “İslamın Eşitlikçi Yorumları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Kadına Yönelik Şiddet Nedenleri ve Sonuçları”, “Evrensel Haklarımızdan Hukukta Ne kadar Geriye Gittik?”, “Sosyal Devlet Eşitlik ve Adalet”, “Eşitlik ve Adalet için Yerel Yönetim”, “Eşitlik ve Adalet için Kadın Politikacılar”, “Eşitlik ve Adalet için Örgütlenme Çalıştayı”. (ÇT)