Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise kazada 36 kişinin öldüğünü, 79 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Başbakan Erdoğan, İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış trenin Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde raydan çıkması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili şu anda yapılacak teknik açıklamaların gerçekçi olmayacağını belirterek, "Devlet Demiryolları'nın teknik kadroları ve bilirkişilerinden oluşacak heyet, gerçekçi raporları yarın açıklayacaktır" dedi.
Bilecik Valisi Ayhan Çevik, "Ulaşan çelişkili bilgiler nedeniyle ölü ve yaralı sayısında yanlışlıklar yapıldı" dedi. Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürü Hasan İpek, de "Birden fazla kaynaktan tespit çalışması yürütüldüğü için, ölü ve yaralı sayısı abartılı çıkmış olabilir" dedi.
Kimlik tespitinde sıkıntı
TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Ergüleç, biletlere isim yazılması uygulamasına geçilemediği için kimlik tespit çalışmalarında sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi. Kaza nedeniyle TCDD'nin dün akşamki üç seferi ve bu sabah yapılacak seferleri iptal edildi.
Hızlandırılmış trenin kazanın olduğu bölgede hızının 75-80 kilometre olması gerektiğini kaydeden yetkililer, tren kazasında ölenlerin ilk iki vagonda bulunduğuna işaret ederek, üçüncü ve dördüncü vagonda ölenin olmadığını belirtti. Yetkililer, hafif yan yatan bu vagonlardaki yolcuların kendi imkanlarıyla trenden çıktığını bildirdi.
Ölenlerin kimlikleri belirleniyor
Sakarya'daki tren kazasında yaşamını yitirenlerden Adapazarı'ndaki hastanelere kaldırılan 6 kişinin kimliği belirlendi. Edinilen bilgiye göre, Sakarya Devlet Hastanesi'ndeki cesetlerin Ürdün uyruklu İdris Nasarettin, İhsan Karadağ, Arif Tınaz, Volkan Kuplar (22) ve Nevzat Çay'a (44) ait olduğu belirlendi.
Toyota İlk Yardım Hastanesi'ndeki cesedin Canan Sunal'a ait olduğu belirlenmişti.
Yaralıların isimleri
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, kazada yaralanan 79 kişiden hastane kayıtlarına giren 75 kişinin kimliklerine ve kayda girdikleri hastanelere ilişkin liste şöyle:
Bilecik'teki Yaralılar
Hüseyin Avni Karabeyoğlu (53), Hatice Ceylanlar (51), Uğur Öz (34), Engin Çölova (24), Hakan Bulur (33), Aysun Aslan (24), İsmail Hakkı Civelek (23), Yıldıray Çınar (28), Cengiz Özen (28), Ali Tunç (8)
Toyotasa Acil Yardım Hastanesi
Beril Gümüşsoy, Filiz Özçelik, Tuba Okur, Mustafa Sarıkaya, Gürkan Çotuk, Nehir Uyanusta, Zehra Uyanusta, Erkek çocuk (ismi belli değil - 10-12 yaşlarında)
Sakarya Devlet Hastanesi
Burak Yerlihan, Şeymanur Adanur, Oğuz Sarıışık, Tevfik Uyar, Mustafa Ergenç, Aykut Dağlar, Perihan (3), Murat Yücel, isimsiz çocuk, Rahmiye Zambak, Rahime Okur, Hatice Er
Özel Adatıp Hastanesi (Geldi ve gitti)
Yaşar Demircan, Meral Demircan, Semih Demircan, Melike Demircan
Sakarya SSK Hastanesi
Naciye Aydaç, Aynur Bölükbaş, Süleyman Esen, Ufuk Burak Bölükbaş, Ergun Bölükbaş, Hüseyin Gonca, Serkan Şenoğlu, Cuma Ziya Şenoğlu, Özlem Şenoğlu Taşkın Ömür, Ercan Ulaş
Pamukova Devlet Hastanesi
Saye Çabuk, Alper Çabuk, Yılmaz Çetinkaya, Salim Kervan, Fatih Selçuk, Hatice Sonuçlar, Reyhan Özgüntürk, Erçin Özgüntük
Eskişer Devlet Hastanesi
Aslan Yüksektepe, Alev Arın, Bora Boyacı, Sema Yavuz, Namık Kemal Özden, Ayşe Özden, Nihal Doğruöz, Emre Kutay Özdemir
Osman Gazi Üniversitesi Hastanesi
Sürrat Eryiğit, Tuna Canlıer, Orhun Aydoğdu, Semra Çakmak, Müjgan Karayel, Fulya İlçin
Eskişehir SSK Hastanesi
Esma Boz, Necla Boz, Öznur Yılmaz, Fetiye Çakar
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi
İsimsiz kadın (55)
Personelin kimlikleri
Sakarya'da raydan çıkan İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış trenin mürettebatının kimlikleri belli oldu. Alınan bilgiye göre, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresindeki TCDD görevlilerinin kimlikleri şöyle:
Kondüktör: İhsan Karadağ, Tren Şefi: Köksal Coşkun, makinistler: Fikret Karabulut ve Recep Sönmez, Tren Odacısı Ümit Şengüler. Bu görevlilerin yanı sıra yemekli vagonda çalışan özel yemek şirketine bağlı 6 personel bulunduğu öğrenildi.
