Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul, Çekmeköy’de Ayşegül Terzi’ye “şort giydiği” bahanesiyle saldıran Abdullah Çakıroğlu’nun karar duruşması İstanbul Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Çakıroğlu, "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, "Kasten basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Saldırganın “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçundan cezalandırılmasına ise yer olmadığına hükmedildi.
Çakıroğlu davanın daha önce görülen duruşmalarından bazılarına katılmamıştı. Mahkeme, kararında yargılama aşamasındaki bu tutum ve davranışları göz önüne aldı. Cezayı erteleme, cezada iyi hal indirimine gitme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ve cezanın para cezasına çevrilmesi yönündeki sanık lehine uygulamalara gidilmedi.
“Sonucu olumlu buluyoruz”
DHA’nın haberine göre, Çakıroğlu ve avukatı Şemsi Dak’ın hazır bulunduğu karar duruşmasına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, İzmir Barosu Başkanlığı ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun avukatları da katıldı.
Duruşmaya katılmayan Ayşegül Terzi ise avukatları tarafından temsil edildi. Avukatlar ve kadın örgütleri dava sonrası adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Terzi’nin avukatı Hale Akgül “asgari cezanın verilmemesi ve takdiri indirim sebeplerinin uygulanmaması açısından” sonucu olumlu bulduklarını söyledi.
Çakıroğlu’ndan “genel ahlak” savunması
Duruşmada söz alan Çakıroğlu kendisini “devletin kırmızı çizgisi” üzerinden savundu, kadını suçladı:
“Ayıptır diye söylemeyecektim ama otururken iç çamaşırı görünüyordu. Devletimizin kırmızı çizgisini bilmek istiyorum. Burası Türkiye ve burası bir İslam ülkesi. Zaten gayrimüslim oldukları anlaşılmıştır. Beni tahrik ettiler. İlaçları alamamanın etkisi de vardır.”
Avukat Dak ise müvekkilini “genel ahlak çerçevesinde” savundu ve haksız tutuklama yapıldığını iddia etti:
“Mağdur müvekkilim tarafından uyarıldı, ancak uyarıyı dikkate almayınca müvekkilim tarafından tekme atılmıştır. Bayram günü otobüste müstehcen bir görüntü verilmesi genel ahlaka aykırıdır.”
Ne olmuştu?
İstanbul’da hemşirelik yapan Ayşegül Terzi, 12 Eylül 2016’da çalıştığı hastaneden çıkıp evine giderken bindiği otobüste, Abdullah Çakıroğlu’nun saldırısına uğradı.
Terzi, Çakıroğlu’nun “Şort giyenler ölmeli” diyerek sözlü sataştığını, ardından da otobüsün demirinden destek alarak yüzüne tekme attığını anlattı. Haberin basına yansıması üzerine otobüsteki kamera kayıtlarına ortaya çıktı.
Sosyal medyadaki tepki üzerine , 35 yaşındaki özel güvenlikçi Çakıroğlu 17 Eylül’de gözaltına alındı.
“Giydiği şort ortama uygun değildi. Bu nedenle sinirlenip hareketi yaptım”, “Arkadaşlar her şey kontrol altında… Sıkıntı yok gerekli izahatları yapacağım… Vandalların saldırısına uğradım… 20 tane solcu terörist bana saldırdı… Her şey İslam hukukuna göre oldu” diyen Çakıroğlu, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Ardından kamuoyu tepkisiyle tekrar gözaltına alınan Çakıroğlu, 19 Eylül’den 30 Ekim’e kadar iki kere daha tutuklanıp her seferinde serbest bırakıldı.
Çakıroğlu’nun “Basit yaralama”, “inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “hakaret” suçlarından, 2 yıl 3 aydan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 26 Ekim’de görülmeye başlandı. (TP/ÇT)