Haberin İngilizcesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı'nın sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyesinin dokuzuncu ayağı, İstanbul, Mersin, İzmir, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Diyarbakır ve Muğla'nın ardından Edirne'de gerçekleşti.
Edirne ve çevre illerden gazeteciler ile kadın ve lgbti örgütlerini buluşturan atölyede medyada kadın ve lgbti temsiliyeti, ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilik konuşuldu.
TIKLAYIN - LGBTİ ODAKLI HABERCİLİK NASIL YAPILIR?
bianet ifade özgürlüğü haberleri editörü Elif Akgül toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğe ilişkin bianet deneyimini, Kaos GL'den Yıldız Tar da LGBTİ odaklı haberciliği anlattı. bianet Genel Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat ise bianet'teki toplumsal cinsiyet odaklı habercilik pratiği üzerin konuştu.
Akgül: Tüm haberlere toplumsal cinsiyet odaklı bakış gerekli
Elif Akgül sunumunda bianet'in haber yapma pratiğinde her habere toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşım olduğunu; ekonomi haberlerinden emek haberlerine, magazinden spora her alanda aynı bakışın kullanıldığını söyledi. Akgül toplumsal cinsiyet odaklı haberciliği haber dilini ayrımcı, saldıgan ve ötekileştirici halinden kurtarmakla başlandığını anlattı. Bu bakış açısının haberlerde nasıl kullanıldığını bianet'in yaptığı örnekle üzerinden gösterdi.
Tar: Basının LGBTİ haberleri üç ayrı döneme ayrılır
Yıldız Tar sunumunda Türkiye basınında LGBTİ'lerin görünürlüğünün 60'lı yılları sonlarıda sınırlı biçimde başladığını söyledi. Sonraki dönemi üçe ayırdığını belirtti. İlk dönemi "ucube" olarak adlandırdı. Bu dönemde basının "batıdan 'bizi ve değerlerimizi' yıkmak üzere gelen 'sapıklar' olarak" haberleştirme yoluna gittiğini belirtti. İkinci dönem "travesti terörü" dönemi. "90'lı yıllarda seks işçilerine yapılan yoğun polis saldırısı ve İstanbul'da Ülker Sokak'ta yaşayan travesti ve translara yönelik nefret saldırıları basın tarafıdan tersten yansıtıldı" diyen Tar, LGBTİ'lere mikrofon uzatan, görüşünü soran neredeyse hiç bir gazetecinin olmadığını; buna niyetlenenleri nde yanlış ya da yanlı haberleri südürdüğünü belirtti. Tar yaşadığımı üçüncü dönemi "çorba dönemi" olarak adlandırıyor; yani bir yanda çok iyi yazılmıi haberler varken diğer yanda 90'lar düzeyinde habercilik yapanlar blunuyor. "Hattaé diyor Tar, "aynı gazetede toplumsal cinsiyete duyarlı bir haber ve iki sayfa sonra tüm kilişeleriyle kötünün kötüsü bir başka olabiliyor.
Kalafat se bianet'teki haber yapma pratiğini, bianet haberciliğini aktardı.
Soru-cevap kısmının ardından atölye katılımcıları biraraya gelerek yerel gazetelerden Edirne, Edirne Gündem ve Uzunköprü Adalet gazetelerindeki haber örneklerini inceleyip, toplumsal cinsiyet odaklı ve hak odaklı barış gazeteciliği açısından sorunlu olan haberleri yeniden yazdılar.
Sonraki atölyeler hakkında [email protected] adresinden proje koordinatörü Öznur Subaşı ile iletişim kurabilirsiniz.
Proje hakkında
“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı ve Online Kütüphanesi Projesi” Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fonu tarafından destekleniyor.
İki yıl sürecek olan projede, temel olarak ana akım var yerel medya içindeki baskın toplumsal cinsiyet önyargılı gazeteciliğin pratiklerinin ve söylemlerinin dönüştürülmesinin yolları ve araçlarını tartışmayı hedefleniyor. İlk yıl Türkiye’nin sekiz merkezinde yapılacak haber atölyelerinde kadın LGBTİ örgütlerinin temsilcileri ve gazetecilerle bir araya gelerek medyadaki eril habercilik pratiği, sorunları ve bu sorunlarla başa çıkma imkanlarıyla toplumsal cinsiyet odaklı habercilikten ne anlaşıldığı, nasıl yapılabileceği tartışılacak.
İkinci yıl bölgesel atölyeler ve yuvarlak masa toplantılarıyla devam edecek olan projede yapılan gazete ve televizyon haber taraması raporunun katkısıyla oluşturulmuş atölye içeriğinin tartışmaları sonucu ortaya çıkan kolektif çalışma ile toplumsal cinsiyet odaklı habercilik el kitabı ve online kütüphanesi oluşturulacak. Projede son olarak Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Konferansı düzenlenecek. (HK)