"Hızımız 136 kilometreydi"
NTV'ye bilgi veren görgü tanıklarından Abdülkadir Çağrıgüler, hızlandırılmış trenin Pendik'ten hareket ettikten sonra normalden daha hızlı gittiğini, kaza anından yaklaşık 15 dakika önce kilometreölçere baktığı anda hızın 132 kilometreyi gösterdiğini söyledi.
Bir başka görgü tanığı Muhittin Anık ise kazadan 5 dakika önce vagonun sağ tarafında bulunan hızölçerde 136 kilometre olduğunu gördüğünü söyledi.
Kızılay'dan yardım
Kızılay Genel Başkanlığı da kazanın ardından ilk etapta Çapa, Zeynep Kamil, İzmit ve Düzce kan merkezlerinden 160 ünite kanı bölgeye gönderdi. Kızılay, ayrıca 5 ambulans, 5 doktor, 5 hemşire, 1000 litre su ile 400 kişilik kumanya ile 1 vinci de kaza yerine sevketti.
Yaralılar hastanelere sevkedildi
Yaralılardan 8'inin Bilecik, 4'ünün Eskişehir, 10'unun Sakarya, 20'sinin Pamukova, 12'sinin Osmaneli Devlet hastanelerine, 11'inin Adapazarı Toyota Hastanesi'ne, 6'sının Adapazarı SSK Hastanesi'ne, 1'inin Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, 2 kişinin de Eskişehir SSK Bölge Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi.
Öte yandan Sakarya'da meydana gelen tren kazasında yaralananlar için İstanbul'daki 4 hastanın acil servislerinin hazır bekletildiği bildirildi.
Kazada yaralananların adları ve kaldırıldıkları hastaneler şöyle:
Sakarya Devlet Hastanesi: Murat Yerlikan, Murat Güzel, Eda Nur, Oğuz Sarıışık, Fethi Uyar, Mustafa Ergenç, Aykut Dağlar, Şeyma Nur ve soyadı belli olmayan Perihan adındaki kadın ile kimliği belirlenemeyen bir kadın.
ToyotaSA İlk Yardım Hastanesi: Filiz Özçelik, Gülay Çotuk, Tuğba Okur, Selami Gülser, Beril Gümüşsoy, Mustafa Öztürk, Mustafa Sarıkaya, Sedat Sarıköse, Mahir Uyanusta, Zehra Uyanusta.
SSK Adapazarı Hastanesi: Cumaliye Şenoğlu (59), Aynur Bölükbaş (39), Engin Bölükbaş (39), Ufuk Bölükbaş (4), Süleyman Esen (36), Naciye Aydost (53), Serkan Şenoğlu (29), Hüseyin Gonca (24), Özlem Şenoğlu (26), Taşkın Ömür (34), Ercan Ulaş (32)
Bilecik Devlet Hastanesi: İsmail Hakkı Civelek (23), Aysun Arslan (24), Hüseyin Avni Karabeyoğlu (53), Hatice Ceylanlar (51), Uğur Öz (34), Ali Tunç (7), Engin Çölova (24), Hakan Bulur (31), Yıldıray Çınar (28) ve Cengiz Özer (28)."
Kriz masası oluşturuldu
Ulaştırma Bakanlığı tarafından hızlandırılmış trenin raydan çıkmasıyla Sakarya'da meydana gelen kazayla ilgili olarak kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında Ulaştırma Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü üst yönetiminin yer aldığı bildirildi.
Vatandaşların yakınlarından haber alabilmek amacıyla Kriz Masası'ndan verilen telefonlar şöyle:
0 312 311 30 88
0 312 324 43 64
0 312 311 32 10
0 312 310 40 84
TCDD: Trende hız artımı olmadı
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İstanbul-Ankara seferini yaparken Sakarya Mekece yakınlarında meydana gelen tren kazasıyla ilgili olarak, "Bu bölgede trenlerin hızını artırmamıştık. Bu hızla bu kazanın olmaması lazım. Bu normal bir durum değil" dedi.
Lokomotifin kaza sırasında raydan çıkmadığına işaret eden Karaman, "Bu kaza normal bir durum olamaz. Böyle bir kaza olmaması lazımdı" diye konuştu.
"Sabotaj yok. Ama bütün ihtimalleri değerlendiriyoruz. Bütün trenlerimizin hızı aynı. Çünkü virajlı bir bölge" diyen Karaman, Karaman, kaza yerinde, sivil, askeri ve diğer yetkililerin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Hareket sinyali Erdğan'dan
Sakarya'da raydan çıkan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresi, 4 Haziran'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hareket sinyalini vermesinin ardından ilk seferini yapmıştı.
İstanbul-Ankara arasını 5 saate indiren hızlandırılmış tren, 4 Haziran Cuma günü Ankara ile eşzamanlı olarak İstanbul'dan ilk seferine başlamıştı. (YS)